IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Няма да позволим пазарите да изнудват европейските лидери

След като правителствата спасиха толкова много банки, финансовите пазари отново се опитват да ни изнудват, коментира германският канцлер

15:07 | 27.08.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че инвеститорите се опитват да „изнудят“ Европа да помогне на някои силно задлъжнели страни и подчерта, че всички членки на еврозоната трябва да понижат дълговите си нива, пише Bloomberg.

„След като правителствата спасиха толкова много банки, финансовите пазари отново се опитват да ни изнудват, като ни казват: 'Вижте само колко много дължите'“, коментира Меркел.

Решението е „страните, които са силно задлъжнели да бъдат принудени наистина да си напишат домашното и да понижат дълговите си нива“, казва тя. „За да има единна валута в Европа, необходимо е да споделяме и еднакви отговорности“.

В светлината на предстоящите местни и регионални избори в Германия и преди насроченото за 23 септември гласуване на втория спасителен план за Гърция в германския Бундестаг, Меркел повтори твърдата си опозиция срещу въвеждането на общи еврооблигации. Тази идея обаче, се подкрепя от двете основни опозиционни партии в Германия – Социалдемократите и Зелените.

„Именно сега трябва да поставим ясен знак „стоп“ и да заявим, че няма да направим това“, казва Меркел. „Всеки трябва да си напише домашното и отговорностите трябва да са ясни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Мила моя бабо Мери, или си калпав икономист или правиш изказвания ей тей да запълниш вакума. Когато отвържеш свободната пазарна икономика трябва да си наясно с рисковете. За втори път се изказваш, че не политиката трябва да се съобразява с икономиката а обратното. Ами този избор не се прави така. Ако искаш планова икономика е друго нещо. Самата пазарна икономика е много добро нещо, но за честни и почтенни хора. Е точно затова се провали, защото когато става въпрос за бизнес никой не е честен. Затова се гъни и гърчи, но си роб на пазара каквото и да правиш, защото той е в аморфно състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Вариантите са много. Моментът за контролирани фалити на най-задлъжнелите изглежда отмина. Тъй като не бяха отрязани гнилите клони, цялото дърво е на път да изгние. Твърде големите, за да фалират, трябва да бъдат раздробени. Едната причина е, за да могат да фалират проблемните части от тях, втората - за да се намали влиянието на концентрирания капитал върху пазарите, централните банки и правителствата. Антимонополното законодателство, лобисткото и това за конкуренцията имат нужда от сериозно усъвършенстване, след като позволиха на банки и фондове да определят многократно посоките на борсите, както и решения на правителства и централни банки.. Общо взето всички варианти са към изправяне на финансовия пазар, който е силно изкривен от концентрации, виртуализация и корупция. Мисля че и гилдиите имат нужда да се прочистят от несериозни и твърде алчни играчи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Германия ще напусне еврозоната, но по този начин няма да спаси Еврото, а ще даде най- мощният тласък за разпадането на ЕС. Това Германия да не е брашнен чувал да я тупат вечно. Но това е напълно разбираемо, след всичко, което направи Гърция срещу ЕС и всичко, което направи Германия за спасяването му Германската марка ще бъде следващата световна валута. Лесно е да създадеш нещо изкуствено като ЕС и после да го оставиш да съществува, ама на теория само. Какво излезе? Който поиска му дават заеми и не си ги търсят, а дават още. А за какво ни беше на нас този ЕС ? За да угодим на някой който да се налапа ! Голяма грешка беше допусната с паричната помощ за Гърция. Имаха 300 милиарда дълг и вместо да продават активи и да си го връщат, те им отпуснаха още 100 милиарда. А имат какво да продават. Имат над 1000 острова, държавни предприятия, земи. Те нашите политици разпродадоха България и без да имаме такъв дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Като не могат да се самоконтролират в харченето и още по-малко да контролират банките в собствените си страни правителствата ще задлъжняват и ще фалират . Сега се мъчат да измислят безболезнен начин - е няма такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 12 години
Правителствата били спасявяли банки - ама виждате ли някои ги изнудил. Спасявяли са ги защото са гарантирали депозираните в тях средства. Ако фалира банка ще я последва каскада от фалити и накрая правителството ще заплати всичко - затова и заради спокойствието на гласоподавателите са ги спасявали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Добре, да допуснем, че си прав. Тогава...какво предлагаш като изход?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 12 години
Да не се окаже, че единствения мъж сред европейските политици е ... Меркел.. На всички е ясно, че лакомията на измислени инвеститори и финансисти прехвърли всякакви разумни граници. Но кой се осмелява да откаже да ги храни !? Нали са гилдии, лобита, групички по интереси ... закопаващи с алчността и глупостта си икономиките на държавите и на ЕС. Много се надявам чувството за оцеляване на политиците в ЕС да се задейства, защото изнудвачите няма да спрат сами. *** смучат докато убият жертвата си или докато тя не ги премахне. Това е дилемата пред гражданите на ЕС и техните избраници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг. Заради това може да се предполага, че фалитът на Гърция е изгоден за САЩ не само, за да вдигне за пореден път тавана на своя държавен дълг, но и за да прехвърли непосилното дефлационно бреме върху европейците. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна. Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява. Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС. В скоро време ще има голям развод между ЕС и САЩ, голям сейр ще стане. Очаквайте нова световна валута и погребение за "свободния пазар". Умните народи и държави ще въведат държавно регулирания капитализъм, ще се промени и бюджетирането на страните. Най вероятно *** пари-долари,евро емитирани с цел спекулация и лихварство ще изчезнат яко дим. А САЩ ще го издухат най много, защото от високо се пада най лошо! Зад така наречената пазарна икономика на САЩ стой най мощната военна сила, ЦРУ, СБ и МВФ. При всяка сериозна криза правителството на САЩ налива милиарди в икономиката. Като в същото време СБ и МВФ разкатават майката на всяка конкуренция от вън. На всичкото отгоре не може да си купиш петрол ако нямаш долари. Така САЩ си печатат пари на воля, това ли е пазарна икономика. САЩ никога няма да платят дълговете си защото не искат, и да искат не могат! САЩ имат военна сила и по скоро ще направят голяма война вместо да платят! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
САЩ е една пирамида. Когато не е бил пирамида е било привличане на парите или населението на Европа (през 19-20 век - 1,2 световни войни). Днес САЩ имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП и САЩ го достигна на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ. Никой не може да предотварти подобен сценарий, 14 трилиона от дълга на САЩ са натрупани от времето на Рейгън до днес (когато всички сили и средства се използваха за ликвидирането на "лошите" от студената война). През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави. Но най-вече Китай. Ротшилдови са създали и държат цялата банкова система заедно с почти цялата химическа и фармацевтична промишленост ". Те са създателите на държавата Израел и ционизма. Притежават половината територия и семейния им герб стои на знамето. Джордж Сорос е от "Тяхното Котило". Проблемът на САЩ идва когато банда престъпници, юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Днес САЩ са просто инструмент за изпълняване на целите на Федералният Резерв, чийто длъжник е държавата САЩ. Целта на ФЕД е САЩ да фалира! И тогава следващата цел е революция и налагането на новия световен ред, който подготвят не от вчера! Рейтинговите агенции са също тяхна собственост и следователно работят за тях. Повечето хора смятат, че правителствата създават парите, но това не е точно така. Даже никак не е така. Факт е, че ФЕД-МВФ, Световната банка и т.н.. са консорциуми на частни банки. Фед е собственик на правителството, на страната, на глобалната икономика!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още