IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от фалит на Гърция нарасна до 98%

Ефектът на доминото след фалита на Гърция ще бъде много сериозен, защото следващите жертви са Италия, Испания и целият европейски банков сектор, коментира анализатор

16:20 | 13.09.11 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство. Снимка: Ройтерс

Рискът Гърция да фалира през следващите 5 години е нараснал до 98% на фона на безуспешните опити на гръцкия премиер Георгиос Папандреу да убеди инвеститорите, че страната му може да преживее кризата в еврозоната, съобщава Bloomberg.

„Всички залагат на доста скорошен фалит и според мен последствията ще са тежки“, казва Питър Чир, основател на TF Market Advisors – базиран в Ню Йорк хедж фонд. „Определено планът на гръцкото правителство за бюджетни съкращения не работи“. 

По данни на CME Group Inc. цената на застраховането на 10 млн. долара гръцки дълг за 5 години е нараснала до 5,8 млн. долара първоначална вноска с допълнителни плащания от по 100 хил. долара на година, спрямо 5,5 млн. долара в аванс на 9 септември.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да остави Гърция да изпадне в „неконтролирана неплатежоспособност“, докато европейските лидери се опитват да предотвратят разпространението на кризата в други страни от еврозоната. Папандреу обеща да спази заложените като условие за получаването на спасителния пакет на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) бюджетни цели. Остава обаче въпросът доколко това обещание е изпълнимо. Данните за първите 8 месеца на годината разкриват, че бюджетният дефицит на Гърция е достигнал 22%.

Вероятността за фалит на Гърция е изчислена чрез стандартни модели за оценяване на кредитния риск, които предполагат, че в случай на фалит инвеститорите ще си възвърнат едва 40% от нетната стойност на гръцките облигации, които притежават.

Правителството в Атина очаква през 2011 г. гръцката икономиката да се свие с над 5%  - повече от прогнозирания от Европейската комисия (ЕК) спад от 3,8%, тъй като бюджетните съкращения задълбочават допълнително продължаващата вече трета година рецесия. През почивните дни Папандреу одобри нови мерки за овладяване на бюджетния дефицит въпреки общественото недоволство.

Гръцкият дълг все пак поскъпна, неутрализирайки част от загубите, повишили доходността по 10-годишните гръцки ДЦК до рекордните 25% по-рано днес.

Доходността по 10-годишните гръцки облигации падна с 22 базисни пункта, или с 0,22 процентни пункта, до 23,33%, след като по-рано днес достигна рекордните 25%. Доходността по двугодишните облигации падна с 319 базисни пункта до 66,37%, понижавайки се от рекордните 74,88%.

Последна актуализация: 04:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
bate Goiko
преди 12 години
Само 98% ! Оптимисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Е, и?Добро утро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
tihomirn
преди 12 години
добре е да се види че видеото не е от вчера и толкова време кучетата си лаят и кервана си върви.някой подготвя нещо някъде само не и фалити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Мдаа ..да се смее ли човек или да плаче:)))...Голяма каша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Нещо да се посмеете и да разпуснете преди краха :)http://***.youtube.com/watch?v=5D0VhS8qXT0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
ха ха ха Патилане харесва ми стила ти на писане:))... Добре ги редиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Спекулантите заложиха окончателно на бързия фалит на Гърция и сега тя - ще не ще, - ще тпябва да фалира до първи октомври иначе представяте ли си какви загуби ще има по пазара на залози...С една дума, клетите гърци и дупе да ви е яко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Да разтълкуваме какво значи Европейски съюз: Първи закон за обединенията: Колкото и *** да обединиш няма да се получи нищо читаво. Втори закон за обединенията: Когато *** добие огромни размери той вече не е само твой, а общ *** и някой друг му бере грижата.ЕЦБ - служители назначени от различни страни от ЕС, в управлението на банката, които да изпълняват функциите на Централна национална банка (макар и да няма такава държава).ФЕД - акционери (частни банки с техните собственици), които назначават служители, които да изпълняват функциите на ЦБ.С две думи, финансова група (държава в държавата) изпълнява функциите на емитирането на пари, без никакъв контрол от страна на населението...(парламента) !!!Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него, ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!Гърция е фалирала отдавна, въпрос на време е това да се признае официално!Меркел е против изгонването на Гърция от еврозоната, защото това би предизвикало ефект на доминото и за останалите 16 държави!Меркел казва пък , че няма нищо страшно за еврото, но Х. Кол не е съгласен с нея , както и повечето германци, които се безпокоят повечето за еврото.......а не за безработицата !!! Най-големите кредитори на Гърция са: 1- гръцките банки, 2- Сосиете дженерал. Най-големия кредитор на Италия - Уникредит. Тези всичките държат над 70% от банковия капитал в БГ. Така че ако не сте пълни глупци явно разбирате какво ще стане с "БГ" банките, при евентуален фалит на Гърция и Италия! Само пълни *** могат да си мислят, че като Гърция потъне, на България ще и се размине...?!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Не е луд тоя, който яде зелника, а тоя който му го дава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още