IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Еврозоната „няма време“

Европейските лидери трябва да скъсат с навика си да правят нещата "на парче и с известно закъснение", категоричен е британският премиер

10:53 | 10.10.11 г. 2
<p>
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън призова европейските лидери да вкарат в действие „Дебелата Берта“ (легендарно голямо немско оръдие от Първата световна война - бел. ред.) за разрешаване на кризата в еврозоната, предупреждавайки, че разполагат с едва няколко седмици за избягване на икономическа катастрофа, съобщава британското издание Financial Times.

Камерън иска Франция и Германия да преодолеят различията си и да приемат до края на годината определяния от него като решителен план от 5 точки, за да бъде сложен край на несигурността, която има „смразяващ ефект“ върху световната икономика.

Изявлението на британския премиер увеличава натиска за действие върху лидерите от еврозоната, включително върху френския президент Никола Саркози да се съгласи на плана за рекапитализация на европейските банки.

Освен това Камерън иска Германия и останалите да възприемат „колективната отговорност“ за държавите членки на еврозоната и да увеличат „огневата мощ“ на спасителния фонд за региона, за да бъде спряно разпространението на дълговата криза от Гърция към останалите страни.

Въпреки че отказа да спекулира относно фалит на Гърция, който според част от министрите в британското правителство в момента е неизбежен, той подчерта, че несигурността относно икономическото бъдеще на страната трябва да бъде премахната.

Камерън призова и Международния валутен фонд да бъде по-активен в „поддържането на огъня“, изправяйки лидерите на еврозоната пред последиците от бъдещи увъртания във възможно най-чист вид.

Последната част от плана на британския премиер се отнася до основните слабости на Европа, включително интеграцията на общия пазар и подобряването на управлението на еврозоната, ако е необходимо – и чрез промяна на договорите.

„Това е менюто“, твърди Камерън. „Не е въпрос на избор – всичко това трябва да бъде свършено“, добави той.

Коментарите на британския премиер отразяват нарастващото разочарование в Лондон и Вашингтон относно бавно развиващите се до момента действия за справяне с кризата.

„Няма време, положението е опасно“, подчерта Камерън.

Той смята, че от решаващо значение е европейските лидери да изпреварят пазарите с обявяването на подробен план, сравнявайки го с „оръдейния“ подход, препоръчван някога от бившия американски министър на финансите Ханк Поулсън.

По думите му европейските лидери трябва да скъсат с навика си да правят нещата „на парче и с известно закъснение“.

Подкрепата на британския премиер за новите стрес тестове за банките в Европа е безмълвно признание, че Гърция може да не успее да изпълни част от тежките изисквания, залегнали в плана ѝ за строги икономии. Стрес тестовете може да добавят напрежение върху британското правителство за вливане на допълнителен капитал в държавната Royal Bank of Scotland, макар че според Камерън това няма да се наложи.

Освен това той призова за  осигуряване на гаранции от страна на Европейския съюз за защита на интересите на държавите, които не членуват в еврозоната като Великобритания, тъй като регионът става все по-обединен.

Камерън посочи вдъхновения от Франция заговор за дискриминиране на лондонското Сити просто защото оперира извън еврозоната. „Няма да им позволя да се опитват да преместят финансовата ни индустрия във Франкфурт. Забравете!“, категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
хаха този пък .... - все едно Англия има време - Англия е най-голямата бомба със закъснител . Английската иконмика се намира в значително по-лошо състояние от водещите европейски иконмики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още