IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: До края на годината икономическият растеж в еврозоната може да замре

В комисията са големи оптимисти, ние не смятаме, че Германия ще постигне растежa, който те прогнозират, коментират анализатори

16:40 | 15.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: До края на годината икономическият растеж в еврозоната може да замре

Европейската  комисия (ЕК) понижи прогнозата си за растежа на еврозоната през втората половина на годината, поради задълбочаващата се дългова криза и предупреди, че в края на годината европейската икономика „може да замре“, пише Bloomberg.

Според новата прогноза икономиката на еврозоната ще нарасне с едва 0,2% през третото тримесечие и с 0,1% през четвъртото. През март ЕК предвиждаше растеж от 0,4% и през двете тримесечия.

Прогнозата за ръст на германската икономика е понижена до 0,4% през третото тримесечие и 0,2% през четвъртото, след като предишните очаквания бяха за ръст от по 0,5% и през двете тримесечия. Комисията очаква нулев растеж за италианската икономика през втората половина на годината.

„Перспективата пред европейската икономика се влоши“, заяви Оли Рен, европейският комисар за икономика и валутна политика. „Дълговата криза се влоши, а трусовете на финансовите пазари ще забавят реалната икономика“, посочва той.

На 9 септември финансовите министри на страните от Г-7 се договориха да положат „координирани усилия“ в подкрепа на икономическия растеж, тъй като мерките за овладяване на бюджетните дефицити спъват икономическата активност, а страховете за способността на Гърция да избегне фалит водят до волатилност на финансовите пазари.

През юли износът на Германия, най-голямата икономика в ЕС, е отбелязал спад, като в същото време нагласата на инвеститорите и мениджърите през изминалия месец е била подчертано по-песимистична поради опасенията, че дълговата криза може да застигне страни като Испания и Италия.

Днес еврото се повишава спрямо долара за втори пореден ден до 1,3811 долара за евро, отбелязвайки ръст от 0,4%.

Комисията очаква, че икономиката на еврозоната през тази година ще нарасне с 1,6% и това съвпада с прогнозата й от май.

ЕК повишава прогнозата си за годишния растеж на германската икономика до 2,9% от 2,6%, като очаква инфлацията в еврозоната през тази година да достигне 2,5%, в сравнение с прогнозираните 2,6% през май.

„Те са големи оптимисти“, казва Тобиас Блатнер, бивш икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ), който в момента консултира Daiwa Capital Markets Ltd. в Лондон. „Ние не смятаме, че Германия ще постигне тримесечните резултати, които те прогнозират и именно затова растежът ще е по-нисък“.

Комисията понижи годишната си прогноза за италианската икономика, но я запази за Испания. Доходността по испанските облигации през август се повиши до рекордни нива, което доведе до интервенция от страна на ЕЦБ в подкрепа на облигационните пазари в Италия и Испания. ЕК очаква, че годишният растеж в Италия ще бъде 0,7% в сравнение с прогнозирания по-рано 1%, докато испанската икономика ще нарасне с 0,8%.

През третото и четвъртото тримесечие италианската икономика ще изпадне в стагнация, докато испанската ще нарасне с 0,1%.

Френската икономика, която имаше нулев растеж през второто тримесечие, през тази година се очаква да нарасне с 1,6%, вместо с прогнозираните през май 1,8%.

Икономиката на Холандия ще отбележи годишен ръст от 1,7% вместо очаквания през май 1,8%. Ръстът във Франция ще бъде 0,2% през третото и четвъртото тримесечие, докато този в Холандия по едва 0,1% за същия период.

Прогнозата за 2011 година за Великобритания е свалена от 1,7 на 1,1%.

На 8 септември Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за растежа на еврозоната до 1,6% от 1,9%. Централната банката прогнозира инфлация от 2,6% през тази година и 1,7% през следващата. Поставеният като цел от банката таван на инфлацията е 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още