IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерозията на депозитите в европейските банки повишава рисковете за ЕЦБ

Това е симптоматично за страха, обхванал финансовия сектор, като дори самите европейски банки нямат доверие една в друга и изтеглят парите си от европейската банкова система, коментират анализатори

14:37 | 14.09.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ерозията на депозитите в европейските банки повишава рисковете за ЕЦБ

Европейските банки губят депозити заради паниката сред клиентите и фондовете за управление на капитали, породена от дълговата криза в региона – тенденция която може да влоши икономическите и финансовите перспективи на Стария континент, пише Bloomberg.

Депозитите на клиенти и институции в гръцките банки са намалели с 19% за последната година, а в ирландските банки – с почти 40% за последните 18 месеца. Междувременно финансовите институции в Европейския съюз (ЕС) отпускат по-малко заеми помежду си, докато щатските фондове за управление на капитали са понижили инвестициите си в германските, френските и испанските банки.

Въпреки че Европейската централна банка (ЕЦБ) пое част от тежестта като осигури около 500 млрд. евро под формата на временно финансиране, европейските банки продължават да ограничават кредитирането, с което рискуват да забавят икономическият растеж в региона като цяло.

Нещо повече, на финансовите институции се налага да плащат повече, за да привличат депозити или, както е в случая с Италия, да продават облигации при доходност 5 пъти по-висока от тази, която предлагат по спестовните сметки на клиентите си – ситуация, която се отразява негативно на рентабилността.

„Всичко това е симптоматично за страха, обхванал европейския финансов сектор“, казва Каш Мансори, главен икономист на базираната в Северна Каролина Experis Finance, която съветва щатски и европейски компании.

„Това показва, че вече дори самите европейски банки нямат доверие една в друга и изтеглят парите си от европейската банкова система. Подобно нещо се случи през 2008 г. в глобален мащаб“.

От началото на 2010 г. депозитите на финансови институции в гръцките банки, които съставляват 21% от общите депозити, са се понижили с една трета, докато тези на нефинансовите компании и физическите лица са паднали с 9%, показват данни на централната банка на Гърция.

За същия период депозитите на финансовите институции в Германия, които съставляват една трета от общите депозити, са се понижили с 12% и с 24% от септември 2008 г., когато колабира Lehman Brothers Holdings Inc., разкриват данни на ЕЦБ.

Във Франция, където ерозията на депозитите се наблюдава от миналата година, институционалните депозити, 50% от всички депозити, са се стопили с 6% от юни 2010 г. В испанските банки, където тези депозити възлизат на една пета, се наблюдава спад от 14% от май 2010 г. досега.

По данни на италианската централна банка в Италия отливът на капитали от финансовите институции за последната година надхвърля 100 млрд. долара.

През последните 12 месеца осемте най-големи щатски фонда за управление на капитали са понижили кредитите си към германските, френските и британските банки наполовина и в същото време са спрели напълно финансирането си за италианските и испанските институции, съобщава Bloomberg.

По данни на  Fitch Ratings през юни и юли щатските фондове за управление  на капитали са понижили кредитирането си за европейските банки с 20%. Фондовете са орязали инвестициите си в испанските и италианските банки с 97%, в германските финансови институции с 42%, а в френските – с 18%. Активите на щатските фондове за управление на капитали възлизат на 1,53 трлн. долара.

За запълване на дефицитите си финансовите институции разчитат на ЕЦБ. Между юни и август италианските банки са удвоили заемите си от централната банка до 85 млрд. евро. 

През август гръцките и ирландските банки са взели от централната банка по 100 млрд. евро, като в същото време ирландските банки са получили допълнително и 56 млрд. евро от местната централна банка в Дъблин. Португалските банки са получили 46 млрд. евро от ЕЦБ, докато испанските банки са заели 52 млрд. евро през юли.

Moody's Investors Service обяви в сряда, че понижава кредитния рейтинг на Societe Generale и Credit Agricole – втората и третата по големина френски банки.

Рейтинговата агенция се аргументира с опасенията за разпространение на дълговата криза в еврозоната и „структурните предизвикателства пред финансирането и ликвидността на банките“.

Moody’s съобщи, че оставя BNP Paribas, най-голямата френска банка, под наблюдение с перспектива за възможно понижение на рейтинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
До investor.bg:ПредложениеНека който не е съгласен с даден коментар да се обоснове и тогава да му се отразява минуса.За плюса е ясно съгласяват се с мнението, но гледам един коментар 2 минуса???Съгласен съм с Патилан, също проблема е в това, че парите не са стока за да се предлагат и продават като услуга, парите са създадени да се обменят СТОКИ и УСЛУГИ. Пак ще кажа като ми се скъсат 10 лв. отивам в банката и ми дават нови, но като ми се развалят за десет лв. домати, в банката не ми ги подменят. Е как ша са оправим като парите се увеличават само от това, че са създадени (лихва)? и някой трябва да произвежда блага срещу тях при променяща се лихва, точно когато си мислиш че си успял да се отървеш оп и ти увеличават лихвата, защото не знам си кво станало в някоя виртуална игра (борса пирамида акции - хартии). Бе като имат толкова пари да инвестира да създадат нещо, ако не да им се отнемат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Паричната система при капитализма е игра на финансова пирамида. Нови дългове се правят, за да се покриват стари. Изплащането на дълговете е невъзможно, тъй като самата монетарна система не го позволява. Хората се заблуждават в илюзията, че ако има икономически растеж, то новите печалби ще покрият старите дългове. Експанзията на дълговете обаче е многократно по-бърза и до голяма степен независима от всякаква реална икономика. Покриването на дълговете е невъзможно по простата причина, че системата е създадена без разум. По-точно създадена в условия на пазарлък и надлъгване и правилата предпочитани от най-алчните и безскрупулните просто са се наложили. Така в капиталистическата пазарна икономика е заложена измамна цел - облагодетелстване на силните на деня, а не обществено развитие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още