IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтингите на Credit Agricole и Societe Generale

Агенцията нанесе поредния удар на френските банки, според ръководителя на централната банка на Франция решението е било очаквано

11:15 | 14.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сградата на&nbsp; Societe Generale в Париж. </em><em>Снимка: ptitfennec, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ " target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Сградата на  Societe Generale в Париж. Снимка: ptitfennec, лиценз: CreativeCommons

Moody's Investors Service обяви в сряда, че понижава кредитния рейтинг на Societe Generale и Credit Agricole – поредният удар за френските банки, чийто акции се понижиха чувствително през последните дни, пише CNBC.

Moody's понижи рейтинга по дълга и депозитите на Societe Generale с една степен до Аа3 от Аа2, като перспективата по дългосрочните задължения на банката остава негативна. 

Moody's обяви, че въпреки че „капиталовата база на Societe Generale засега предоставя адекватна защита за неутрализиране на експозицията й към Гърция, Португалия и Ирландия, рейтинговата агенция ще продължи да наблюдава банката, за да оцени ефекта от евентуалното задълбочаване на проблемите с финансирането, тъй като Societe Generale до голяма степен разчита на финансиране от пазарите“.

Агенцията очаква, че след приключване на продължаващата ревизия рейтингът за финансова стабилност на банката (BFSR), който сега е C+, също ще бъде понижен с една степен.

Moody's понижи BFSR на Credit Agricole с една степен до C от C+ и понижи дългосрочния дългов и депозитен рейтинг на банката също с една степен до Aa2 от Aa1.

След новината от Moody's управителят на френската централна банка Кристиян Ноайе заяви, че понижаването на рейтингите е било очаквано и че то едва ли ще се отрази на акциите на банките.

Дори в случай на фалит на Гърция, посочва Ноайе, френските банки няма да са на загуба, а просто ще изплащат по-малко дивиденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още