IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale ще продаде активи за 4 млрд. евро до 2013 г.

Френската банка разкри, че от началото на месеца вече е продала активи за 3,5 млрд. евро с цел облекчаване на проблемите си с финансирането и ликвидността

10:39 | 12.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Societe Generale ще продаде активи за 4 млрд. евро до 2013 г.

Френската банка Societe Generale обяви, че ще си осигури капитал в размер на 4 млрд. евро до 2013 г., като продаде активи, подобрявайки капиталовата си адекватност с 1 процентен пункт, съобщава Ройтерс. 

Банката също така разкрива, че от началото на месеца вече е продала активи за 3,5 млрд. евро като част от плана си за облекчаване на затрудненията, свързани с нейното финансиране и ликвидност.

През последните седмици цените на акциите на SG и други френски банки падат, след като проблемите с дълговете на някои европейски страни засегнаха оценките им и повишиха цената на финансирането им, особено в долари.

Френските банки, които се смятат за особено зависими от краткосрочното финансиране, бяха сред най-засегнатите. Акциите на Societe Generale са загубили 57% от стойността си от края на юни, като са близо до нивата от март 2009, когато Европа бе в рецесия.

„Експозицията на SG към Гърция, Ирландия, Италия, Португалия и Испания е малка и управляема при всякакъв икономически сценарий“, заявява главният изпълнителен директор на банката Фредерик Удеа.

"Бизнесът на групата е печеливш, а нивото на собствения капитал и ликвидността са задоволителни. На фона на силните страни на банката и с убеждението, че след лятото се оформя нова бизнес среда, групата реши да ускори и преработи изпълнението на стратегическия си план. Така тя ще бъде в състояние до 2013 г. да посрещне новите регулаторни изисквания Базел III за капиталовата адекватност, без да се налага да увеличава капитала си", обяснява Удеа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още