IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale: Банките могат да абсорбират преструктурирането на гръцкия дълг

Европейският банков сектор може да се справи с преструктуриране на гръцкия дълг под каквато и да е форма, смята изпълнителният директор на френската банка

08:03 | 10.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину увери, че няма да остави еврото. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину увери, че няма да остави еврото. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на френския банков гигант Societe Generale заяви, че европейският банков сектор може да абсорбира преструктурирането на гръцкия държавен дълг, независимо от размера и формата на преструктурирането, пише CNBC.

„Вероятният ефект върху банковия сектор от подобно събитие е преувеличен... гръцкият дълг е сравнително малък. До голяма степен зависи от това под каква форма ще бъде извършено преструктурирането, но пак казвам, дългът е доста малък“, казва Фредерик Оде.

„Аз лично мисля, че европейският банков сектор може да абсорбира преструктурирането на гръцкия дълг под каквато и да е форма. Не мисля, че това ще се случи скоро. Според мен приоритет трябва да е стабилизирането на европейските финанси“, допълва той.

Въпреки че инвеститорите все още са притеснени за количеството гръцки дълг в балансите на европейските банки, Оде отхвърля опасенията, че неговата банка може да изпита проблем в случай, че Гърция наистина преструктурира дълга си.

„Societe Generale няма абсолютно никакви проблеми с ликвидността. Мога разбира се да очаквам някои по-малки банки в страни, засегнати от дълговата криза, да изпитат затруднения, но със сигурност в нашия случай това не е нещо, което да ни притеснява“, допълва той.

Във връзка с предстоящите стрес тестове на европейските банки Оде посочва, че ситуацията е доста ясна. „Вероятно има някои малки банки, които имат нужда от допълнителен капитал - в Испания и Германия. Големите банки се справят доста добре, погледнете финансовите резултати. Не мисля, че за тях имам какъвто и да е риск.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още