IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише се обяви срещу идеята ЕЦБ да финансира каквито и да е спасителни фондове

С изказването си президентът на ЕЦБ отхвърли една от възможностите за набиране на средства за закъсалите страни от еврозоната, които политиците дискутират в последните месеци

19:14 | 04.10.11 г. 2
<p>
	Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс</p>

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише се противопостави оглавяваната от него банка да финансира спасителни фондове за затруднени държави от еврозоната, предаде Ройтерс.

С изказването си Трише отхвърли една от възможностите за финансиране, които политиците дискутират в последните месеци, за да убедят пазарите, че могат да се справят с разпространяващата се дългова криза.

Актуалните дискусии са свързани с разширяването на Европейския фонд за финансова стабилност, който в момента е в размер на 440 млрд. евро.

“Не подкрепям идеята за финансиране спасителни фондове”, заяви Жан-Клод Трише пред членовете на Европейския парламент.

ЕЦБ вече усеща негативите от изкупуването на държавни дългови книжа, което предприе още миналата година, отбелязва агенцията. Затова и Трише се обяви против по-нататъшното въвличане на банката в изпълнение на нетипични за нея функции.

“Еврооблигациите и Европейският фонд за финансова стабилност са инструменти за справяне с кризата по-скоро в правомощията на правителствата”, отбеляза Трише пред евродепутатите. “Тяхна отговорност е да се справят с най-лошата криза от Втората световна война насам. Ние сме в епицентъра на глобалната криза”, допълни той.

“Очакванията за инфлацията в средносрочен и дългосрочен план са стабилни”, коментира още президентът на ЕЦБ.

Вероятно банката няма да промени основната си лихва на предстоящото заседание, отбелязва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!Има атака срещу еврозоната от различни сили и лобита в САЩ. Американците от години борят кризата като печатат пари, те нямат идея за друг механизъм. Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване. Гръцките банки оперират с българските финанси, това не е тайна за никой. Големи хедж фондове в САЩ са направили тежки залози срещу еврото в очакване единната валута да се обезцени до равенство с щатския долар заради фискалната криза в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
koly-03
преди 12 години
И тоя е за затвора. Мандата му изтича на 30.10.2011 г., и вече обяснява колко е прав, и как другите са му виновни. Опитва да се измъкне, но ако спечели - ние ще сме си виновни.Не че този дето идва-шефа на централната банка на Италия - е по-цвете.за повече инфо/личен блог/ :http://kaknicakat.blogspot.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още