IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Най-лесният вариант за еврозоната е северните държави да излязат от нея

Европа върви по грешен път, тъй като се фокусира върху орязването на разходите, а в момент на шок това не е правилна политика, смята Нобеловият лауреат

11:10 | 04.10.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джоузеф Стиглиц, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Когато се създаваше еврото много икономисти смятаха, че това е незавършен процес. Тогава бяха предложени множество механизми за координиране на икономическия цикъл на отделните държави, но нито един от тях не бе реализиран на практика.

Такова е мнението на американския икономист и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, изразено в анализ за ВВС.

Едни от основните неща, които карат модела на общата валута да работи в американските щати, е фактът, че има обща фискална политика и на практика неограничена възможност за миграция, посочва Стиглиц.

В Европа пък няма единен орган, който да определя фискалната политика, а миграцията е далеч по-трудна, тъй като много от страните не биха си позволили да пуснат цялото си население навън. Такава рамка не позволява съществуването на ефективен валутен съюз.

Това, за което се споразумяха в Европейския съюз, и с което се обвързаха страните от еврозоната, е пактът за стабилност и растеж. Той обаче е по-скоро пакт, водещ до рецесия, отколкото до растеж. Причината е, че с него се ограничават дефицитите, а когато това се случи по време на икономически шок, то рецептата за рецесия е готова – точно такава, каквато се случва в Гърция.

Въпросът винаги е бил ще има ли възможност да се довърши започнатото в момент на криза, посочва Стиглиц.

Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
kosuma
преди 12 години
.... Обикновен Англоезичен спекулант ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Не само умишлено ами и правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Moody`s свали рейтинга на 12 британски банки. За един месец агенцията свали рейтингите и на най-големите банки в САЩ, Франция и Италия. Вчера Moody`s свали с две степени дългосрочните рейтинги на двете най-големи италиански банки UniCredit SpA и Intesa Sanpaolo.Майстори -демагози са в прехвърлянето на проблемите си, върху главите на другите!!! Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън.?! Германски банки ще фалират заради Гърция?! Май вече има открита икономическа война срещу Европа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
dakl
преди 12 години
Патилан е напълно прав за Федералния резерв, който като частна организация съвсем спокойно в един момент може да обяви фалит и комедия ла финита. Изглежда САЩ разчитат в краен случай на този резервен вариант, защото те на практика са единствената страна в света в която Централната банка не гарант на печатаните в страната парични знаци.В един момент САЩ ще поиска и те да имат като останалите държави собствена валута, примерно "америко" и тогава притежателите на днешните долари , издадени от Федералната резервна система ще пият една студена вода и с това ще бъде поставена и точка на сегашната финасово иковномическа криза!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Лъжливият и когато право казва, не му вярват. Най - големите лъжи у най - големите хора. "Тоз" и Добро утро да ти каже, пак трябва да погледнеш слънцето !Елементарен въпрос: ако наистина този европейски съюз беше толкова хубав, щяха ли да ни приемат ......и после да тръбят че в БГ имало корупция........сигурно няма, сигурно грешат, или не са знаели преди това??? Проблема на евро-съюза са скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "правене на нищо". Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умищлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Ционистките евреи са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Принципно всички сме много добри, много работливи, умни, перфектен външен вид... но дефакто ... сме мързеливи... та затова казвам, че няма потенциал. А а за срив.. винаги има накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
баце, каде в коментара ми видя съвет към "светилото" ти. Икономисти като него да слушаме? Добре ти ми кажи какъв е потенцияла на Гурция точно? И кой ни докара до тази криза на балона? Бас държа че точно такива светила за които растеж = кредит. А относно икономическото образование... явно не съм единсвен с ниско икономическо образование щом толкова "велики" държави в момента се гърчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Банките от Германия, Франция, Италия и няколко др. даваха кредити със смижнали очи и като видяха, че няма да ги получат и се разпищяха и сега ЕЦБ да искупи лошите кредити за да не пострадат техните банки. А хамериканските ла--ари си знаят тяхната песен печатайте пари и правилно. Да печатаме и ние тоалетна хартия пък после Китай и др. ще го издухат, но нейсе САЩ си бършат задниците с Европа и пляскат Германия да БАЧКА, но и немците не са глупави. Не успяха да покорят Европа с война и затова ще я купат - УМНО. "Самостоятелна германска марка би имала проблема на швейцарския франк, а именно валута убежище и безкрайни интервенции и съобразяване с капризите на спекулантите. За разлика от Швейцария, Германия има силен износ и валутата й би била още по-силна, което би унищожило или изнесло зад граница германския износ." Ето и статия - http://***.investor.bg/news/article/123024/334.html - И е много вярна !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
finansa
преди 12 години
*** кой му даде на тоя нобелова награда?Че той Жан Виденов е къде по-достоен!!!Защо не лобира тогава спасяването на Гърция да се поеме с парите на американските данъкоплатци?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още