IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Най-лесният вариант за еврозоната е северните държави да излязат от нея

Европа върви по грешен път, тъй като се фокусира върху орязването на разходите, а в момент на шок това не е правилна политика, смята Нобеловият лауреат

11:10 | 04.10.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джоузеф Стиглиц, <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц, Снимка: Ройтерс

Когато се създаваше еврото много икономисти смятаха, че това е незавършен процес. Тогава бяха предложени множество механизми за координиране на икономическия цикъл на отделните държави, но нито един от тях не бе реализиран на практика.

Такова е мнението на американския икономист и Нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц, изразено в анализ за ВВС.

Едни от основните неща, които карат модела на общата валута да работи в американските щати, е фактът, че има обща фискална политика и на практика неограничена възможност за миграция, посочва Стиглиц.

В Европа пък няма единен орган, който да определя фискалната политика, а миграцията е далеч по-трудна, тъй като много от страните не биха си позволили да пуснат цялото си население навън. Такава рамка не позволява съществуването на ефективен валутен съюз.

Това, за което се споразумяха в Европейския съюз, и с което се обвързаха страните от еврозоната, е пактът за стабилност и растеж. Той обаче е по-скоро пакт, водещ до рецесия, отколкото до растеж. Причината е, че с него се ограничават дефицитите, а когато това се случи по време на икономически шок, то рецептата за рецесия е готова – точно такава, каквато се случва в Гърция.

Въпросът винаги е бил ще има ли възможност да се довърши започнатото в момент на криза, посочва Стиглиц.

Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"На някой направи ли му впечатление, че заглавието няма почти нищо общо със статията? Какъв е най-лесния път за еврото, кои са северните страни, които трябва да напуснат, за да се оправят нещата? Цялата статия е общи приказки. Единственото смислено нещо е, че не може да се орязват държавните разходи по калъп".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Сетил се той......великият икономистХората дават акъл, ама хляб не дават. Като се обърне каруцата пътища много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Постигнатото през юли споразумение бе доста добро. С него се признаваше, че Гърция има нужда от външна помощ за постигането на ръст, но не бяха предоставени никакви пари, тъй като процесът на ратификация бе много бавен. Това показва, че проблемът на еврозоната все още не е разрешенВ по-дългосрочен план трябва да се емитират общи облигации на страните от еврозоната и да се предприемат много други стъпки, сред които е и признанието, че орязването на разходи и изискванията за балансиране не са начинът за изграждане на работещ съюз Казва Джоузеф Стиглиц в пълната статия.......Този за облигации ли говори.....ценни книжа.....и че печатането на пари за Гърция, било добро решение и да се печата още....??? Главните виновници, които са наливали най-безотговорно пари на Гърция, Ирландия, Португалия и други закъсали длъжници, са големите френски и германски банки, плюс подгласнички от Холандия, Великобритания и още няколко богати държави. Щом изпищяха, че имат несъбираеми кредити за стотици милиарди, техният проблем се превърна в проблем на собствените им правителства, които усетиха риск от дестабилизация на националните си икономики, както и на еврозоната в цялост. Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест, едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока-евро". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват. Логиката им бе следната: вземаш парите сега, харчиш ги веднага, осигуряваш си комфорт, а дълговете ще ги плащат други, когато няма да си на власт. Правилото е: взимай повече, за да се тревожи след време онзи, който ги е дал, а не който ги е взел !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
А сега обръщайте еврото си в долари .......а после доларите, ще ви служат за "тоалетна хартия".......точно това иска да ви каже, "Великият икономист", на снимката. Ама да се беше изразил по- просто бе байно.....пак добре че, "Ако да живеем на село, трева не пасем".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Работата стана: "Остригахме овцете. Да ходят да пасат!" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Европа и САЩ са безнадеждно задлъжнели. В САЩ растат страховете, че проблемите с дълга могат да доведат до рекордна инфлация. В Европа бъдещето на единната валута е изложено на риск. Все още малко експерти разбират в каква бездна е изпаднала финансовата система и икономиката на някога бляскавата Америка. Експериментът със свободното печатане на пари води до експлодиращ бюджетен дефицит и федерален дълг и краткосрочен икономически растеж, последван от нова сериозна криза. Сметката е доста проста. Ако потребяваш повече, отколкото изкарваш, и разликата запълваш с непрекъснато увеличаващи се дългове, то за известно време наистина можеш да си поживееш добре. Но в един момент идва сметката и тя трябва да се плати с лихвите. Ако отлагаш плащането й с нов дълг, то общият дълг продължава да расте. Трупането на нов дълг върху стария води до по-големи лихвени плащания във времето. Идва един момент, в който способността да се обслужват тези плащания с текущия доход се изчерпва, тъй като дълговете вече растат по-бързо от дохода, а банките вече са неохотни да отпускат нови заеми. Масовият американец имаше по много кредитни карти, като всяка следваща покриваше дълговете по старата. Същевременно бяха взети огромно количество кредити за потребление срещу растящите цени на жилищата, също взети на кредит. Стигна се до кредитиране на хора без доход, без работа или активи за обезпечение, така наречените NINJA заеми, както и високорисковите ипотеки и сложните финансови деривативи, чиято цел беше да надуят балона до краен предел. Накратко, всички възможности за допълнително кредитиране бяха изчерпани. Това на свой ред доведе икономиката до задънена улица. Потреблението не можеше повече да расте. Банките се задръстиха с лоши кредити, особено с токсичните деривативни продукти, осигурени от считаните за най-умните и най-способните финансови специалисти инвестиционните банкери. Същевременно безработицата остава упорито висока. Сега вече нито федералното правителство, нито централната банка не могат да продължат с лъжите. Време е да се погледнат реалностите такива, каквито са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Алчността е основния белег на банкерското съсловие, а сега тя се е превърнала в неизличима болест. Спасителните пари се насочиха към банките, за поддържане на една остаряла и провалена финансова система, градяща се върху лихвите. Американският долар в същност не е нито национална, нито международна валута, защото той е притежание на Федералния резерв, а той е частен! Защо не се казва истината, че в основата на кризите е ЛЪЖАТА и ИЗМАМАТА на еврейските супербанки начело с Ротшилд, Джи.Пи.Морган, и Рокфелер, които контролират Федералния резерв и печатат доларите! Банкерите бързо забравиха, че преди 3 години, президентът на САЩ Обама инжектира 700 милиарда долара от парите на американския данакоплатец, в най-големите, но пред фалит американски банки. Част от тези пари след година банкерите си раздадоха катопремии за добре свършена работа. Най-високият таван на бонусите е на американска банка Джей Пи Морган и тя еврейска. Банката отчита 17 милиарда долара печалба, от които близо половината ще бъдат раздадени като бонуси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Няма как да си плащам данъците в ЕС защото аз на наще нямам доверие а кво остава на ниакои някаде си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Fi4eto
преди 12 години
Принципно Гърция наистина има голям потенциал за ръст дори и само на база туризъм да не споменавам и земеделие но за жалост населението е нечовешки мързеливо да не споменавам и факта че са се самозабравили. А сега като свърши целия този фарс ще ги искупят на безценица. Наи простата логика е че след толкова дълбок срив в гърция няма на каде повече та ръст е неизбежен въпроса е само кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Първо трябва замразяване на дълговете на всички държави от групата на Гърция , втората крачка е балансиран бюджет и Гърция ще може да се справи съвсем скоро. Дълговете да се купят от ЕЦБ напълно и когато настъпат времена на профицит да се изплащат.От този да влезел в съюза а онзи да излезел полза няма и данъците да се отчитат и в ЕС , чрез данъчни карти за гражданите на целия ЕС , единна фискална регулация.Друг вариант просто няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още