IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският парламент даде зелена светлина на новия спасителен фонд

Депутатите одобриха увеличаването на средствата в Европейския фонд за финансова стабилност и предоставянето на нови правомощия

14:25 | 29.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на дискусиите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на дискусиите. Снимка: Ройтерс

Германският парламент одобри увеличението на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), както и на правомощията му. Резултатите от гласуването обаче показаха сериозно разделение в средите на управляващата коалиция, членовете на която не бяха единодушни в подкрепата си, пише Ройтерс.

Все пак гласуването е успешно, което е сериозна победа за канцлера Ангела Меркел в борбата й срещу негативните нагласи за участието на Германия в спасяването на закъсалите страни от еврозоната.

В подкрепа на новите правомощия и увеличаването на средствата са се обявили 523 от членовете на долната камара на Бундестага. Против са записани 85 гласа, трима са въздържалите се.

Все още се очаква по-подробна разбивка на данните, за да стане ясно колко от членовете на управляващата коалиция не са дали подкрепата си за новите мерки. 

В момента в много страни от еврозоната текат дебати за приемането на новите правомощия и размер на фонда, като близо половината парламенти вече са дали съгласието си в механизма да влязат 440 млрд. евро, с които да може да се изкупуват държавни облигации, да се увеличава ликвидността на банките и да се кредитират правителства.

Германия е най-големият участник във фонда, като се очаква, че данъкоплатците ще трябва да внесат 211 млрд. евро в него.

Днес еврото поскъпва спрямо долара, достигайки 1,3641 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Германия е най-големият участник във фонда, като се очаква, че данъкоплатците ще трябва да внесат 211 млрд. евро в него.евала... ами имали, дали..;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още