IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Без радикални мерки европейската дългова криза рискува Голяма депресия

Немското общество все още мисли, че има избор дали да продължи да подкрепя еврото или да го изостави, което е грешка, смята инвеститорът

11:00 | 15.09.11 г. 8
Автор - снимка
Създател
Сорос: Без радикални мерки европейската дългова криза рискува Голяма депресия

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че европейската дългова криза заплашва да отприщи нова Голяма депресия, освен ако лидерите на еврозоната не предприемат радикални мерки, включително и общ фискален съюз, съобщава Ройтерс.

Според него политиците трябва да са подготвени за вероятността от фалит на Гърция, Португалия, и може би Ирландия, и за излизането им от еврозоната.

Изглежда, че властите изчерпаха всички възможности за отлагане решаването на проблема, казва Сорос.

Дори да бъде избегнат финансов колапс, едно нещо е сигурно: натискът за намаляване на дефицитите ще тласне еврозоната към продължителна рецесия, което ще има неизброими политически последствия, посочва инвеститорът.

Джордж Сорос препоръчва на политиците от еврозоната следните четири смели стъпки, като признава, че „всичко това ще струва пари“ :

- банковите депозити трябва да бъдат защитени, за да се избегне банкова паника в засегнатите от кризата държави;

- някои банки в страните, които са заплашени от фалит трябва да бъдат спасени, за да поддържат местните икономики;

- европейската банкова система трябва да се рекапитализира и да бъде поставена под общоевропейски надзор;

- правителствените облигации на другите задлъжнели страни трябва също да бъдат защитени.

„Няма алтернатива на конструирането на липсващия елемент – Европейско финансово министерство с правомощия да облага с данъци и следователно да може да заема средства“, убеден е 81-годишният хедж фонд мениджър.

Сорос признава, че такава стъпка ще наложи нов договор за Европейския съюз и ще бъде много оспорвана, особено в Германия, където има силна опозиция спрямо поемането на дълговете на разгулните страни от Южна Европа.

Немското общество все още мисли, че има избор дали да продължи да подкрепя еврото или да го изостави, което е грешка, смята инвеститорът.

„Активите и задълженията във финансовата система на еврозоната са толкова взаимообвързани на базата на общата валута, че премахването на еврото би причинило разпад, който властите не са в състояние да овладеят“, казва Джордж Сорос.

„Колкото повече време отнеме на Германия да осъзнае това, толкова по-висока ще е цената, която тя и останалият свят ще се наложи да платят“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Сорос-дяволът в цялата си гнус алчен и безскрупулен дава съвети. Този "Гущероподобния", заедно с "Приятелчето му Иван Костов", ако не се покаят и не раздадат всичкото откраднaто на бедните и онеправданите, много скоро " Дяволите ще ги пекат на бавен огън" !!!Как ще се оправим от кризата: Ами ще се повтори времето на "Иван Костовите Пирамиди", Когато същия този Измамник заедно с Ционисткия бандит Джордж Сорос и неговата юдейска клика ни обраха нас Българите. Ще има повторение на филма, само че днес ще е в световен мащаб. Обира на всички времена който са замислили тия бандити, ще засегне най-много Америка и Европа. В България виждам "огромни опашки пред Банките и едни "Обезценени пари". Също ще изчезне и....Фалшивата система основана на измами и банкови манипулации на NYSE, New York Stock Exchange. ВСИЧКО ТАМ Е ЕДНА ГОЛЯМА ЛЪЖА ........САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ДЛЪЖНИК В ИСТОРИЯТА. Барак Обама и Измисления Европейски Съюз сега са се притеснили. а когато живееха на гърба на целия свят, не се притесняваха! Сега "много тежко положението", как да си признаят че Америка е фалирала още преди 3 години, когато е ставало "Голямото източване на финанси". Казано с по-прости думи, съвсем професионално са манипулирали "Стадото", като са го водили умело към "Пропаста", а сега го изоставят на "Вълците". Фалшива американска система основана на измами и банкови манипулации. Акциите-тоест "ценните книжа", съвсем скоро ще стават само за "тоалетна хартия" както и Измисления Долар Господар!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
black_trader
преди 12 години
Fortunov, финансист ли е ? Не личи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
vsh123
преди 12 години
Кой знае как се е нашил с дълг. Инвеститорите му бягат, той си прави евтин ПР... и ако така се правят пари. То си е казано, в момент като сегашния ще си проличи кой разбира от инвестиции и кой само говори и прави пари само в растяща икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
Тоя долен евреин, пак дебне да изклати някоя валута. Точно такива "инвеститори" са в дъното на цилят катаклизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Поради продължаване на Грешката на Джон Лоу (ползване на Незлатни пари, при запазен несъвместим с техни качества начин на държавно финансово управление от време със Златни пари) политиците, дори при нейн зародиш не могат да преодолеят стопанска криза и каквото и да правят същата се уголемява и (при запазване на държавната финансова грешка) ще достигне до хиперинфлация.Експерти са с мълчаливо съгласие, че промяната на парите на Незлатни (вместо Златни) не изисква (в съответствие с качества на Незлатни пари) усъвършенстване на функционална структура на съответно държавно финансово управление от време със Златни пари?Възможното успешно спасение от стопанска криза през 2011 г. е прекратяване на държавната финансова Грешка на Джон Лоу в съответна страна, след което ще е налична употреба на Незлатни пари при условия на усъвършенствано и адекватно на тях държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
eто ти го Сорос и нетговите зулуми - http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=925
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
wenci
преди 12 години
Георги Сорос е много прав и наистина ще има преструктуриране на ЕС-то. Сега нещата са без иход.. и гърците знаят защо. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Lucifer
преди 12 години
"Милиардерът инвеститор Джордж Сорос..."- бих казал ИЗЧАДИЕТО Сорос пак се е подготвил за много по-голям и мащабен удар от този с англ. банка и то за много по-вече милиарди печалба, затова дава "съвети"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още