IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колапс на еврозоната и глобална рецесия прогнозират икономисти

Над половината от участниците в проучване на Bloomberg сред инвеститори са на мнение, че през 2012 г. Европа ще е най-лошото място за инвестиции в света

16:28 | 29.09.11 г. 29
Автор - снимка
Създател
Колапс на еврозоната и глобална рецесия прогнозират икономисти

През 2012 г. инвеститорите по света очакват европейската дългова криза да доведе до глобална рецесия, съпроводена от финансов колапс и социални бунтове, като 72% прогнозират, че поне една страна ще напусне еврозоната през следващите пет години, разкриват резултатите от проучване на Bloomberg.

Около три четвърти от участниците в проучването, проведено тази седмица, очакват икономиката на еврозоната да изпадне в рецесия през следващите 12 месеца, докато според 53% кризата в банковия сектор ще се влоши. Проучването е проведено сред 1031 инвеститори, анализатори и брокери. 40% от участниците очакват поне една страна да напусне еврозоната през следващата година.

Повече от една трета от участниците посочват, че влошаващата се ситуация около европейските дългове ще доведе до глобална рецесия през 2012 г. Песимизмът илюстрира натиска, на който са подложени европейските политици, опитващи се да намерят решение за продължаващата вече втора година дългова криза.

Миналата седмица световните пазари навлязоха в първия мечи пазар от две години насам, докато финансисти от цял свят, включително щатският финансов министър Тимъти Гайтнър, призоваха европейските лидери да положат допълнителни усилия за овладяване на кризата.

„Това е лоша криза“, казва Жан-Ивс Шеро, инвестиционен директор на Halkin Investments LLP в Лондон. „След последното разпалване на кризата в Гърция сега имаме криза в доверието, а това влияе на пазарите и може да засегне световните икономики. Политиците трябва да действат доста бързо“.

Проблемите на Европа се усложниха след задълбочаването на спора между Атина и останалите страни от еврозоната за това дали страната заслужава следващия транш от гласувания през май 2010 г. спасителен пакет. Европейските законодатели се опитват да договорят разширяване на Европейския фонд за финансова стабилност, докато инвеститорите поставят под въпрос способността на банките да издържат на нови пазарни трусове и икономическото забавяне.

Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 20 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
обран ама има още кво да се краде - остана тук -таме държавно предприятие -и тях ще ги шитнат - ГРОБ готви поне няколко разпродавания на държавно имущество - каквото е останало държавно ше бъде до опоскано а ония с депозитите по банките като нищо може да цунат дедовия - тоя филм сме го гледали вече - кво им пречи да го повторят ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
евалла.......!!!!!!........от дълбок кладенец вадиш водата.......!!!?????.....а на този който няма нищо кво ще му вземеш .....!!!!????.... цървулите......нашата държава е обран бостан-в перманентни кризи и безкраен преход......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 24 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Следвайте пътя на жабите. Защото жабите най-много пеят, когато наближи време локвата да изсъхва. Думите на жабешката песен са: кум-кво-ква дойде време за спасение. Сега вие слушате вестта на тези пророци, които се провикват от пресъхващите блата(банки).Сриването на световната банковата система ще е много скоро! Не знам да има българска банка със 100% българско участие. "Буркан-банк" е най-сигурната банка в България!!!Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 26 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
Как ще се оправим от кризата: Ами ще се повтори времето на "Иван Костовите Пирамиди", Когато същия този Измамник заедно с Ционисткия бандит Джордж Сорос и неговата юдейска клика ни обраха нас Българите. Ще има повторение на филма, само че днес ще е в световен мащаб. Обира на всички времена който са замислили тия бандити, ще засегне най-много Америка и Европа. В България виждам "огромни опашки пред Банките и едни "Обезценени пари". България потъва като Титаник, защото капитана на "Титаник" беше Иван Костов, който потопи мечтите на цели три поколения! Срива се Америка -Срива се и България. След като (Поп Кръстю- Мургавей Костов) продаде България преди години на "Масонският Бандит" Джордж Сорос и "Юдейската му клика", сами си правете изводите...!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
ти не давай акъли като не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 11 rate down comment 13
ilakalim
преди 12 години
Патилан, моля те спри да пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 1
bubblehead
преди 12 години
Патилане прав си че Америка е фалирала и идва инфлация , но не разбирам за къде българите се стягат за дефлация - свиват потрбление, спестяват пари по банки, не купуват нищо ни имоти, ни ниви, ни телевизори нищооооо не купуват, защото цените ще паааадат , ще падат цените на всичко нищо че дори в кризата се вижда че ( в България поне ) заплатите растат оти паре идват от някъде ама ни нам от де ... Интересно е до кога нашенските байновсти ще стоят застинали в тая дефлациона поза ... ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
SEBULBA
преди 12 години
А бе Патилане, напиши нещо весело! Уикенд е ! То човек ако те чете, трябва да си приготвяме въженцето и сапуна. В кра я на крайщата, резултата е, че ще намалим разликата в доходите си с европейуските... Е, за жалост не като се повишат нашите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ще завърти ли Фед отново печатницата за пари, докато щатската икономика потъва:Дълговете ще продължат да нарастват. Няма друг начин. Паричната системата на капитализма е математически неиздържана и изисква постоянно задлъжняване и посточнно печатане на пари. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг и че, печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите!Има проблем с Долара, Има проблем с Европа, Световен икономически проблем, създаден изкуствено, за да изиска нов световен ред и нова валута разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
САЩ е една пирамида. Защото 60 години САЩ съществуват на кредит. Шепа борсови спекуланти, акули и т.н. "правят" огромни пари за сметка на реалното производство и доходите на хората. После от къде да има стимул. Основна движеща сила в капитализма е мотивацията да печелиш. Е да ама като най-много се печели от преливане на пусто в празно(банкиране инвестиране) на пари, който са в действителност дори не са напечатани, а виртуални. В това отношение те са по-голямо зло даже и от комунизма, защото комунистите поне осигуряваха прехраната на собствения си народ с неговия труд, а тези на гърба на целия свят правеха милиарди. Проблемът на САЩ идва когато юдеите я превземат с Федералнитя Резерв- 1913 г. Американските пари (то си е направо производство, в промишлени размери), печатането на доларите отдавна надвишава стойността на хартийките. Хартиеният носител не струва НИЩО. Или все още почти нищо. Откъде се взеха толкова електронни пари? И защо се налага практиката да се плаща по електронен път? И как се лекува инфлация с повече инфлация? И като загрубее играта, посто пускат печатницата.... !!! Долара отдавна е хартия без покритие която се крепи на силата на оръжието на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още