IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Независимо от всичко, нова програма за вливане на ликвидност ще има

Реалността е, че САЩ отново се насочват към рецесия, а един от малкото патрони в арсенала на Фед са мерките за подкрепа на пазара

08:13 | 26.08.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Рубини: Независимо от всичко, нова програма за вливане на ликвидност ще има

Трети кръг на програмата за вливане на ликвидност на финансовите пазари неминуемо ще има. Такъв ще видим още до края на тази година, категоричен е икономистът Нуриел Рубини, цитран от CNBC.

„Реалността е, че сме се насочили към нова рецесия и е един от малкото патрони, с които Федералният резерв разполага, е монетарната политика и по-конкретно третата програма за вливане на ликвидност (QE3)”, посочва Рубини.

Според него шансът от повторна рецесия вече е над 50%.

Рубини е категоричен, че ще има QE3, независимо от това, дали той ще бъде обявен при днешното изказване на Бен Бернанке, или по-късно през годината.

Икономистът обръща внимание на последната среща на ръководителите на Фед, на която бе обявено, че „е обсъждан широк кръг от варианти в случай, че икономиката отлабне”, както и че евентуални нови слаби данни биха били „спусък” за централната банка да предприеме действия.

Рубини е съгласен с президента на САЩ Барак Обама, че в краткосрочен план САЩ имат нужда от фискални стимули, а в средносрочен – от орязване на разходи. Икономистът обаче не вярва ръководителят на Белия дом да успее да въздейства на ситуацията.

„Не виждам шанс за това, Конгресът да приеме предложенията на Обама в година на избори, когато колкото по-слаба става икономиката, толкова шансът за втори мандат на президента става по-малък”, обяснява Рубини.

На клиентите си Рубини препоръчва да стоят извън пазара, като заемат кешови позиции. Той признава, че парите в брой не носят доходност, но ги посочва като по-добра алтернатива от един 20-30 процентов спад в сцените на акциите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В определен момент САЩ ще обявят фалит. Ами то Америка трябваше да обяви фалит на втори август -сега вече просто разпространява агонията си и в други континенти и държави които са стабилни. Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време. Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като, рано или късно, манипулациите с курса на долара ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови "събития", подобни на атаката на Световния търговски център в Ню Йорк. Тя ще стане повод за отказ от "стария долар", в когото държат капиталите си всички "световни терористи и прочие злодеи" и за въвеждане на новата валута, например "амеро". Не е трудно да се предвиди, че в такава ситуация САЩ няма да признават чуждестранната доларова наличност под предлога, че е от наркотрафик, тероризъм или че е фалшива. Достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Изхождайки от тези съображения американската финансова върхушка се нуждае от нулиране на дълговете. Доста аналитици твърдят, че в съвременния свят е възможно всичко. Причина за замразяване на външния дълг на САЩ може да стане терористична атака "с ***" ядрена бомба в американски град, разпространение на пандемията от "свински грип", или нещо подобно. Все нещо ще измислят!!! САЩ са една фалирала държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 12 години
Отдавна е ясно, че Рубин е платен писател. Управляващите в САЩ го издигат като светило, а той в замяна дрънколи с цел да насочва очакванията на инвеститорите итн., разбира се не безплатно. Дори доскоро се опитваше да дава акъл на ЕЦБ и да оказва натиск, но беше деликатно шутиран от европейците.Цялата световна криза се получи в резултат на прекомерното кредитиране. След взимане на кредит има период през който се връща кредита. Обаче кредитите се раздуха страшно много, при което кредитирането спря, а от там и потребленито, инвестициите, ... За да оправят нещата, ФЕД и ЕЦБ печатат пари. Т.н. държавни стимули представляват трупане на дълг. Това ще води до инфлация, но проблема няма да бъде решен. Решенито се крие във времето - просто трябва да минат 10-20г хората да изплатят дълговете си и да могат да взимат следващи, но това ще го прави следващото поколение. Дотогава света постоянно ще е вкриза и само хитрите и силните ще оцелеят, като Гърция, Италия, Испания (хитрите) и Франция, Германи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Тепърва започва "Голямото падане", което ще бъде, "Като пиано от 10-ия етаж" Сега вече кутията на Пандора е отворена и САЩ няма как ( чисто счетоводно и икономически) да погасят дори лихвите. Дори на теория, ако настоящия дълг от 14 трилиона се погасява със скоростта от погасяване на 1 долар всяка 1 секунда ще са необходими над 440 000 години! И то при условие, че дълга не се увеличава за което никои не говори. Няма добри новини и скоро няма да има. Явно САЩ ще въртят, ще сучат и ще измислят някой голям враг, ще направят голяма война и в крайна сметка ще нулират счетоводния брояч. Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг. Войната на банките срещу целия свят продължава. Шепа борсови спекуланти, акули и т.н. "правят" огромно пари за сметка на реалното производство и доходите на хората. После от къде да има стимул. Основна движеща сила в капитализма е мотивацията да печелиш. Е да ама като най-много се печели от преливане на пусто в празно(банкиране инвестиране) на пари, който са в действителност дори не са напечатани, а виртуални.За съжаление, единствения изход за щатите е да си спретнат една война, това поне го умеят, но честно казано, моля се да се оправят някак си по друг начин, защото ако (както за съжаление очаквам) нещата тръгнат на зле тая криза от която уж сега започваме да излизаме ще ни се стори като детска игра. Тези отдавна са фалирали и живеят на гърба на останалия свят. така се поддържа американската мечта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Boyko Tikvata
преди 12 години
Аз мисля че вълна 5 вече мина приятел:Сега сме във вълна B (1-2-3-4-5-А-B-C) от корекцията.Ето как изглеждат нещата към момента:http://prikachi.com/images.php?images/149/3741149Z.gifОтива се към "глава и рамене" във "варианта среден пръст" (нищо лично или обидно - просто лошо ако си купил във вълна 5 и не си закрил досега). Вълна C ще ви разбие и последните илюзии за краткосрочен "баунс бек" до/над предишния връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 12 години
Стига с тези черногледства! Аз съм оптимист. Остава ни петата вълна'. "За Бога братя, купувайте!". Независимо, дали ще има или няма да има нова намеса от ФЕД, акциите, ще тръгнат нагоре.Рубини всеки ден казва, че ще вали и е нормално някой път път да познае. Но само някой път!. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Mortagon
преди 12 години
Постоянният страх от нова рецесия пречи, а не помага за възстановяването!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
x2spark
преди 12 години
Според мен нищо особенно няма да се случи. Както щатите ще обявят трети кръг на вливане на ликвидност така европа го прави постоянно от известно време на сам без да го огласява иявно но то си се случва с тези изкопувания дето го прави постоянно.Според мен двете валути се парират постоянно една друга с проблеми и последващи действия така че няма да станем свидетели на нещо особенно.Дано само по този начин икономиката им да живне малко че дасе упокоят пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Впрочем и наличността е под въпрос - като пуснат наесен печатарката за долари и евро и ми е страшно дори да мисля за инфлацията. А държавният дълг на САЩ до 2015 г. ше задмине и гръцкия по размер към БВП. И ще е страшно при техния милитаризъм....Капитализмът е сериозно болен и въпреки надеждите ни за скорошно излекуване, няма лекарства открити май че....засега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Бог да прости взаимните фондове, доброволните пенсионни схеми, персоналното участиена борсата и т.н.Поне още 4-5 години няма да има дори лъчм надежда за капиталововия пазар.Бог да прости и да живеят недвижимоститите, парите в брой и златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
black_trader
преди 12 години
аман от количествени облекчения.време е за качествени облекчения и шут на финансовата мафия от Вашингтон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още