IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Намираме се в по-лоша ситуация, отколкото през 2008

За да се даде нов тласък на възстановяването, са необходими повече фискални стимули и по-малко ограничителни мерки, смята икономистът

09:05 | 03.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини: Намираме се в по-лоша ситуация, отколкото през 2008

Развитите световни икономики са хванати в капана на ниския растеж и имат нужда от повече фискални стимули и по-малко ограничителни мерки, за да дадат нов тласък на възстановяването, смята популярният икономист Нуриел Рубини, цитиран от CNBC.

“Намираме се в по-лоша ситуация, отколкото през 2008. Сега имаме бюджетни рестрикции, а банките са предпазливи“, посочва той.

Икономистът, известен с мрачните си прогнози за световната икономика, оценява шансовете от нова рецесия на 60%. Според него избягването й от развитите икономики изглежда много оптимистично на фона на последните данни.

Рубини мисли, че трети кръг на програмата за вливане на ликвидност в САЩ (QE3) може да не постигне желаните дългосрочни ефекти, и че допълнителни фискални стимули ще са необходими в Европа и САЩ.

„Пазарът може и да се възстановява, но това не може да е трайно без успоредно подобрение в икономическите показатели“, казва той. „През миналата година икономическите данни вече се подобряваха, когато QE2 бе въведено.“

Икономистът очаква, че в крайна сметка Европейският механизъм за финансова стабилност (EFSF - European Financial Stability Facility) ще бъде разширен или ще се появят общи облигации на еврозоната.

Рубини смята, че европейските правителства трябва да отслабят еврото. Силата на единната валута тревожи някои икономисти заради потенциалния си негативен ефект върху износа от региона.

Той е изразил песимизъм по отношение на британската икономика, която според него е на ръба на нова рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още