IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Сделката с Гърция е изгодна за частния сектор

Повечето настоящи и бъдещи загуби бяха прехвърлени върху кредиторите от публичния сектор, категоричен е икономистът

12:48 | 08.03.12 г. 1
Рубини: Сделката с Гърция е изгодна за частния сектор

Заблуда е, че частните кредитори на Гърция губят, приемайки сериозно „отписване“ на инвестициите си в рамките на сделката за преструктурирането на дълга на страната, докато вложенията на публичния сектор са защитени, заяви пред британския вестник  Financial Times проф. Нуриел Рубини, председател на борда на директорите на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

Популярният икономист обяснява, че всъщност участието на частния сектор във втория спасителен пакет за Гърция, което предвижда вложителите да поемат загуби от 53,5% от номиналната стойност на закупените от тях гръцки държавни облигации, всъщност е доста добра сделка.

„Истината е, че частните кредитори стигнаха до много изгодна сделка, докато повечето настоящи и бъдещи загуби бяха прехвърлени върху кредиторите от публичния сектор“, посочва Рубини.

Той обяснява, че публичният сектор е започнал своето дългово преструктуриране преди известно време. „Публичният сектор започна да преструктурира претенциите си доста преди частните кредитори. Матуритетите бяха удължени и лихвите по тези заеми многократно бяха понижавани“, добавя той.

Според него не е трябвало това да се случва, тъй като „към всички публични кредити трябва да се процедира като към първостепенни спрямо частните, тъй като бяха удължени, след като избухна кризата“.

Рубини подчертава, че до 2014 г. две трети от гръцкия дълг ще се намира в ръцете на публични кредитори, като това ще доведе до поемане на основната тежест на загубите.

Частните кредитори не би трябвало да се оплакват, твърди той. „Трябва да спрат да се оплакват. Те ще поемат известни загуби, които обаче са ограничени. Всъщност фактът, че се очаква новите облигации да струват по-скъпо от старите, предполага, че операцията с участието на частния сектор ще прехвърли допълнително загуби към кредиторите от публичния сектор“, добавя експертът.

Той обаче смята, че споразумението с частния сектор, което се очаква да отпише около 100 млрд. евро от дълга на Гърция, няма да помогне за преодоляването на по-сериозния проблем със съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт на страната.

„Дори с участието на частния сектор публичният гръцки дълг ще остане на нецелесъобразното за поддържане ниво от 140% от БВП. В най-добрия случай то ще се понижи до 120% от БВП до 2010 г., но може да достигне и 160% от БВП“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Според проф. Рубини да загубиш активи за над 100 000 000 000 (сто милиарда) милиарда евро е изгодна сделка?Коя ли сделка е неизгодна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още