IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девалвацията - последната опция за спасяване на еврото

Бюджетните икономии по никакъв начин не решават проблема с неконкурентния пазар на труда в Европа, посочват икономисти

11:43 | 23.05.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Девалвацията - последната опция за спасяване на еврото

Докато дебатът около оставането на Гърция в еврозоната се задълбочава, европейската дългова криза достига критичен момент, пишат Джеръми Сийгъл и Ръсел Е. Палмър, икономисти от Университета в Пенсилвания, в коментар за Financial Times.

Според тях съществуват три източника на проблеми, свързани с Гърция и останалите страни от периферията на еврозоната.

Първият и най-непосредствен от тях е страхът, че гръцките банки ще конвертират евро депозитите на клиентите си в нова гръцка валута. Това предизвиква изтичане на капитали не само от гръцките, но и от испанските и португалските банки. Тези средства се пренасочват към германски банки и германски ДЦК.

Вторият източник на проблеми са неустойчивите бюджети и дефицитите по текущите сметки в много от периферните страни.

Третият и всъщност най-важен проблем е фактът, че цената на труда в страните от периферията на еврозоната е прекалено висока и неконкурентна в сравнение със Северна Европа и особено Германия.

Надценените трудови пазари се лекуват, макар и болезнено, чрез валутна девалвация – опция, която икономиките, използващи еврото не могат да приложат.

Ако Гърция наистина напусне еврозоната и въведе нова валута, инвеститорите се страхуват, че гръцките депозити и гръцкият дълг ще бъдат конвертирани и обезценени.

Ако Гърция предприеме подобна стъпка, това ще предизвика банкова паника в Португалия, Испания и дори в Италия, тъй като португалците, испанците и италианците ще се изплашат, че правителствата им ще постъпят по същия начин.

Въпреки че гръцките и португалските банки са сравнително малки в сравнение с останалите европейски банки, финансовите институции в Испания и Италия не са. За да бъде предотвратен тотален колапс, банковата паника ще трябва да бъде успокоена чрез масивна интервенция от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Ето защо, ако Гърция напусне еврозоната и конвертира евро депозитите в новата си валута, ще е необходимо ЕЦБ незабавно да гарантира всички депозити във всички европейски банки, подобно на Федералния резерв (Фед) след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

Вторият източник на проблеми - огромните дългове на периферните страни - е причината ЕЦБ и Германия да настояват за бюджетните икономии, предизвикали такава яростна съпротива в Гърция и други страни. Прекомерните правителствени дългове обаче не са най-сериозният проблем за страните от периферията на еврозоната.

САЩ, Великобритания и Япония имат огромни бюджетни дефицити, но въпреки това банковите им сектори са стабилни, а доходността по дълговете им е на рекордно ниски нива. Дори страните от периферията на еврозоната да ограничат разходите си и да увеличат данъците, за да овладеят непосилната дългова тежест, те ще останат в дълбока рецесия поради ниската конкурентоспособност на трудовите си пазари.

Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Твоята представа за лиде да гарантираш дълговете на всички мързели и безотговорни ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
smallmouse
преди 12 години
Много умно ! Аман от кухи теоретици и сметкаджии.Хората с депозити в евро ще загубят половината от парите си.Някой сети ли се за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Няма да струва кой знае колко след като се свалят *** акцизи на горивата, наложени в Европа. Тези акцизи са от преди 15 години, когато Европа беше клуб на богаташите. В момента ЕЗ е клуб на мизерстващи правителства и обикновени люде, командвани от германските корпоративни интереси и тези на душеприказчиците им отвъд Океана.Така че да - еврото трябва да падне, при това колкото може - повече. И стига с това плашило "инфлация". Инфлацията се контролира, а при обща безработица към 11% за Еврозоната, няма от какво да се страхуваме толкова.Германия да се справя. След като иска да бъде лидер - ДА БЪДЕ ЛИДЕР НА ЕВРОПА, а не само защитник на интересите на Зименс и Дойчебанк.Все пак ако унищожи Европа с *** си austeritie, просто няма да има кой да купува повече Мийле.Оу и да - Германия да си премести фабриките, които изнесе в Китай обратно в Европа - няма значение къде. Италия е прекрасно местенце. Както и Испания. И ИрландияДори България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Приятел като имаш милиони, света за тези *** е много по различен от този за плебса.Така и не разбраха че от тук изход ВЕЧЕ няма ! За да постигнем разтеж требе некой друг да затъне. Само с печатницата НЕ СТАВА вече ! Просто физическите ресурсите са ограничени и всеко печатане е наливане на вода в кофа без дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Аха значи понеже са популисти и не желаят да направят нужните промени просто ще оберат хората с инфлация и ще продължат да раздават хартийки наляво и надясно преструвайки се, че социалният модел работи.Между другото някой замисля ли се колко например ще струва литър бензин след като обезценят еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Ами Хамериканците дават акъл ,защото си плетат тяхната кошница да могат и те да печатат доларчета и пазарът да може да ги поеме :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен с мнението на авторите . И съм убеден че в крайна сметка ще се стигне до подобно развите на нещата в ЕС.Преди десет годин , когато Германия имаше проблеми с абсорбирането на ГДР , то тогава ЕЦБ свали еврото до 0,82 за долар, ерго сега защо да не отиде да паритета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 9
VicKing
преди 12 години
>>>Първият и най-непосредствен от тях е страхът, че гръцките банки ще конвертират евро депозитите на клиентите си в нова гръцка валута. Това предизвиква изтичане на капитали не само от гръцките, но и от испанските и португалските банки. Тези средства се пренасочват към германски банки и германски ДЦК.Вторият източник на проблеми са неустойчивите бюджети и дефицитите по текущите сметки в много от периферните страни.Третият и всъщност най-важен проблем е фактът, че цената на труда в страните от периферията на еврозоната е прекалено висока и неконкурентна в сравнение със Северна Европа и особено Германия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Банката
преди 12 години
Хахахах и то американски автори..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Да нямам си на идея защо през два дена пишат една и съща статия с различни заглавия и автори всичките световно безизвестни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още