IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима, коментира Мартин Улф

09:30 | 07.06.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий

Представете си, че през юни 2007 г. някой ви беше казал, че на 1 юни 2012 г. доходността по 10-годишните британски облигации ще падне до 1,54%, тази по еквивалентните щатски ДЦК до 1,47%, а по 10-годишните германски книжа - до 1,17%, пише Мартин Улф, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Представете си също, че разберете, че официалните лихвени проценти в САЩ и Япония са около нула, а в еврозоната - 1%. Какво ще си помислите? Ще си помислите, че световната икономика е в депресия.

Ще сгрешите, ако имате предвид нещо като Голямата депресия от 30-те години. Но ще сте прави за основната тенденция – Западът преживява прикрита депресия, еврозоната е на прага на нова много сериозна рецесия, а  политиците продължават да повтарят грешките си.

Най-сигурният индикатор и пряка причина за икономическата слабост е промяната във финансовите баланси (разликата между доходите и разходите) на частния сектор към излишъци - както при бизнеса, така и при домакинствата. Отдръпването на задлъжнелите и изплашени потребители е причина за слабостта на западните икономики. Дори страните, които не са директно засегнати, като Германия, страдат косвено от мащабното свиване на потреблението при търговските им партньори.

Според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) за периода 2007-2012 г. частният сектор в САЩ ще се придвижи към положителен финансов баланс със сума равна на 7,1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Очакваната промяна за Великобритания в посока излишък е със 6% от БВП, за Япония – с 5,2%, а за еврозоната – с 2,9%.

Еврозоната обаче е доста разнородна. Има страни с устойчиви излишъци (преди всичко Германия), такива, където частният сектор като цяло е балансиран финансово (Франция и Италия), и икономики, където очакваното изместване към излишък е силно изразено (Испания, където промяната се очаква да бъде с 15,8% от БВП).

За 2012 г.  развиващите се страни също ще отчетат излишък от 450 млрд. долара, прогнозира МВФ.

И разбира се глобалното потребление остава слабо. Експанзионистичната монетарна политика и толерирането на огромни фискални дефицити донякъде ограничи депресията и доведе до крехко възстановяване в някои региони.

И все пак фактът, че неортодоксалните монетарни политики и натрупаните от правителствата дефицити не доведоха до устойчиво възстановяване, говори, колко силна е рецесионната инерция. Това е наследството от една тотална финансова криза, предшествана от спукването на силно раздути инвестиционни балони и шоково нарастване на дълговите нива.

Финансовите институции изиграха централна роля в кризата - от еуфорията около безогледното харчене и неустойчиво големите кредити, чак до зараждането на паника, свиването на потреблението и бюджетните икономии.

Опасенията за стабилността на публичните финанси произтичат от това, доколко платежоспособни изглеждат длъжниците. Тези опасения достигнаха своя пик в края на 2008 г., когато ипотечните заеми бяха във фокуса на пазарната паника.

Сега основните страхове са свързани с еврозоната. Интересното е, че правителствата, на  които инвеститорите разчитат в случай на системни кризи, са сред изпитващите затрудения длъжници. Паниката предизвиква изтичане на капитали към Германия и извън еврозоната към страни, запазили монетарния си суверенитет като САЩ и Великобритания.

Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 11 години
Защо разпадането на еврото е реалистичен сценарий Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима, коментира Мартин УлфТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО, КОЕТО БИ МОГЛО ДА СЕ СЛУЧИ ЗА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА. НОВА ВАЛУТА СЕ СЪЗДАВА, КОГАТО СЕ СЪЗДАВА НОВА ДЪРЖАВА, А НЕ ПРЕДАТЕЛСТВО ОТ ДЪРЖАВИ, В КОЕТО ПО-РАНО ПОСТЪПИЛИТЕ СА ПО-МАЛКО ПРЕДАТЕЛИ ОТ НОВОДОШЛИТЕ. СРАВНЯВАЙКИ КРЪВОНОСНАТА СИСТЕМА НА ЕДИН ЧОВЕШКИ ОРГАНИЗЪМ С БАНКОВАТА СИСТЕМА НА ЕДНА ДЪРЖАВА, БИХ КАЗАЛ- КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА, ЗАЩОТО ВСЕКИ НА КОЛЕДА БИ ЖЕЛАЛ ДА МАЙКА МУ ДА МУ СЛОЖИ КОЛЕДНА МОНЕТА В ХЛЯБА, А НЕ АНГЕЛА МЕРКЕЛ ПОКАЗВАЙКИ КОЛКО МНОГО Е СЪБРАЛА ОТ ВСИЧКИ ДА СЛОЖИ ЧУЖДА ЗА ВСИЧКИ ВАЛУТА, В ХЛЯБА, ЗА ДА ГО ОЦАПА С ТОВА И ДА ЗАЛЪЖЕ ВСИЧКИ НА МАСАТА, ЧЕ С ПОЛОВИН ЧУВАЛ ЗЪРНО, ОБЕЩАНО НА ВСИЧКИ И СЪБРАНО ОТ НАС ЩЕ НАХРАНИ СВЕТА, А ВСЕКИ МЕСЕЦ ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЗА ОСИГУРОВКИ, ЗАЩОТО НЯМАМЕ ЛИ ОТ НАС ЩЕ СИ ОТРЕЖЕ, ЗА ДА ИМА ЗА БОМБИ, ПЪК И НЕЯ КАКВО Я БОЛИ, ЗА ЧУЖДИТЕ! ДОЛУ ФАШИЗМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте edimi,Вашият въпрос: "Кажете моля, съществува ли в историята, валута на никоя държава/валута без държава/???" е от областта "История на парите".Верният отговор на този въпрос няма решаващо значение, тъй като независимо от възможните отговори на тови въпрос, твърдение Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима не е вярно, защото особено важната причина за "неизлечимо уязвимост на валутата е наличие на "Грешката на Джон Лоу".Ако тази човешка грешка се прекрати, то и сегашната криза ще я няма без значение дали е имало и нямало валута на никоя държава/валута без държава.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Не ми отговори на въпроса, другарю :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте edimi,Написаното в подзаглавието Една изкуствено създадена валута, подкрепена от толкова разнородни икономики, е неизлечимо уязвима не е вярно, тъй като неизлечима уязвимост при валута е налична при която и да е държава, която ползва Незлатни пари при условия на стар, от време на Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), която е непригоден за по-новите Незлатни пари и поради това непълноценно управленско поведение се развива криза.Причината е непригодно за Незлатни пари съответно ДФУ.Ако причината - държавна финансова грешка не е вярна, то нямаше на има крах на валути при държави, които са с еднородна икономика.Това, че някой не осъзнава особено важната причина за сегашните проблеми на еврото и представя някакви други обстоятелства е негова свободна воля.Нима не знаете, че еврото е Незлатни пари?Нима не знаете, че то се ползва при условия на стар, от време на Златни пари начин на ДФУ?Нима са съвместими?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Другарю Митев, причината за разпада, в телеграфен стил, са написани в подзаглавието. Мога само да добавя, че тази валута не е подчинена и на единна митническа, данъчна и фискална политики. И един въпрос. Кажете моля, съществува ли в историята, валута на никоя държава/валута без държава/???Иначе за държави ползващи чужда валута съм чувал.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
Разпадането на еврото е реалистичен сценарий точно толкова, колкото крах на друга валута в съответна държава.Причината е една и съща - непригодно за "Незлатни пари" съответно държавно финансово управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
stanislavnba
преди 11 години
вероятността клони към 0, не знам от къде тези идеи ама нали трябва да се коментира :). Политиците в целия свят са еднакви, първо си покриват собствения *** после се грижат за останалото. Та ако ще Еврото да се срине и Европа с него, пак няма да се разпадне ЕЗ, защото за да се разпадне някой трябва да дръпне шалтера. А никой няма да го направи, защото никой не може да предвиди последствията и няма да рискува, партията да не бъде преизбрана следващите 50 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Според мен Европейците трябва да поемат риска да изритат Гърция от ЕЗ, наистина има риск всичко да се разпадне, но ако не го направят мисля, че е неизбежно да се разпадне ЕЗ или в краен случай да се измисли нещо което да го замести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Но нима има някой, който иска да разбере?Ами май ще го разберем и то насила. Защото при толкова възможности да решат проблема само го отлагаха. Сега той ще се разреши сам без значение на нас харесва ли ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Нещо като ****капан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още