IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джоузеф Стиглиц: Рецесията е по-вероятна, ако Ромни спечели изборите

Трябва да накараме банките да се върнат към скучния бизнес на кредитирането, коментира носителят на Нобелова награда за икономика

11:29 | 05.06.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц заяви, че избирането на Мит Ромни за президент на САЩ през ноември „значително“ ще увеличи риска от рецесия, тъй като ще доведе до доста по-икономичен бюджет, пише Bloomberg.

Историята ни показва, че прилагането на фискални икономии, когато икономиката е слаба, може да има катастрофални последици, както в навечерието на Голямата депресия в САЩ през 1929 г., изтъква Стиглиц.

Кандидатът на републиканците Ромни рискува да направи същата грешка, превръщайки ограничаването на бюджетния дефицит в свой приоритет, казва той.

„Планът на Ромни ще забави икономиката, ще увеличи безработицата и чувствително ще повиши риска от рецесия“, коментира Стиглиц, който е бивш икономически съветник на президента Бил Клинтън.

За разлика от Ромни президентът Барак Обама „отчита нуждата за стимулиране на икономиката“, изтъква той.

Икономистът се спира и на други две „много сериозни разлики“ между кандидата на демократите и този на републиканците - Обама приема неравенството в американското общество като „сериозен проблем“ за страната и иска да повиши данъците за богатите, за да се справи с това.

„Ромни от друга страна не смята така“, посочва Стиглиц, автор на новоиздадената книга „Цената на неравенството – как разделението в съвременното общество застрашава нашето бъдеще“ (The Price of Inequality: How Today’s Divided Society Endangers Our Future).

Заблудата на икономиите

Според професора от Колумбийския университет европейските страни грешат като прилагат фискални икономии в опитите си да разрешат дълговата криза в региона. Стиглиц предупреждава, че съществува „много сериозен риск“ повече от една страна да бъде принудена да напусне еврозоната.

В дългосрочен план той прогнозира, че във валутния съюз ще останат шепа страни водени от Германия и може би Франция.

„Това означава, че стойността на еврото ще се повиши“ поради силата на икономиките, които ще останат във валутния съюз, допълва той.

Стиглиц изтъква също, че председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке не може да направи много, за да съживи американската икономика чрез монетарни стимули. Вместо това според Стиглиц шефът на Фед трябва да се фокусира върху усилията банките да бъдат принудени да осигуряват повече кредити за икономиката.

„Предоставянето на допълнителна ликвидност няма да ги принуди да отпускат повече кредити“, казва той.

Фед трябва да използва регулаторните си правомощия, за да ограничи опциите банките да печелят като търгуват с деривати, както и да ги насърчи „да се фокусират върху кредитирането“, включително на малкия и среден бизнес, препоръчва Стиглиц.

„Искаме банките да се върнат към скучния бизнес на кредитирането“, казва икономистът.

Стиглиц критикува закона за финансовите регулации Дод-Франк, тъй като според него той не решава проблема с „твърде големите, за да бъдат оставени да фалират банки“.

„Трябва да направим повече, за да ограничим необоснованото поемане на рискове от банките“, казва Стиглиц, илюстрирайки думите си с отчетените от JPMorgan Chase & Co. загуби, свързани с рискови операции в размер на 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
ето с това мнение съм абсолютно съгласен "Икономиката трябва да бъде оставена" - по добре 1-2 дена треска, повръщане и изпотяване и след това възтановяване както става при болест , отколкото десет дена поддържане на изкуствено състояние с ниска температура и задържане на болестотворните агенти в тялото...проблема е че лекарите (управляващите) не искат и не могат да приема че не могат да направят нищо, не могат да управляват кризата - защото това противоречи на техният мандат - не върви да излязат и да кажат " еми , нищо няма да предприемаме, който оцелее -оцелее.."ще видим САЩ с тяхното универсално болкоуспокояващо(резервна валута) докъде ще го докарат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
kane
преди 11 години
Стиглиц е страхотен човек заради цялата история на живота муОбама е човека/и ние имаме нужда от такъв като него, но СС не е човека/Ромни е просто богатото протеже на богатите/или нашия ББ/Хората неразбират че няма работодатели без клиентиние всички сме работодателите,защото ние потребителите създаваме работните места.Богатите! Те са просто лешояди,спускат се където има ***.Те се опитват да продадат/и успяват/ идеята че ако видите ли данъците са ниски ще създадем работни места...просто за да живеят по-добре, работейки по-малко плащайки по-малко данъци! РБ е прекрасно потвърждение на думите миПроблема на десните е че те искат само те и техните хора да са добреТе са се мислят за по-умни от всички нас останалите и искат да се подчертава дебело това... а са просто като всички нассправедливо безкласово общество=щастлив и качествен животДесните/капиталистите/ които постоянно проповядват как трябва да се работи за да се прогресира имат само една цел. Как богатите да не работят! ! !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Бюджетна дисциплина? Дянков? По-скоро, явно се робува на стари и /вече/неадекватни понятия и разбирания за икономиката, отколкото да се разбира /точно/ дисциплината.Понеже, в бюджета има два основни потока: На прибиране на приходи и друг, на тяхното насочено движение към нужните зони.Не е възможна дисциплина само в едната посока. Само с удушаване на донорите. Няма как "да икономисваш" без икономия. Иканомията е такова влагане, че, хем да свършиш работата, /за което влагаш/ хем да ти останат СВОБОДНИ средства. При правилен и компетентен разчет на потребностите, обаче, самото икономисване не може да стане със спиране на паричен поток надолу, ами с разкриване на нови резерви. И то, СЛЕД планирането. ХА нека си представим, обаче, 100% отлично свършена работа на планировчика, койтое отчел ВСИЧКО...Какво, ПАК ЛИ "Икономии"? Накратко,Мярата му е цаката. Във всичко. Ама нещо именно с нея трудно боравят нашите умни глАви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
eldred
преди 11 години
Иначе Стиглиц е прав. Мерките за икономии определено повишават вероятността от рецесия. Идиотската политика на Обама прави всичко възможно да отдалечи рецесията надувайки балона все повече и все повече.Колкото до идеята ФЕД да принуди банките да отпускат кредити, точно тази политика доведе до имотната криза в САЩ когато заради мерките на ФЕД куцо и сакато получаваше евтини кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
eldred
преди 11 години
Доказателството, че подкрепящите Стиглиц са в състояние сами да си измислят факти, да си вярват в измислените от тях факти и на базата на тези измислици да намират доказателства се намира в думите ти. Къде ги тия икономии в Европа. Това което има в Европа през последните години са спасителни планове за стотици милиарди, непрекъснато вливане на ликвидност, спасяване на некадърници които трябва да бъдат оставени да фалират и масово свръхдефицити. Все следване на съветите на Стиглиц. Тая бюджетна дисциплина при Дянков пък не разбрах от къде я съчинихте. Свръхдефицита на Дянков който такива като Стиглиц наричат стимулиране явно не работи.Стиглиц с политическите си, а не икономически изказвания за пореден път доказва, че не е икономист, а политически говорител на демократите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
rainmaker
преди 11 години
Нещата с кредитирането не са толкова прости. Не че банките не искат да кредитират. Искат. Проблема е че няма качествени businessи които да искат кредити.В момента има два главни типа биснеси - такива които са конкурентно способни и печеливши и такива които потъват. Печелившите не искат кредити. Те си имат огромни cash ресерви които просто така си стоят в момента и не се инвестират.Поатаващите искат кредити за да се задържат на повърхноста.Икономиката трябва да бъде оставена да си мине през сериозна рецесия с фалити и преструктуриране. Едва тогава може да се върне към здравословен разтей.Германците много добре знаят какво правят и в дългосрочен план мерките за икономии са правилния подход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Как да няма светлина в тунела? Не чуваш ли влакчето ?- Тю-тю-ю-ю ! ! !;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
милко
преди 11 години
Избирането на Ромни за президент на САЩ ,ще реши проблемите на света.Защото проблемите на света ще изчезнат с изчезването на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
Tedo
преди 11 години
Перфектно го е казал професор Стиглиц. Това е пътя и според мен. Доказателство, че е прав са последните години и безсилието на евролидерите и Меркози САМО с фискални икономии и опрощаване на дългове да разрешат кризата в Европа. Виждаме, че такава политика е ялова, страхлива, без потенциал и нещата сговнясват още повече. Доказателство сме и самите българи с родния Дянков-бюджетна дициплина (ОК, но къде е растежа ???), народа гладува както никога, бизнеса е на колене и в ситуация на реален фалит, мизерията е пълна и най-лошото - липсва светлина в тунела. Само със стягане на колана просто няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
nobel
преди 11 години
И на всичкото отгоре човека е носител на Нобелово награда. За ИКОНОМИКА!!! Можеш ли да му кажеш нещо? Нищо не можеш да му кажеш. Банките трябвало да бъдат ПРИНУДЕНИ !?! да дават нови кредити за икономиката. Ама то не става само с кредити. Не знам. Даже не ми се пише по въпроса. Май и аз стигам до убеждението, че единствения изход е да оставим нещата да се сговнясат съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още