IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волкър призовава за реформа на глобалната финансова система

Ако кризата в еврозоната засегне САЩ, Фед ще трябва да извади още зайчета от ръкава, коментира бившият председател на щатската централна банка

18:18 | 01.06.12 г. 5
<p>
	<em>Авторът на правилото за забрана на търговията за собствена сметка на банките в САЩ Пол Волкър. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Авторът на правилото за забрана на търговията за собствена сметка на банките в САЩ Пол Волкър. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Федералния резерв (Фед) и автор на правилото за забрана на търговията за собствена сметка на банките в САЩ Пол Волкър предлага нова реформа на финансовата система, предвиждаща надзор на глобалните капиталови потоци, съобщава Bloomberg.

„Това е тема, която практически е игнорирана през последните 20 – 30 години -  още от отмяната на системата от Бретън Удс“, казва Волкър.

„Освен финансовата криза, слабостта на международната монетарна система допринася и за акумулиране на огромни дисбаланси“.

Новата рамка трябва да наложи „дисциплина“ за ограничаване дисбалансите като тези между САЩ и Китай през последните години – прекомерно потребление в САЩ финансирано от прекомерните валутни резерви на Китай, посочва икономистът.

Той предлага система на „еквилибриум на валутните курсове“ в комбинация с търговски връзки, които все пак ще помагат за определянето на стойността на валутите.

„Основната идея е, че отделните страни трябва да насочат интервенциите си и, ако е необходимо, икономическите си политики в защита на този еквилибриум“, казва Волкър

„Още едно радикално предложение е агресивните интервенции на търговски партньори да бъдат оторизирани от международна институция, така че да са координирани и последователни“.

„Трябва ни система налагаща дисциплина, така че да няма как Китай да натрупа излишък от трилиони долари, а САЩ дефицит от 5 трлн. долара“, казва Волкър.

„И двете страни харесваха да правят това. И двете страни си мислеха, че това е в техен интерес. Когато в определен момент балонът се спука, проблемът ще се окаже много голям“.

Волкър коментира, че членството на изпълнителния директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън в борда на директорите на Фед в Ню Йорк е проблем.

Волкър препоръчва на европейските политици да са по-решителни в усилията си да запазят стабилността в Испания и Италия.

„Ако кризата в еврозоната засегне САЩ, Фед ще трябва да извади още зайчета от ръкава“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
"Трябва ни система налагаща дисциплина, така че да няма как Китай да натрупа излишък от трилиони долари, а САЩ дефицит от 5 трлн. долара, казва Волкър."Да не стане накрая така, че комунизма да купи капитализма и да му наложи необходимата дисциплина :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Wraff
преди 11 години
По-изгодно за правителствата е да делят печалбите с корпорациите, така че всички подобни предложения завършват с "Незнам, не чух, не видях" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте trendline,При представените от Вас дисбаланси в икономики са възможни варианти:(1) ЕС са по-добре от САЩ и Китай, като САЩ е по-добре от Китай;(2) ЕС са по-добре от САЩ и Китай, като САЩ е по-зле от Китай;(3) ЕС са по-добре от САЩ, но по-зле от Китай;(4) ЕС са по-зле от САЩ, но по-добре от Китай;(5) ЕС са по-зле от САЩ и Китай, като САЩ е по-добре от Китай;(6) ЕС са по-зле от САЩ и Китай, като САЩ е по-зле от Китай;Любопитен от правилния отговор на въпроса Кой вариант е верен?.Когато се преценят проблеми при големите дисбаланси в икономиките на страните от ЕС, Щатите и Китай е полезно да се знае, че те са закономерна последица от влияние на стар, от време със Златни пари начин на ДФУ, който е НЕПРИГОДЕН за Незлатни пари.Сега е най-полезно да се премахне причината, която ги създава държавната финансова Грешка на Джон Лоу в съответна страна.Благоприятното решение при дисбаланси е: изостаналите достигат по-развити.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Прав сте както винаги г-н Митев. Как обаче ще се преодолеят големите дисбаланси в икономиките на страните от ЕС, Щатите и Китай ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 11 години
Ще мислят, ще мислят и ще стигнат до истина, която участниците във форума на investor.bg отдавна знаят - При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при държавно финансово управление, което е ГОДНО за тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още