IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: ЕЦБ може да направи „доста повече“ по въпроса с кризата

Нобеловият лауреат не очаква скоро силен ръст в Европа и САЩ, който да понижи трайно високите нива на безработица

09:58 | 02.06.12 г. 1
<p>
	Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка има възможността да направи повече за справяне с дълговата криза в еврозоната, отколкото прави в момента, заяви носителят на Нобелова награда за икономика през 2001 г. и професор от Колумбийския университет в САЩ Джоузеф Стиглиц, цитиран от CNBC.

“ЕЦБ разполага с инструменти, с които може да направи повече от стореното досега. Основните задължения са на европейските правителства, но при неизпълнението им ЕЦБ има възможност да направи доста повече от това, което прави в момента“, каза Стиглиц.

През последните седмици дълговата криза в еврозоната достигна нови нива, след като изборите в Гърция поставиха страната в патова политическа ситуация, а това доведе до насрочване на нови избори за 17 юни.

Испания се превърна в последното проблемно дете на региона, тъй като банковата ѝ система бе поставена отново под натиск, а разходите на правителството за получаване на нови заеми нараснаха близо до критичното ниво от 7%, предизвиквайки предположения, че страната е на ръба да поиска спасителна финансова помощ.

Според Стиглиц е трудно да се установи пълното влияние на евентуално излизане на Гърция от еврозоната върху световната икономика.

„Не знаем какво ще бъде пълното въздействие при напускане на еврозоната от страна на Гърция и не сме наясно с пълната финансова картина. Когато Гърция преструктурира своя дълг, нямаше драма, но това би било събитие от по-голям мащаб, така че и ефектът от него може да бъде по-травмиращ“, обясни той.

Професорът добави, че е загрижен за високата безработица и липсата на устойчив икономически ръст в еврозоната като цяло и САЩ.

„Притеснен съм за безработицата и това, че остава постоянна. Брутният вътрешен продукт все още не се е възстановил до нивата от 2008 г. и си мисля дали ще има достатъчно силен ръст, за да понижи нивото на безработица. Не очаквам това да се случи скоро в Европа и в САЩ“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 11 години
За съжаление професор Джоузеф Стиглиц не отчита, че през 2012 г. ЕЦБ е жертва на НЕПРИГОДЕН за евро начин на държавно финансово управление и колкото банката по-добре работи, толкова по-голяма европейска стопанска криза се развива.Пример: Всеки може да прецени - кога стопанската криза в Гърция бе по-силна: преди или след първия транш от 110 милиарда евро европейска помощ?Ако се продължава със сегашната държавна финансова грешка, със сигурност можем да очакваме, че гръцката криза ще е още по-голяма при края на втория транш европейска помощ, спрямо началото.При запазване на НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление, дори с неограничен професионализъм на специалистите от ЕЦБ е невъзможно полезно решение за спасение от стопанска криза.До 24 часа време след ползване на ГОДНО за евро финансово управление - кризата в Еврозоната ще е прекратена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още