IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Европа върви към икономическо самоубийство

Европейските политици унищожават човешки капитал и отглеждат поколение от отчуждени млади хора, смята Нобеловият лауреат

13:36 | 27.04.12 г. 24
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц.<em> Снимка: World Economic Forum, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons </a></strong></em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Снимка: World Economic Forum, лиценз: CreativeCommons

Според носителя на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц Европа се намира в „критична“ ситуация, тъй като фокусът върху мерките за бюджетни икономии тласка континента към „самоубийство“, съобщава Bloomberg.

„Никога не е имало успешна програма за бюджетни икономии, в която и да е голяма страна“, коментира Стиглиц на пресконференция във Виена. „Европейският подход определено е най-слабо обещаващият. Според мен Европа върви към самоубийство.“

Политици от 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) прилагат мерки за бюджетни икономии в размер на 450 млрд. евро, точно в момент когато регионът е в рецесия.

В същото време през миналата година държавните дългове в еврозоната нараснаха до рекордни нива, тъй като правителствата бяха принудени да теглят нови заеми, за да компенсират бюджетните си дефицити, както и да финансират спасителни планове за страните от периферията.

„Ако Гърция беше единствената страна с икономии в Европа, правителствата можеха да игнорират ефекта“, изтъква Стиглиц. „Ако това обаче се случва във Великобритания, Франция и други ключови страни, вече имаме нещо като колективна програма за икономии, последствията от която ще са скъпи.“

Въпреки че лидерите от еврозоната „разбират, че мерките за бюджетни икономии няма да проработят и че това от което всъщност имат нужда е икономически растеж“, те не правят нищо. „Това за което се споразумяха миналия декември на практика е рецепта за смъртта на еврото“, коментира той.

„Проблемът е, че с еврото се унищожава връзката между правителство, централна банка и печатницата за пари. Ето така се създава голям проблем“, казва Стиглиц, допълвайки, че „мерките за бюджетни икономии наред с ограниченията, произтичащи от еврото са смъртоносна комбинация.“

Икономистът прогнозира, че „ако Европа продължава с мерките за бюджетни икономии, вероятният сценарий е в ядрото на еврозоната да останат една или две страни – Германия и евентуално Холандия или Финландия“.

„Бюджетните икономии ще доведат до висока безработица, която ще се окаже политически неприемлива и ще задълбочи дефицитите допълнително“, коментира той.

„От началото на кризата през 2008 г. младежката безработица в Испания е над 50% и без надежда за нещо по-добро в обозримо бъдеще“, посочва Стиглиц, който е професор по икономика в Колумбийския университет.

Европейските политици „унищожават човешки капитал и отглеждат поколение на отчуждени млади хора“, допълва той.

За да подкрепят растежа, европейските лидери могат да насочат правителствени фондове към институции, като Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), както и да приемат данъчна политика, насърчаваща конкурентоспособността, съветва икономистът.

Каква е вашата позиция за бъдещето на еврозоната? Ще устои ли тя на ударите на пазарите или ще се разпадне и ще остане само в учебниците по политика и икономика?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 1
ThrownInTheMusic
преди 11 години
Браво Деяне, отлично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Има няколко факта и натрупването им води до едни промени....1. Еврото е кухо отвсекъде/зад него не стои нито БВП на държава, нито консолидиран такъв на няколко, валута без държава!, прецедент, "валута"за която не важат единна данъчна, фискална и митническа политика, какъв е ней/2.Едни групи/наричани от някой, престъпни, от други еврейско-масонски или омешани/ с пари искат да НАЛОЖАТ глобализацията! от която май никоя нормална държава и народ няма полза.3. Едно модерно свръхпроизводство, като потреблението не може да застигне темпа на "избълваните" стоки. Потреблението първо беше "стимулирано" с ниското качество на стоките/е има граници, не може да си сменяш примерно ТВ-то на 6 месеца/, после с едни "йеФтини" пари, е и това се изчерпа. Един процес на въвеждане на нови високопроизводителни технологии изместващи човешки труд/тоя филм май е прожектиран/4. Лумпенизирането на хората и очакването им неработейки да потребяват и на всичкото отгоре правителствата да им дадат готови решения..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Muller
преди 11 години
И аз това им разправям ама не слушат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 10
Иван Митев
преди 11 години
Кризата се развива поради наличие на конкретна държавна финансова грешка.Необходимо е този държавен финансов недъг да се прекрати и до 24 часа време кризата ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
Danny666
преди 11 години
Ало дата що не станеш преподавател в УНСС-то бе ! Ха ха ха значи с повече дългове ще лекуваме дългови кризи ха ха ха...КОЙТО е ял ЧИФТЕТА 35-40 годиники и е градил СОЦЯЛНИ държави с пенсионни пирамиди и здравеопазване СЕГА ЩЕ СТРАДА, щото БЕЗПЛАТЕН ОБЕД НЕМА мили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
Според мен основния проблем е: глобализирана пазарна икономика неподлежаща на корекция с локални политики. От двата възможни изхода за предпочитане е този към по затварени икономики отколкото към по глобални политики. С две думи - безнадеждно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
ЕГАТИ НАГЛИЯ *** !Ами я да видим как е в АМЕРИКА !the change in US public debt ($359.1 billion) and US GDP ($142.4) in the first quarter, hit 2.52x and rising.It takes $2.52 in new debt to increase $1 of GDP.Муаахаааааааа ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Че в Евросаюза има вътрешно напрежение се вижда ясно. Това че все още се държи цял, показва че натиска от вън е голям! Дали Евро лидерите грешат предстои да разберем. По скоро ми се струва че зад кулисите се разиграват ходове за които само можем да гадаем поради липса на достатъчно информация! Ако обаче съдим по това, че пазарите все още имат голямо доверие в Еврото / на фона на катастрофичните прогнози идващи отвъд океана/ нещата не са толкова зле...за сега де!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Не може да се отрече че Европейските лидери повтарят най големите грешки от Голямата Депресия - липса на лидерство , не навремени мерки , липса на координация в политиките . В следствие се завътяхме в класическа дефлационна спирала : намаляващи доходи - намаляващи инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Лошото е, че когато на германците им накипи и се появява някой с искри в очите с желание да владее света. Тепърва предстой интересен филм май..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още