IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: За спасяването на ЕС са необходими фундаментални реформи

Дефлационният дългов капан застрашава да разруши все още крехкия политически съюз, коментира прочутият инвеститор

15:27 | 12.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джордж Сорос.<em> Снимка: World Economic Forum, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Джордж Сорос. Снимка: World Economic Forum, лиценз: CreativeCommons

Вторият спасителен план за Гърция и програмата за вливане на ликвидност на Европейската централна банка (ЕЦБ) не решиха европейската дългова криза и Европейският съюз (ЕС) е малко вероятно да оцелее без фундаментални реформи, казва Джордж Сорос, председател на  Soros Fund Management.

В коментар за Financial Times Сорос предупреждава, че „Европа е изправена пред продължителен период на икономическа стагнация и дори нещо по-лошо“. Той прогнозира, че ЕС е малко вероятно да издържи на дестабилизиращите ефекти.

„И в други страни са се случвали подобни неща. След 1982 г. редица латиноамерикански страни преживяха изгубено десетилетие, а Япония е в стагнация вече четвърт век. Все пак и в двата случая въпросните страни оцеляха. ЕС обаче не е единна държава и е малко вероятно да оцелее. Дефлационният дългов капан застрашава да разруши все още крехкия политически съюз“, коментира Сорос.

През последните седмици фокусът се измести към Испания, която според някои експерти е все по-вероятно да потърси външна помощ.

Според инвеститорът милиардер програмата на ЕЦБ за дългосрочно рефинансиране на банковия сектор (LTRO) не е решила фундаменталните проблеми на еврозоната, а зелената вълна на фондовите пазари просто прикрива тежката ситуация.

Въпреки че Германия нееднократно е заявявала, че евентуалното разпадане на еврозоната е немислимо и никога няма да се случи, призивите за разпускане на валутния съюз са все по-многобройни. Според Сорос със задълбочаването на кризата европейските страни стават „все по-национално ориентирани“.

Той предупреждава и за доминиращата позиция на германската Bundesbank. „Bundesbank вижда опасността и води кампания срещу неограниченото парично предлагане. Това обаче действа като самосбъдващо се пророчество. След като Bundesbank започне да се застрахова срещу колапс на еврото, останалите централни банки ще започнат да правят същото."

Поради непрозрачността на политиката в Брюксел Сорос не предлага конкретен план за изход от ситуацията, но все пак подчертава, че европейските политици трябва да сменят курса като цяло.

Според него опитите на еврозоната да защити механизъм, който не функционира, влошават ситуацията допълнително. Сорос изтъква, че настоящата ситуация е „крайно аномална“ и че „за възстановяване на нормалността са необходими изключителни мерки“.

Според инвеститора трябва да бъдат приети и нови правила за решаване на проблема с вродената нестабилност на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Нищо не е казал Сорос , работата е проста ..трябва да има ИНФЛАЦИЯ , която да изяде държавните разходи..няма да се качват заплатите които държавата раздава и готово..дългове няма да има нужда да се правят понеже инфлацията ще почне да пълни хазните..икономиката ще заработи.Но за тази цел трябва да няма антикризисни мерки в стил ЕЗ , защото те са прокризисни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Bobacho
преди 12 години
Рядко добро изказване на Сорос. Право куме в очи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Еврозоната е в стопанска криза, поради финансово поведение, което е НЕПРИГОДНО за евро.След прекратяване на тази държавна слабост - кризата ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още