IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите са без значение – търсенето на петрол продължава да расте

Въпреки растящото търсене на биогорива пазарът на петрол се радва на стабилен растеж, подкрепен от прогнозите на ОПЕК и МАЕ

11:17 | 13.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По традиция през май стоковите пазари се тревожат за силата на търсенето на петрол преди лятната ваканция в северното полукълбо. Нервността относно сезонното увеличение на потреблението на петрол изобилства. Това се случи през 2023 г. и се случва отново тази година. Но, както и преди, опасенията на петролните трейдъри са неуместни: растежът на търсенето на петрол продължава, пише Bloomberg.

Безпокойството е отразено в цената на международния бенчмарк Брент, която спадна до по-малко от 85 долара за барел през последните дни от около 90 долара за барел през април.

На фона на очакваната среща на страните от ОПЕК+ на 1 юни, когато се очаква широкият алианс да удължи периода на производствени съкращения, състоянието на глобалното търсене е основен фактор при всяко вземане на решение.  Групата трябва да погледне отвъд текущия шум и да види, че потреблението остава стабилно. 

Трябва да се признае, че има зони на слабо търсене. Сегментът на средните дестилатни горива, който включва дизелово гориво и мазут, регистрира слабо потребление от началото на годината. Но това до голяма степен се дължи на меката зима в северното полукълбо, която намали нуждите от отопление, а не на основното икономическо неразположение.

На дизеловия пазар най-големият проблем не е търсенето, а предлагането: възобновяемият дизел и биодизелът заемат все по-голям пазарен дял по-бързо от очакваното, като в процеса увеличават пренасищането с дизел. През февруари, последния месец с налични месечни данни, биодизелът и възобновяемият дизел представляват около 8,5% от общото потребление на дизел в САЩ. През 2020 г. пазарният дял и на двете горива е под 1%.

Потреблението на бензин нараства допълнително, което мнозина очакваха, въпреки че електрическите превозни средства стават все по-популярни. Независимо от увеличаването на продажбите на електромобили, сега има повече автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, от всякога. А цените на бензиностанциите са на нива, които не обезсърчават потреблението, особено на развиващите се пазари.

Само преди година Международната агенция по енергетика (МАЕ) се осмели да предположи, че глобалното търсене на бензин е достигнало своя връх през 2019 г., а електромобилите ще заличат възможността потреблението някога да се върне до нивата отпреди пандемията.

Сега картината е по-различна: още миналата година търсенето на бензин надхвърли това, а през 2024 г. то расте още повече.

Цената на сорт Брент падна под 85 долара за барел на фона на продължаващия конфликт в Близкия източк. Графика: Bloomberg Цената на сорт Брент падна под 85 долара за барел на фона на продължаващия конфликт в Близкия източк. Графика: Bloomberg

Реактивното гориво е другият рафиниран продукт, който се справя по-добре от очакваното въпреки широкото приемане на по-икономични самолети. През последните около 18 месеца тези подобрения в ефективността спряха търсенето на реактивно гориво. Но сега броят на полетите и, което е по-важно, количеството изминати километри са се увеличили толкова много над нивата от 2019 г. с възстановяването на междуконтиненталните пътувания, че потреблението на самолетно гориво за първи път съответства на сезонните нива отпреди Covid-19.

В началото на май броят на полетите е бил с 5% над този от същия период на 2019 г., докато броят на изминатите километри е с близо 10% по-висок, изчислява доставчикът на данни Airportia.

Когато съберете всичко това, растежът на търсенето на петрол все още изглежда стабилен за 2024 г. Вярно е, че няма да напредне толкова, колкото показваха най-бичите прогнози. По-специално, собствената прогноза на ОПЕК за годишен ръст от 2,2 млн. барела на ден изглежда пресилена - ако не и абсурдна. И все пак търсенето е напът да достигне далеч по-разумните 1,2 млн. барела, очаквани от МАЕ, поставяйки рекорд от над 103 млн. барела на ден в глобален план.

Ако не друго, балансът на риска е изкривен към нарастване на търсенето тази година с повече, отколкото МАЕ очаква в момента. Много повече? Не много, но се появяват оценки за ръст от 1,3-1,5 млн. барела на ден.

Независимо какво е здравословното търсене, пазарът изглежда се сблъсква с два проблема.

От 1991 г. насам глобалното търсене на петрол расте средно с малко под 1,1 млн. барела на ден. Графика: Bloomberg/МАЕ От 1991 г. насам глобалното търсене на петрол расте средно с малко под 1,1 млн. барела на ден. Графика: Bloomberg/МАЕ

Първият е самото прогнозиране: въпреки че растежът е стабилен, дори силен, той е много по-бавен, отколкото през 2021, 2022 и 2023 г., годините на възстановяване от колапса, предизвикан от пандемията през 2020 г. МАЕ, която преувеличава забавянето от месеци, го постави в правилния контекст през април: „Въпреки прогнозираното забавяне това ниво на растеж на търсенето на петрол остава до голяма степен в съответствие с тенденцията преди Covid, дори на фона на приглушените очаквания за глобален икономически растеж през тази година и засилено внедряване на чисти енергийни технологии“.

От 1991 г. до 2023 г. глобалното търсене на суров петрол нараства средно с 1,05 млн. барела на ден. Като изключим въздействието на Covid-19 – и възстановяването от него – ръстът на търсенето на петрол е средно 1,18 млн. барела на ден през последните 30 години, което е в съответствие с прогнозата на МАЕ за 1,2 млн. барела дневно за 2024 г.

Вторият проблем е прекомерното разчитане на седмичните данни за петрола в САЩ. Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA), която събира данни за петрола за федералното правителство, се бори от няколко години да установи истинското ниво на потребление. Седмичните данни движат пазара, но когато числата се ревизират с публикуването на месечна статистика – неизменно в посока нагоре – вниманието към тях е приглушено.

Помислете за февруари, последният напълно ревизиран месец: използвайки седмичната статистика, EIA изчислява търсенето на петрол в САЩ първоначално на около 19,52 млн. барела на ден за месеца, по-малко отпреди година, предизвиквайки тревоги на пазара. Но окончателните данни, които бяха публикувани само преди няколко дни, показаха много различна реалност: търсенето е по-високо на годишна база, достигайки ниво от 19,95 млн. барела на ден.

Петролните бикове все още имат причина да се тревожат: докато ОПЕК+ се опитва да поддържа цените възможно най-близо до 100 долара за барел, доставките извън картела, включително на биогорива, продължават да нарастват. Но фокусът върху слабото търсене е неуместен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още