IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ретроспекция на европейската дългова криза

Нека погледнем как се стигна до сегашната ситуация с дълговете на страните от еврозоната

08:10 | 03.01.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Ретроспекция на европейската дългова криза

Дълговата криза всъщност приключи, просто не всички още забелязват това. През март 2009 г., когато пазарите решиха, че щатското правителство и Федералният резерв (Фед) са направили достатъчно и че ситуацията няма отново да се влоши, никой официално не обяви края на финансовата криза.

Точно обратното, през следващите месеци, докато индексите продължаваха да растат, анализаторите се опасяваха, че епизод 2 на ипотечната криза тепърва предстои. Въпреки че проблемите, които първоначално доведоха до колапса на Lehman Brothers не са решени и до ден днешен – цените на недвижимите имоти в САЩ продължават да падат, а просрочените ипотеки да се увеличават – страховете се оказаха безпочвени.

Преди дни Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще предостави безпрецедентни 3-годишни изключително евтини заеми за банките в региона, а френският президент Никола Саркози изтъкна, че за финансовите институции ще е доста изгодно да се възползват от примамливо високата доходност по европейските ДЦК, като вложат набраните средства в дългове на страни като Испания и Италия. При сегашната политика на ЕЦБ, тези облигации могат да се използват и като обезпечение за нови заеми, въпреки че нямат първокласен кредитен рейтинг.

Според някои анализатори, това не е задължително да се случи, но е факт, че след решението на централната банка доходността по краткосрочните облигации на почти всички проблемни страни се понижи.

Чуха се и гласове, че последната инициатива на ЕЦБ на практика представлява завоалиран спасителен план за силно задлъжнелите членки на валутния съюз и че всъщност това е решителната стъпка, която предлага реален изход от ситуацията.

Разбира се, аргументите на тези, според които не е направено нищо за решаването на реалните проблеми в еврозоната са многобройни. Банките например все още не осчетоводяват облигациите, които държат по пазарна оценка и това по-скоро би ги накарало да се опитат да свивият баланските си, отколкото да купуват нови ДЦК. Също така никой в еврозоната не може да печата пари, освен ЕЦБ, а президентът на институциятя Марио Драги изглежда не е склонен на подобна стъпка.

Нека да погледнем как се стигна до тук

Наскоро публикувана стенограма от срещата между бившия френски президент Франсоа Митеран и Маргарет Тачър от 20 януари 1990 г. разкрива, че мотивите зад създаването на Европейския съюз (ЕС) и въвеждането на единната валута далеч не са били единствено алтруистични.

Според разсекретените документи Митеран и Татчър са се противопоставяли на обединението на Германия, тъй като са се страхували, че Берлин ще придобие твърде голяма политическа  и икономическа тежест и че дори може да поиска ревизиране на границите, установени след края на Втората световна война – нещо на което според Митеран Франция и Великобритания не биха имали сили да се противопоставят.

След като обединеието на Германия се оказва неизбежно, Париж и Лондон бързат да поставят на Берлин политически и валутен намордник.

Така се стига до 10 декември 1991 г., когато е подписан Договорът от Маастрихт, който превръща Европейската икономическа общност (ЕИО) в Европейски съюз и залага идеята за създаването на „необратим” валутен съюз, без централизирано финансово министерство или механизъм за напускането му.

На 16 септември 1992 г. Европейският валутен механизъм (ERM) – предшественик на валутния съюз – се оказва пред колапс, след като Великобритания е принудена да го напусне, а милиардерът инвеститор Джордж Сорос спечелва над 1 млрд. долара, като залага срещу британския паунд.

По-късно Италия също е принудена на напусне механизма, а испанската песета, португалското ескудо и ирландският паунд девалвират.

На 13 декември 1996 г., без да се договорят за създаването на общоевропейско финансово министерство, лидерите на ЕС одобряват предложения от Германия „Пакт за стабилност”, предвиждащ финансови санкции срешу страните, които надхвърлят заложените ограничения за максимален бюджетен дефицит.

На 14 март 1998 г. Гърция влиза в ERM. На първи януари 1999 г. 11 европейски страни създават еврото.

На първи януари 2001 г. Гърция се присъединява към еврозоната. Доходността по 10-годишните гръцки облигации е 5,36%, доходността по еквивалентните испански облигации е 5,09%, а тази на италианските ДЦК – 5,16%. Доходността по 10-годишните германски бонове е 4,85%.

На 24 и 25 ноември 2003 г. Германия и Франция нарушават предвидените от Пакта за стабилност правила, като заявяват, че бюджетните им дефицити ще надхвърлят границата от 3% за трета поредна година. Испания, Холандия, Финландия и Австрия протестират.

На 20 март 2005 г. финансовите министри на страните от ЕС отстъпват пред натиска на Германия и разхлабват правилата за бюджетна дисциплина.

Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Кризите са периодично повтарящи си явления в световната икономика, следователно в една или друга степен те са предвидими. Обясненията за тях обикновено се свързват с ролята на държавата, с пазара, но много малко внимание се обръща на манипулирането на пазара и механизмите за това. Не е задължително човек да е специалист, за да разбере, че банките са криминални институции, чиято задача не е подобряване на екзистенцията, а точно обратното - перманентно забогатяване чрез финансови далавери и ограбване на човечеството и най-вече данъкоплатците. Както казва г-н Гайслер в книгата си "Ou Topos" - банките водят жестока война срещу средната класа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
1+ Точен и изчерпателн си в две думи . Всичко останало са спекулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Особено важната причина за европейската дългова криза е конкретна държавна финансова грешка, поради която се ползва начин на държавно финансово управление (ДФУ), което е негодно за евро и поради тази причина се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.Ликвидирането на този държавен финансов недъг, който подсигурява сегашната европейска стопанска криза може успешно да се осъществи чрез усъвършенстване на съответно ДФУ, след което същото вече да е ГОДНО за стопанство с евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Финансовите трудности на една държава не са проблем на еврото а на съответната държавата и нейните кредитори.Проблемите на еврото са породени от политиката на страните-кредиторки на задлъжнелите държави да прехвърлят дълга върху всички страни от ЕЗ чрез неограничено изкупуване на проблемни облигации от ЕЦБ, а чрез МВФ и върху останалите страни от ЕС.Така загубите на основните кредитори ще бъдат редуцирани, за сметка на отслабване на еврото и превръщане на ЕЦБ в държател на облигации със стойността на амбалажна хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Мисля, че точно невъзможността на дадена държава ат Еврозоната да плаща дълговете си е основен проблем на еврото. Защо? - Липсата на евро в бюджета на дадената страна неминуемо води до безредици, което се решава по два начина: 1. потъпкване на демокрацията или 2. печатане на пари - Евро /девалвация/. Когато затруднените страни са повече от една нещата изглеждат още по-зле. Политиците навярно ще изберат вариант 2, защото пазарите не обичат валутата на страни с размирици и погазена демокрация. Ето защо на Еврото му предстои труден път надолу. След това и на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Ще напечат евра , ще ги похарчат за ДЦК и държавите ще харчат тези пари и това може да окаже влияние единственно като понижи стойността на еврото. Не могат да привлекат , като купувачи на ДЦК външни страни..напротив на тях трябва да им стане след тази стъпка съвършенно ясно , че трябма да бягат от тези книги които се търгуват на модифициран - несвободен вече пазар , пазар на който продавача се преправя и се явява като купувач на книгите на висока цена , цената не е реална вече.Измамата не е решила никога , нито един проблем и нейното действие е строго краткосрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Това че отделни страни от ЕЗ са закъсали не е причина за кризата на еврото.Истината е че опитите да се плащат с с чужди пари дълговете им води до разпад на ЕЗ и единната валута.Във всеки случай това че държава ползваща еврото не е в състояние да си плаща дълговете не може да причини никакъв проблем на самата валута.Невъзможността от девалвация на национална валута причинява проблеми на самата държава но не и на общата валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още