IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да попречи на навлизането на китайски електромобили?

Заплахите за налагане на мита върху китайските електрически автомобили са смешни, коментира Константин Томов

22:41 | 13.05.24 г. 9
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европа може да опита да попречи на навлизането на китайски електромобили на своя пазар, но това може да е самоубийствено, въпросът е на каква цена. Това коментира Константин Томов, автор и водещ на предаването "Колела", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Европейската комисия носи вината за сегашното състояние на сектора на електрически автомобили, тъй като „години наред налагаше своята политика за отказване от двигателите с вътрешно горене, което само можеше да засили позициите на Китай“.

"Заплахите за налагане на мита върху китайските електрически автомобили са смешни, тъй като европейските компании разчитат почти изцяло на китайски компоненти по пътя към Зелената сделка", посочи събеседникът.

След последните коментари от ЕК срещу китайските електромобили "много хора смятат, че Европа се отказва от електрическата мобилност. Това няма как да стане, защото най-малкото направените инвестиции в тази посока са гигантски и не може да се заличат", коментира Томов. И уточни, че двигателят с вътрешно горене няма да бъде забранен още доста години, защото не може да бъде заместен във всички сфери на транспорта.

Изнасянето на производствата от САЩ и Европа в Китай беше изключително печелившо за западния бизнес, но междувременно с развитието на китайски автомобилен пазар европейските производители станаха изключително зависими от него, уточни събеседникът.

По думите му автомобилната индустрия в Европа е "малко объркана", тъй като след направения завой към електрически коли под натиска от Брюксел и гаранциите за твърда посока към края на двигателите с вътрешно горене, сега политиците дават заден ход, защото видяха, че тези политики ги правят неизбираеми. 

"Компаниите се връщат към по-компромисни варианти, в които ще има място за всички видове задвижване поне за 20 години и се чудят как да продават своите електромобили на фона на ценовата конкуренция от Китай. Сега се вижда как китайските производители могат да намалят цените с между 20% и 60% и пак да са на печалба. От това в момента не може да се види изход", каза Томов.

Основните компоненти на електромобилността - електромотори, силова електроника и батерии - идват от Китай. Европа опитва да направи такива производства в мащаб, но дори в успешните ѝ проекти в сектора има много силно присъствие на китайски инвеститори, добави той.

"Европа е много назад в това отношение, а и няма ресурсите да прави батерии. Дори да ги прави тук, трябва да внася отнякъде литий, кобалт, никел", допълни Томов.

Според анализатори разумният избор за Европа е да заложи на водородното бъдеще, но това ще изисква изцяло нова инфраструктура, която ще е баснословно скъпа, а и вече трябваше да е започната. "Има известно затопляне по темата за водорода", каза Томов, но добави, че няма конкретни политики, а нов завой само допълнително ще обърка производителите.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
promo
преди 1 седмица
няма как , ЕС е неконкурентоспособен нито откъм енергиини суровини, нито откъм работна ръка.... важното е че санкциите работят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 1 седмица
Коментарите на "експерта" в статията са доста повърхностни . Компоненти като ел. батериите се произвеждат в Китай защото от години Европа води политика за изместване на силно замърсяващите производства към Китай ,Индия, Русия , Турция и Украйна, а не защото видиш ли китайците са измислили топлата вода . Съществува една организация наречена Г7 която общо взето разпределя производствата като някогашният СИВ , а търговските конфликти с Китай са по простата причина , че Китай се прави на луд .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Професорът по всичко "00", сън не го е хващал само и само да се изтропа първи тука. Е грантаджийси ***, Улекна ли ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
интерфейсите за зареждане 100% се произвеждат в ЕВРОПА !! скоростните кутии 100% се произвеждат в ЕВРОПА !! единствено можем да спорим малко за батериите , но това ще приключи до няколко години ... като ги заапете тези поднебесните , не ви слизат от устата ... купете си по една-две , пък после разправяйте колко са добри ... :))) ... големите оператори на автопаркове : търговски , логистични , таксиметрови , под наем ; защо не налитат на коли с 60% отстъпка ?! мхм ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
а електрическите платформи на vw , силовите електродвигатели се произвеждат в завода им в Касел , ГЕРМАНИЯ и в ИТАЛИЯ ... нищо общо с Поднебесната кинкалерия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 седмица
за електрическите платформи на audi , се произвеждат в завода им в Гьор , УНГАРИЯ ... нищо общо с Поднебесната кинкалерия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
за електрическите платформи на stelantis , се произвеждат в завода им в Тremery , ФРАНЦИЯ ... нищо общо с Поднебесната кинкалерия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 10
zelka007
преди 1 седмица
за електрическите платформи на renault , силовите електродвигатели се произвеждат в завода им в Cleon , ФРАНЦИЯ ... нищо общо с Поднебесната кинкалерия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още