IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Не съм сигурен дали властите не удължават кризата преднамеренo

По-слабите държави в еврозоната са изоставяни като страни от Третия свят, категоричен е милиардерът

16:00 | 25.01.12 г. 3
Сорос: Не съм сигурен дали властите не удължават кризата преднамеренo

Легендарният инвеститор Джордж Сорос не спести критиките си за финансовите трудности, пред които е изправен Европейският съюз, в рамките на Световния икономически форум в Давос, съобщи CNBC.

Според Сорос Европа е навлязла в „спирала на спад“, която се ускорява сама, а докато нещата остават по този начин, „по-слабите държави-членки на еврозоната биват изоставяни като страни от Третия свят, които теглят заеми в чужда валута“.

„Не съм сигурен дали властите не удължават кризата преднамерено, или това е просто следствие от разликата в становищата“, каза той.

Милиардерът определи Унгария, която напоследък затъна в собствена финансова криза, като „предшественик на онова, което може да се окаже заложено на карта“, ако ЕС продължи настоящата си политика.

По думите му обаче не е прекалено късно да бъдат спасени еврото и ЕС. За целта се изисква план от 2 части: еврозоната да реформира своята структура, а впоследствие да бъдат осигурени икономически стимули.

Сорос отхвърля строгите структурни икономии, тъй като те просто ограничават възможностите на отделните държави да обслужват своите дългове. Според него стимулите трябва да включват общи еврооблигации с доходност от 1%.

Той е съгласен с мнението на американския президент Барак Обама, че най-богатите хора в САЩ трябва да плащат по-високи данъци от настоящите. Сорос обаче изтъкна, че неговото мнение е рядкост в общността на мениджърите на хедж фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
с редуцирането на китайското население обаче ще се затруднят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
удължават я нарочно нали те самите политици я спретнаха за да редуцират населението по света..на никой не му трябва милиардно население, трябваха им роби докъто си построят капитализма сега не им трябват тези хора защото капитализма е построен и подреден сега тези хора ги искат мъртви за да не консумират природните богатства...и не е вярно че сме 3 свят може би сме 5 свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Някой да не си помисли, че Сорос е загрижен само за Европа. Ето, за САЩ Сорос предрича "бунтове, полицейска държава и класова война": http://rt.com/usa/news/george-soros-class-war-619/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още