IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Сорос: ЕС трябва да промени интеграционния модел, за да избегне разпадане

Европейските народи биват принуждавани против желанието си да живеят по общи стандарти, за да бъде спасено еврото, но това напомня на нещастен семеен брак, смята той

09:59 | 09.11.11 г. 2
Джордж Сорос: ЕС трябва да промени интеграционния модел, за да избегне разпадане

Настоящият интеграционен модел на Европейския съюз трябва да бъде променен, за да не бъде допуснато разпадането на ЕС, заяви легендарният инвеститор Джордж Сорос на конференция на Европейския парламент, посветена на етническите малцинства в Европа.

„Опитите на политическите елити на държавите от ЕС да запазят статуквото няма да доведат до успех. ЕС попадна в процес на дезинтеграция, който се засилва, тъй като има своя вътрешна динамика“, каза Сорос.

По думите му съюзът се намира в ситуация, в която лидерите му се опитват да създадат по-тесен икономически съюз, за да спасят еврото.

„Това води до негативна политическа тенденция, когато отделните европейски народи биват принуждавани против тяхното желание да живеят по общи стандарти. Всичко това ми напомня за нещастен семеен брак“, подчерта инвеститорът, който е етнически унгарец.

„Подобно положение води до значително социално противопоставяне, както и до засилването на крайнодесните националистически сили в ЕС. Трябва да бъде намерен нов модел на икономическа интеграция на ЕС, за да се излезе от настоящата криза“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"за да достигне положение" ... жалко,че не може да се променя коментара..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Мисля, че е прав. Налагането на "правилни" според някой принципи върху друг народ, който има съвсем друго развитие, друго гео-положение, друга демография, ако щеш друга религия води до объркване на ценности, недоверие в собствените и възможности и т.н. Видиш ли единия бил по-добре от другия, да сега да наложим този стандарт изкуствено на този който е по-зле. Ами виждаме какво става. Всеки народ, всяка икономика е различна, тя трябва от само себе си да постигне необходимия баланс за да може в един момент положение в което може да си комуникира правилно с всички останали. Може да ви звучи смешно, но едно време в Star Trek имаше подобна идея: The Prime Directive dictates that there can be no interference with the internal development of other civilizations.. Демек не си играйте на богове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още