IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕИФС трябва да бъде използван за гарантиране на банковата система

Така банките ще могат да купуват държавни облигации, които да продават на ЕЦБ, а това ще реши проблема с финансирането на Италия и Испания, смята инвеститорът

12:42 | 11.11.11 г. 4
Сорос: ЕИФС трябва да бъде използван за гарантиране на банковата система

Легендарният инвеститор Джордж Сорос смята, че не е прекалено късно да бъдат спасени Европа и еврото, но предупреждава, че времето изтича и европейските лидери трябва да променят стратегията си изоснови, за да успеят, пише Ройтерс.

„В момента кризата достигна нови висини заради правителствените сътресения в Гърция и Италия. Налице е и предстоящо влошаване на финансовата криза, тъй като всички усилия за ливъридж на ЕИФС се натъкнаха на законови или технически затруднения“, посочва Сорос, визирайки Европейския инструмент за финансова стабилност.

Това означава, че в момента Европа няма защитна верига срещу евентуален гръцки фалит и затова паниката на пазара се поднови. "Очаквам пазарът да изпадне в отчаяние и нещата да се влошават допълнително“, добавя той.

Според него кризата е потенциално по-тежка от краха през 2008 г. и съществува опасност от финансов срив, стана ясно от негово изказване в Будапеща през миналата седмица.

„Ако се случи неконтролируем фалит на Гърция и останалите държави от еврозоната не са изолирани от разпространението, тогава може да се получи срив не само в гръцката финансова система, но и в европейската, а на практика и в световната, защото те са взаимосвързани“, убеден е инвеститорът.

Той обаче има две идеи как нещата могат да се оправят. Едната се отнася до мощно оръжие, а другата – до най-влиятелната жена в света.

Мощното оръжие е създаденият ЕИФС за защита на бедстващите икономики от еврозоната от скептични инвеститори, които залагат срещу тях.

„Те разполагат с мощно оръжие, което обаче трябва да бъде насочено в правилна посока“, смята той, като за целта най-напред трябва да се разбере какво не може да се направи с него - да бъдат спасени директно влошаващите се европейски икономики.

Спасителният фонд „е предназначен за осигуряване на гаранции по държавни облигации, но за тази цел той е просто недостатъчен. Той не може да бъде разширен дотолкова, че да спаси Италия и Испания“, обяснява Сорос.

Спасителният фонд обаче е достатъчно голям, за да спаси Европа по различен начин.

Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Не може за грешките на един да плаща безпричинно друг. Няма как да стане .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
forum_rookie
преди 12 години
Supertrader, обезценка, казваш. А какво да правят спестителите? Нали се сещаш те каква цена са платили, за да се държат отговорно, въпреки потребителската вакханалия около тях. И сега, ако пуснем "спасителната" инфлация, точно те да изглеждат максимално глупаво в очите на всички. И до опростим дълговете на тези, които не са си правили сметката, когато са потребявали. Нали капитализма означаваше лична отговорност. Така ли ще я възпитаваме? Фалити трябват, фалити. И от тук насетне в продължение поне на едно поколение на никого и през ум да не му минава, че може да живее на заем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма време за трикове , ЕЦБ да изкупи дълговете като еднократен акт до последното парче хартия..да се съберат и да променят закона за банката. Финансирането за всички ще дойде от тези пари , които ЕЦБ ще плати..да рефинансира и банките в ЕЗ , като кредитор от последна инстанция и то със закон това да стане еднократно - сега за да се излезе от тази ситуация.Еврото би следвало да се обезцени наполовина , но предвид добрите переспективи ще загуби дори по малко стойност , но въпреки възможността да се обезцени по малко трябва да се действа в посока по голяма обезценка , тя е просто желателна и затова за периода в който ЕЦБ само съхранява дълговете без да получава плащания по тях лихвата на еврото трябва да бъде нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"Мощното оръжие е създаденият ЕИФС за защита на бедстващите икономики от еврозоната от скептични инвеститори, които залагат срещу тях."Инвеститорите не са скептични а реалисти повече от всякога и никакъв "трик" няма да разреши проблемите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още