IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер отхвърли възможността за изключване на членки на еврозоната

Липсва инструмент в европейските договори, който позволява това да бъде направено, аргументира се председателят на Еврогрупата

11:41 | 11.11.11 г.
Жан-Клод Юнкер отхвърли възможността за изключване на членки на еврозоната

Лидерът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер е отхвърлил възможността за изключване на която и да било държава-членка на еврозоната, заявявайки, че подобен ход не е възможен според европейските договори, съобщи Ройтерс.

„Изключвам хипотезата за изключване на страна от еврозоната, фактически в договора липсва инструмент, който позволява това да бъде направено“, е казал Юнкер в интервю за португалската телевизия TVI.

Вчера подобен вариант бе изключен и от германския канцлер Ангела Меркел, както и от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в тяхно съвместно комюнике.

Според Юнкер настоящият формат на еврозоната няма да бъде променян през следващите няколко години.

„Мисля, че през следващите 10 години всички държави-членки на еврозоната все още ще бъдат с еврото. Убеден съм, че до 10 години ще има още членки на еврозоната“, е добавил той.

По думите му „абсурдно е“ да се мисли за Европа като разделен регион между „добродетелния север и порочния юг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още