IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Замяната на гръцки облигации с нови при 50% редукция ще стане в началото на 2012

Първи ще бъдат заменени облигациите с най-скорошен матуритет, се казва в специално комюнике на Ромпой и Барозу във връзка с избирането на новия гръцки премиер

10:08 | 11.11.11 г.
Замяната на гръцки облигации с нови при 50% редукция ще стане в началото на 2012

Доброволната замяна на притежаваните от частни кредитори гръцки държавни облигации за нови с отписване на половината от дълга ще се проведе в началото на 2012 г., съобщават в съвместно комюнике председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Комюникето е издадено във връзка с избирането на новия гръцки премиер Лукас Пападимос, като Ван Ромпой и Барозу го поздравяват и посочват, че го чака „трудна и напрегната работа“.

Замяната на гръцки държавни облигации с нови срещу отписване на половината от дълга по старите бе съгласувана на срещата на високо равнище на лидерите на Европейския съюз, която се проведе на 26 октомври.

Предвижда се облигациите с най-скорошен матуритет да бъдат заменени първи.

Според последните изчисления частните инвеститори - основно банки и инвестиционни фондове - притежават гръцки облигации на стойност 210 млрд. евро. Общите задължения на Гърция се оценяват на 350 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още