IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия искат да приложат споразумението за Гърция в кратки срокове

Частните кредитори на страната също настояват за реализирането на договорените мерки

10:03 | 02.11.11 г. 10
Франция и Германия искат да приложат споразумението за Гърция в кратки срокове

Франция и Германия възнамеряват заедно с партньорите си от Европейския съюз да осъществят в най-кратки срокове споразумението за втория спасителен пакет за Гърция въпреки обявения от гръцките власти референдум по въпроса, се посочва в комюнике на Елисейския дворец, публикувано след телефонен разговор между френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел и цитирано от РИА Новости.

Двете страни са убедени, че споразумението ще позволи на Гърция да се върне към устойчив икономически ръст и искат разработването на „пътна карта“ за прилагането му заедно с европейските си партньори и Международния валутен фонд, се казва още в документа.

„Президентът и канцлерът се споразумяха да проведат в сряда следобед в Кан консултационно съвещание с европейските институции и МВФ, както и с гръцките власти, за да бъдат взети всички необходими мерки за реализирането на споразумението, постигнато на 26 октомври в Брюксел, в най-кратки срокове“, се подчертава в съобщението.

Междувременно Институтът за международни финанси, който представлява интересите на частните кредитори на Гърция, обяви, че подкрепя плана за обмяна на гръцките облигации с 50% отстъпка въпреки политическата нестабилност около Гърция.

От неправителствената организация също потвърдиха намерението си да осъществят споразумението, постигнато преди седмица в Брюксел, става ясно от нейно съобщение.

Инвеститорите ще продължат работата за отписването на гръцкия дълг с властите в страната и официални представители на еврозоната, за да съгласуват подробностите и реда за осъществяването на мерките, уточняват от института.

В понеделник вечерта гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви провеждането на референдум за споразумението за втори спасителен пакет за Гърция, договорено на 26 октомври, което предвижда отписване на около 100 млрд. от дълговете на страната и по-нататъшното ѝ финансиране срещу строга дългогодишна програма на икономии.

Провеждането на референдума бе подкрепено от гръцкото правителство късно снощи, но среща съпротивата на високопоставени членове на управляващата партия и депутати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Да , така е, прав си...но , не ми ги казвай на мен тия работи, а ги разясни на рейтинговите агенции, на инвеститорите, на финансовите играчи, на страните от еврозоната, на МВФ и на който ти се сетиш още икономисте, разбиращ от футбол, политика, , музика, история и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 5
edimi
преди 12 години
Е, не коментара има друг ъгъл според мен. Набляга на "демократичната" Европа, нали се прокламира постоянно.Европа не е федерация. Гръцкия народ си е суверен, много хитър типичен византииски ход. За ***, тук говорим за подданици на една държава и задължението на поданика да спазва закона. Различно е. Ето това имам пред вид казвайки че, не може да има валута без държава/па макар и съюз на федеративен принцип/. Еврото е мъртвородено бебе, като валута на толкова много ОТДЕЛНИ държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
rogers
преди 12 години
Ами ситуацията е такава - все едно взимам заплата 1000 лв а харча 2000 лева - другите ги взимам от заеми - в един момент дължа много пари и решавам да кажа на този дето ми дава заемите - няма да ти ги върна. Само че проблема ми остава, защото все още харча повече отколкото получавам плюс това, че вече няма кой да ми дава назаем, защото знаят, че заеми не връщам. Или както се казва, каквото сам си направиш никой не може да ти го направи. Аз лично много се радвам и ще им гледам сеийра на гърчолята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
rogers
преди 12 години
Абе откъде ги мислите тези глупости - Гърция щяла да повлече европа - все едно аз ти давам пари на заем постоянно и накрая спирам да ти давам - аз ли ще загазя или ти? Напротив тия търтей без помощ от европа ще затънат яко - и след това щат не щат ще има пак икономии - с тая разлика, че няма да са завлекли и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
По тази логика и *** могат да направят референдум за това искат или не искат да си плащат сметките за ток!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Стига с тая глупост, че Гърция ще потопи ЕС еврото и т.н., единственото което може да потопи са банките и финансовите спекуланти, европа дори да пострада изключително много ще си стъпи на краката за минимално време, защото тогава ще пуснат печатницата на ЕЦБ и дори да се обезцени еврото временно, ще си стъпят на краката в кратки срокове, но вече очистени от банковите ***. За Гърция какво да говорим за тях те са пътници, свършват времената когато лъжците и измамниците (САЩ ГЪРЦИЯ ИЗРАЕЛ и някой други) живеят на гърба на работещите (ГЕРМАНИЯ ЯПОНИЯ КИТАЙ и някой други) за съжаление мина доста време от края на втората световна война в която САЩ направи роби целия свят с налагането на долара като универсално платежно средство, още няколко години и са в киреча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Гърция и в двата случая потъва, но Папандреу си измива ръцете пак и в двата случая, каквото и да се случи, той ще има готова фраза " аз ви дадох право на глас, вие така решихте и няма на кой да се сърдите! " Гърция е заминала, какво ги интересува че ще повлекат Европа и света изобщо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Папандреу ги закова , демократична Европа не иска рефередум на който гръцкия суверен да получи правото да и благодари за загрижеността и обгрижването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Желаят да приложат споразумението в кратки срокове , защото то е много изгодно за тях. Целта е да не се разпадне ЕЗ , която е един генерален абсурд и фабрика за печатане на евра. Целта е еврото да не се обезцени , то носи икономически разтеж на равиващите се икономики и упадък на задлъжняващите. Особенно голяма е неговата тежест , за неразвитите икономики влезли в клуба на развитите и присъединени по един или друг начин. Гърция има само един полезен за себе си ход - да напусне Еврозоната и да обезцени дългът си.Гръцкия дълг е видим , дългът на Германия и Франция е невидим защото е с много висока корпоративна компонента наречена корпоративни кредити , чието ниво е толкова високо че отдавна старите кредити се изплащат с пари от нови , т.е. генерира се задлъжнялост...Но в Европа не на всеки е позволено да задлъжнява , тези на които им е позволено имат висок жизнен стандарт , а други като нас са чисти донори на стабилност и живеем мизерно , ходим да слугуваме.Време е да се сложи край .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Много странно чувство изпитах след тази статия...??? Някой ще ми обясни ли, кой всъщност е надупеният, че нещо не разбрах??? Май не са гърците...? :lol:Нещо работата стана: "Извинете, може ли да ви почерпя един обяд?" Отговор: "Може, ама ако първо ми направите една ***!"Как така внезапно, буквално за една нощ се смениха ролите на искащите и даващите... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още