IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият референдум заплашва еврозоната с нова криза

Единственият сигурен резултат от подобен ход е завръщане на несигурността и волатилността на пазарите, смятат анализатори

11:15 | 01.11.11 г. 10
<p>
	Георгиос&nbsp;Папандреу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу рискува нова криза в еврозоната с шокиращото си изявление, че ще постави въпроса за втория спасителен финансов пакет за страната, съгласуван през миналата седмица, на референдум пред гласоподаватели, които са бесни на вече въведените мерки за строги икономии, посочва агенция Ройтерс.

Папандреу, чиято партия ПАСОК вече претърпя няколко случая на отстъпление при въвеждането на поредните стъпки от мерките за строги икономии, заяви вчера, че се нуждае от по-широка политическа подкрепа за финансовите мерки и структурните реформи, изисквани от международните кредитори на затъналата балканска държава.

"Ако се проведе референдум, логично можем да заключим, че те може и да не приемат мерките за строги икономии“, заяви Хауърд Уийлдън, старши стратег в BGC Partners в Лондон.

Според анализатори провеждането на референдум, което се очаква да стане в началото на следващата година, е пречка, като се имат предвид последните социологически проучвания, които сочат, че гърците са настроени отрицателно спрямо всякакви споразумения за спасителни пакети.

Подновената несигурност ще представлява препятствие и за лидерите на Г-20 на срещата им във Франция през следващата седмица.

Първите реакции на изненадващия ход варираха от обвинения, че Папандреу си играе с бъдещето на страната и прогнози за фалит до въпроси за законността на подобен референдум, който би бил едва втори в Гърция за последните 40 години, и изявления на депутати, че евентуално гласуване с „не“ трябва да предизвика оставката на премиера и предсрочни парламентарни избори.

„Трудно е да се предвиди какво ще се случи с Гърция, ако те го отхвърлят. Ще бъде доста зле и за Европейския съюз и особено за еврозоната, но ще бъде по-лошо за самата Гърция. При вариант с отрицателен вот Гърция би трябвало незабавно да обяви фалит“, заяви нобеловият лауреат Кристофър Пасаридес.

За финландския министър по европейските въпроси Александер Стуб референдумът на практика ще бъде гласуване за членството на Гърция в еврозоната.

Анализаторите са разделени по въпроса дали гърците ще подкрепят споразумението или ще го отхвърлят, но са единни, че предстоят 2 месеца на разрушителна пазарна волатилност, докато социолозите редовно мерят пулса на избирателите, а европейските лидери се озъртат нервно.

„Това ще върне волатилността и несигурността на пазара и по същество заличава всички усилия, положени от ЕС за постигане на споразумението“, заяви Кейти Лиен, директор на валутните проучвания в GFT Forex. „При 60% против, да бъде спечелен референдумът би било предизвикателство, а ако бъде спечелен, това ще осигури извънредно облекчение, но като се имат предвид протестите и опозицията ще бъде много трудно“, добави тя.

Незабавната реакция на пазарите бе отрицателна, като еврото удължи загубите си спрямо долара и се понижи с близо 2%.

Последна актуализация: 12:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
kapac
преди 12 години
Защо търсите под вола теле. Аз поне не интерпретирам новината като видиш ли начин Гърция като цяло да прецакат ЕС или да го изнудват. Това си е един абсолютно егоистичен ход на Папандреу, който обслужва само него. Просто заслужават германците отново да влязат с танковете в Атина като едно време. Ето какво печели този мустакатият: ако спечели симпатиите на първосигналните гърци, ще може да си продължи политиката "с подкрепата на народа", ще му се вдигне и рейтинга. Ако загуби, излиза от властта с достойнство, тъй като е дал на народа сам да решава съдбата си и набутва опозицията в много неизгодна позиция да управлява. Същата опозиция, която не подкрепя никакви реформи и прочее. Естествено за нас най-добре е да бъде положителен референдумът, но това е малко вероятно. Иначе най-лошото вече ще се случва и ще се случва още два-три месеца най-малко- невиждана волатилност, наистина след всяко соц. проучване. Весели празници, поне мога да ви го пожелая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 3
Lamer777
преди 12 години
Гърците направиха каквото можаха...."Страничният играч" пусна на сцената "Трафиканта на хора".......а там нещата са далеч по сериозни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... защото теслата за оставащите в ЕЗ и ЕС така ще е още по-зловеща! Тук вече коментирахме, че фалит на Гърция е много по-опасен за Франция, Германия и целия ЕС, например....Според мен гърците ще търсят начин да излязат от ЕС, защото са хитри като плъхове и искат да напуснат кораба, защото вече става опасно. Те повече няма на къде да потъват! Имат два пътя - да търсят начин да се спасяват сами, или да си останат все на дъното. Ако все пак наистина Папандреу търси начин да се измъкне като начало от ЕЗ, то значи, че е сигурен, че там вече няма хляб. Правете си изводите... :)Ако излизането на Гърция от ЕЗ и последвалите трусове в ЕС са полезни за някой страничен играч, то той би могъл да насърчи Гърция в тази игра, дори с обещания за сериозна подкрепа след това, срещу например връщането на американските бази там... хехе... само си мисля де... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
krasus
преди 12 години
Аз се чудя как не ги изхвърлиха маляките още миналата седмица от еврозоната кому е нужно да е надува тоя балон изкуствено те са вирус в еврозоната който ако не са отстрани всички ще зарази нямат място там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Но революцията (макар и да не беше излъчена в Щатите) продължи своя ход. С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза. Интерпол издаде интернационална заповед за арестуването на бившия президент на Кауптинг, Сигурдур Еинарсон, докато останалите виновни банкери избягаха от страната.......Затова Исландия вече не е в новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
....През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%. Световната финансова криза от 2008 нанесе финалния удар. Трите главни исландски банки Ландбанки, Кауптинг и Глитнир, се срутиха и бяха национализирани, докато кроната изгуби 85% от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обяви банкрут.........Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който би направил гражданите на Исландия отговорни за дълговете на банкерите си, и прие призивите за референдум.........На референдума от март 2010, 93% гласуваха срещу изплащане на дълга. МВФ веднага замрази заема си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Референдумът е огромна наглост от страна на гръцките политици! Германските и френските политици едвам успяха да прокарат решението през техните парламенти и удържаха популистите да не искат референдум на който никой не би опростил и едно евро на гърците.Компромисът който беше направен на Гърция беше с идеята да се реши колкото се може по бързо кризата, но явно на гръцките политици не им пука и играят ва банк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
global_dj
преди 12 години
Аз мисля, че ще се стигне до референдум. Официално е заявено. Предпочитат вече да фалират, отколкото да продължават да се навиват в тази тяхната "губеща спирала от дългове". С драхмата си мислят, че ще им е по-лесно, но и в двата случая ще се окажат на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Политически ход. Просто пробва да си издейства още по-голямо опрощаване на дълговете. Реално ако се стигне до референдум Гърците ще фалират и ще трябва да се оправят сами. Та просто се опитват да искат още, реално няма да се стигне до референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Дайте му я на мустакатия грък тая статия да хване да я прочете и да си я набие в главата!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още