IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интензивността на боевете в Украйна рязко се увеличи, пилотите ползват тактики от Виетнам

Удари по рафинерия на "Лукойл" показват трудности за Русия да защити ключови съоръжения

07:52 | 13.05.24 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия разтегли фронтовата линия в Украйна, която и без настъплението на север към Харков беше с дължина над 1000 км и рязко увеличи интензивността на бойните действия. Според много военни експерти Русия няма достатъчно сили - личен състав и техника, за обсада на втория по големина град в Украйна.

Сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) към 18 часа на 12 май обаче показа 146 директни бойни сблъсъка за 809-я ден от началото на пълномащабната война в страната. Ден по-рано боевете бяха 155. Това са едни от най-тежките дни за Украйна след първоначалния щурм през февруари 2022 г. ВСУ съобщава и за рекорден брой руски жертви (убити и ранени) за денонощие - 1740.

В покрайнините на град Вовчанск ситуацията е изключително тежка - градът е под непрекъснат обстрел, коментира в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Именно оттам тръгна щурмът към Харковска област на руските военни в ранните часове на 10 май.

Според украински военни анализатори основната цел е градът, който би имал важно значение за логистични доставки за фронтовата линия. През миналото денонощие са отблъснати 30 атаки в това направление - към Лукянци, Бухруватка и Хлибоке.

Под артилерийски обстрел са Липци, Хранив, Веселе, Нескучне, Зелени Яр и други населени места, като по думите на Зеленски регионът от "сива зона" се е превърнал в зона на активни военни действия.

Руски военни кореспонденти посочват, че украинците са се "опомнили" и оказват натиск върху позициите на руснаците в приграничните зони. Под масирани атаки в последното денонощие е руският град Белгород. Руските власти съобщават за обстрел на жилищни райони, включително и за попадение по 10-етажна жилищна сграда. Според версията на Министерството на отбраната става въпрос за отломки от ракета Точка У, унищожена от руското ПВО.

Разпространени в социалните мрежи видеа обаче показват, че секция от сградата рухва след взрив в близост до земята или на първите етажи. Руски наблюдатели признават, че по-вероятно да става въпрос за експлозия на авиобомба, каквито Русия масово използва по източния фронт и които помогнаха за окупацията на Авдиевка. Министерството на отбраната на Русия съобщава още за унищожени 12 снаряда "Вампир" и два "Олха" над Белгородска област

Според Института за изучаване на войната пробивът към Харков е резултат от забраната на Запада Украйна да използва техните оръжия по законни цели в Русия, с която Киев изцяло се съобразява. Единствено британският министър на външните работи Дейвид Камерън наскоро коментира, че доставените от Великобритания оръжия могат да бъдат ползвани, където украинците преценят, но това е недостатъчно и казано прекалено късно, допълват анализаторите. Украйна използва дронове за атаки във вътрешността на Русия, но с тях не може да постигне ефектът, който търси, за да ограничи офанзивата на руснаците в момента.

Нападението към Харков не намалява натиска и към другите направления на фронтовата линия. В направлението Покровск (досега в сводките присъстваше като Авдиевка) са отбити повече от 30 атаки към Новоолександривка, Сокил, Уманске и Новопокровске. От ВСУ уточняват, че руските атаки в това направление се подкрепят от бойна авиация. Преди ден украинците успяха да свалят още един Су-25 над това направление.

Руските военни продължават и натиска към Часов Яр, макар че украинците успяха да задържат фронтовата линия там. ВСУ съобщава за блокирани опити за настъпление към Хрихоривка, Андриевка и Иванивске в направлението Краматорск (преди Бахмут). Главнокомандващият ВСУ ген. Олександър Сирский съобщи, че са запазени тактически позиции около Клищиевка, което подкрепя отбраната на Часов Яр.

Към Сиверск (преди част от Бахмут) са отблъснати повече от 15 атаки към Билохоривка, Верхнокамянске, Спирне, Роздоливка и Спирне.

Украинските пилоти пробват рискована тактика, за да унищожава ПВО

Украинските пилоти използват рискована тактика, която за първи път е използвана от американските ВВС във Виетнам, пише Business Insider, анализирайки въздушните боеве. Тактиката, наречена "Дива невестулка", предвижда летене в близост до линията на отбрана с цел самолетите да бъдат прихванати от силите за противовъздушна отбрана. Проследявайки обратно сигнала, пилотите хвърлят ракети AGM-88 (HARM), разработени от САЩ.

Тази тактика е използвана във въздушни операции в Либия, Ирак и Югославия.

Обхватът на тези ракети е около 180 км и те могат да последват радара, дори и той да бъде изключен. Впечатляващото в случая е използването им със самолетите от съветско време, с които разполага Украйна в момента, но с ограничаване на някои от функциите им. Затова и след като засече системите за ПВО, Киев често използва целия си арсенал, за да ги унищожи.

Путин запази ръководителите на основните силови структури

Ръководителите на силовите структури остават на постовете си - ръководителят на външното разузнаване Сергей Наришкин, на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Бортников, както и на Федералната служба за охрана Дмитрий Кочнев и на Росгвардия Виктор Золотов.

Преназначени ще бъдат още министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, за когото също имаше слухове, че няма да остане на поста си, както и на правосъдието Константин Чуйченко, на извънредните ситуации Александър Куренков и на външните работи Сергей Лавров.

Ген. Валерий Герасимов също продължава да бъде ръководител на Генералния щаб на руската армия. В последните месеци той рядко се появява в публичното пространство и това често е причина да се говори за евентуалната му смяна. Военни кореспонденти спрягаха името на ген. Сергей Суровикин за неговия пост.

В новото правителство обаче ще има една съществена промяна - министърът на отбраната Сергей Шойгу е отстранен и неговото място ще заеме Андрей Белоусов, съобщава ТАСС. Според руски военни кореспонденти промяната означава начало на мащабен одит на работата на военните и промяна на финансовите модели в министерството.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че причината е желанието за "вкарване на икономиката на силовите структура в икономиката на страната".

За уволнението на министъра  се заговори след ареста на неговия близък съратник зам.-министъра на отбраната Тимур Иванов. Шойгу се смята за един от най-близките хора на Путин и ще остане в обкръжението му, замествайки Николай Патрушев на поста секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Според руски анализатори обаче на новата си позиция бившият министър на отбраната няма да има вече никаква власт.

Путин и Шойгу на почивка в тайгата. Снимка: Kremlin.ru Путин и Шойгу на почивка в тайгата. Снимка: Kremlin.ru

Патрушев е сочен за дясната ръка на руския държавен глава и дори за негов заместник въпреки напредналата му възраст. Синът му Дмитрий е министър на земеделието. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че отстраняването на Патрушев е свързано с предстоящо ново назначение, което скоро ще стане ясно.

Може ли Русия да защити рафинериите си?

На 12 май руските власти признаха, че осколки от дронове са паднали на територията на шестата по големина рафинерия в страната и най-голямата на "Лукойл", причинявайки пожар. От февруари насамо обаче това е третият удар по тази рафинерия и втори в рамките само на 48 часа.

Говорим за атака с дронове, които трябва да изминат най-малко 500 км, преминавайки през окупирани зони или през сложен маршрут през приграничните зони между две воюващи държави, пише Defence Express. Ударът е по огромен комплекс, с капацитет да преработва по 14 млн. тона петрол годишно.

Тази атака, а и останалите нападения над рафинерии от началото на годината, които ограничиха преработката на петрол в  Русия с поне 15%, очевидно показват невъзможността на Русия да защити успешно своя ключова инфраструктура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: 0pk не говоря добре орксски, но кво ?? видял си победоносен надпис на руски в няква парижка тоеалетна ли ?.... и нас кво ни касае къде си коленичил да си вадиш хляба, та трябва да ни го споделяш?? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 седмица
До: khao: "Проникновенье наше по планете - Особенно заметно вдалеке: - В общественном парижском туалете - Есть надписи на русском языке!" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 седмица
До: 0pk така те искам.. на сигурно! Париж отдавна е ваш --- https://en.wikipedia.org/wiki/Parizh,_Chelyabinsk_Oblast
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 20
0pk
преди 1 седмица
До: khao: "Будем скоро мы в Париже - Или где еще поближе - Так что брат не зря же мы же - Продолжаем СВО" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 35
khao
преди 1 седмица
До: SnaGi болен мозък, ако руснаците не искат да умирт, да си стоят вкъщи.... кво правят (крадът и убиват) на чуждата земя, бе ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 25
SnaGi
преди 1 седмица
До: zelka007Този е неуморен ***.ил. Всекидневно вече повече от 2г. едно и също си пише, само променя цифрите в зависимост укро ресурсите какво са написали. 1740 за ден, трябва да си доста наивно про.ст, че да се хванеш на тази евтина пропаганда. Сега песента им е верно, че губим територия ама убиваме, мн руси, западе пращай ни още оръжия,за съжаление младите мъже в Украйна свършват, поради продажното им правителство-марионетка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 16
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: "00" , пак едно и също до втръсване. Плащат ли още за тези повърни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 51
zelka007
преди 1 седмица
ох на батя ... ден 809 от тридневната война ... жадни за бидета и перални *** , напинят из селцата на Украйна ... хубав ден , 1740 черни чувалчета с мъpша , 42 бетеерчета в комплект с недъгавите в тех , 31 танкчета разпукани кат царевица в тиган ... добре вървят нещата ... озарените от кадрите на взривове , форумните копейкопоклонници потриват щастливо ръчички и си казват - загряха рашибозуците . само тошко фрезования , си потърква дъто унесен и си мисли , дали пък не прекалих снощи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още