IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Гърция е постигната, отписва се 50% от дълга към частни кредитори

Банките ще се откажат „доброволно” от над 100 млрд. евро гръцки дълг, новият спасителен пакет ще е 130 млрд. евро

09:31 | 27.10.11 г. 28
<p>
	Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс</p>

Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс

Лидерите на еврозоната обявиха, че е постигната сделка с банките-кредитори на Гърция за отписване на 50% от номинала на закупените от тях гръцки държавни облигации. Тази стъпка е част от плана за ограничаване на задлъжнялостта на Гърция, което се приема за важен ход в борбата за стабилизиране на еврото, пише Ройтерс.

В споразумението, подписано след повече от осем часа напрегнати преговори, е заложено „доброволно” отказване на кредиторите от около 100 млрд. евро. По този начин държавният дълг на Гърция ще се свие от 160 на 120 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

Еврозоната ще предложи на частния сектор “кредитни подобрения”, наречени още “подсладители”, на стойност 30 млрд. евро. Целта на европейските политици е да накарат частния сектор да отстъпи и преговорите по пакета да приключат бързо. Така втората спасителна програма за Гърция ще бъде готова дори преди 2012 г., потвърди и председателят на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу.

Според различни източници стойността на новия спасителен пакет ще бъде 130 млрд. евро.

“Срещата на върха ни позволи да се споразумеем за един глобален отговор, амбициозен отговор на кризата, която се разпростира из еврозоната”, коментира президентът на Франция Никола Саркози пред репортери след края на срещата.

Освен сделката за Гърция, европейските лидери се споразумяха още да увеличат Европейския фонд за финансова стабилност. Той вече беше използван за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция и разполагаше с около 290 млрд. евро. След увеличението стойността му ще достигне около 1 трлн. евро. Европейските лидери се надяват, че това ще бъде достатъчно да подкрепи държави като Италия и Испания при нужда.

Фондът ще предлага гаранции на инвеститорите в дългови книжа на държави от еврозоната. Увеличението му ще се случи и чрез специален инвестиционен механизъм, в който ще бъдат привлечени и развиващи се икономики, като Бразилия и Китай. Ще се ползват комбинирани методи, което значително ще повиши гъвкавостта на спасителния фонд, смятат водещите европейски политици.

Лидерите на страните от Европейския съюз и еврозоната се надяват още споразумението да бъде съпроводено с единство по въпроса за рекапитализацията на банките с допълнителни 106 млрд. евро. Решението за увеличаването на спасителния фонд за еврото обаче няма да бъдe взетo преди ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това, че ще почнат да им опрощават дълга, го говорех още преди 3 месеца, и какво само минуси, май всички в този сайт........предполага се да има хора инвеститори с виждания, но то май само "лапнишараните" тука, четат глупавите статии. Статиите, много от тях са да ви манипулират или са след действието! Истината е зад "стената", ако въобще може да прогледнете зад нея де..........което вече много ме съмнява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Гответе се България, скоро да фалира, а бат Бойко и Дянков нека си мечтаят, че ще станем по-добре от гърците. Българската икономика отдавна е в моргата. Иначе нямаше да се появи премиер мутра в България. Колкото до валутният борд, Аржентина и тя беше в режим "валутен борд", ама видяхте какво стана. Валутният борд не е панацея. Че то, ако не е Буркан-икономиката, България да е загинала досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Пилците се броят на есен". Според мен Европейскияр същз е много по-голям проблем от Гърция. Една мафиотска структура, която няма да издържи и ссссссссъвсем скоро ще рухне! Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???А катастрофалното фискално положение на Еврозоната как да бъде поправено?МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 17 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Вие сте пример, прехласна се Жозеф Дол и потупа Борисов.......Вие не само стрижете стадото, вие направо го дерете........а те послушни, послушни. Вие сте за пример, ще ви похвалим в Брюксел!А вижте ги тези гърци, плана беше.... ние да ги доим, а излезе че те нас доят сега! Добре, че сте Вие господин премиер, да ни помагате с плащанията към гърците, като не усвоявате парите от еврофондовете, а си плащате съвестно членският внос към ЕС! "Първокласна порода стадо" сте създали, поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 3
global_dj
преди 12 години
Не мога да разбера защо много хора си мислят, че чрез този доста неясен начин на отписване на част от дълга към частни кредитори проблема на гърците ще се реши! За бога хора, напротив! Чака ги приватизация, още съкращаване на разходи, заплати и пенсии, и поне две години рецесия! Така че нека да не бързаме с коментари като "Те гърците са си супер", тъй като дълговото им бреме си остава много режко, и ще им са нужни десетилетие поне, за да си стъпят на краката! Защото се оляха! Не че злодея, но те са си виновни. Ако толкова лесно им се отпише по-голяма част от дълга, не забравяйте, че след тях идват Португалия, Ирландия, Италия... Така че проблемът вече не е само с гръцкия дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Всичко това е паническа пунтифликация на политическо ниво, някакви концепции на макроикономисти... някакви се събрали и решили нещо... Тук не сте случайни хора, само си представете в детайли технологията, счетоводния механизъм по веригата на всички засегнати...!!!?Събитието ми напомня сцена от филма "Титаник", когато след удара, капитанът и инженерът на кораба разбраха истината и взеха решение за евакуация. За пътниците сичко изглеждаше спокойно и под контрол, капитанът и екипажът действаха професионално и внушаваха доверие . Когато обаче започна истинското напускане и корабът се наклони, картинката беше доста различна... Особено по долните палуби! В нашия случай обаче няма как да заключиш улиците, ако ме схващате... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 0
lashov
преди 12 години
Мдаа не мога да не се съглася с MasterStanley. особено имайки предвид че от тези 100 млрд. 50 ще бъдат отписани от гръцки банки и фондове ....... следваща стъпка най вероятно големите риби от запад ще почнат да пазаруват гръцки банки за жълти стотинки ( милиони) .......... тъйче не бих ги хвалил много гърците защото току що продадоха държавата за смешни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 2
donmuftacho
преди 12 години
ще се вдигат осигурителни вноски и ще падат пенсии, ще си дойде всичко на мястото просто трябва още малко време, сиртакито свърши и сега е време да покопаме малко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
Не вярвам.Сигурно има нещо написано с миниатюрни буквички в документа и то е в смисъл не на отписване на дълг, а на записването му на гърба на нещастните данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 0
MasterStanley
преди 12 години
Нещата изобщо не са така, както са описани в статията.Факт е, че има общо решение за подкрепа на Гърция от ЕС при условие, че банките кредитори намерят механизъм да отпишат 50% от дълга. После на същите банки е обещано рекапитализация за около 106 млрд евро.От страна на банките принципно съгласие е дала някаква тяхна асоциация и може би устно са го потвърдили някои от по-големите кредитори. Няма конкретен механизам за 50% отписване, нито някой си има идея как ще се случи това.На мен примерно не ми е ясно как гръцките банки ще направят това 50% отписване - това означава да фалират вкупом и на секундата. Каква полза, че после ще ги капитализират т.е. национализират.Освен това не ми е ясно пенсионните фондове и други подобни нвеститори извън банковия сектор ще отписват ли дълг или не. Те държат повече дълг от банките и поне до момента не съм чул някой да се готви да ги рекапитализира.Абе просто европейските лидери бяха обещали новина и я произведоха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още