IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Гърция е постигната, отписва се 50% от дълга към частни кредитори

Банките ще се откажат „доброволно” от над 100 млрд. евро гръцки дълг, новият спасителен пакет ще е 130 млрд. евро

09:31 | 27.10.11 г. 28
<p>
	Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс</p>

Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс

Лидерите на еврозоната обявиха, че е постигната сделка с банките-кредитори на Гърция за отписване на 50% от номинала на закупените от тях гръцки държавни облигации. Тази стъпка е част от плана за ограничаване на задлъжнялостта на Гърция, което се приема за важен ход в борбата за стабилизиране на еврото, пише Ройтерс.

В споразумението, подписано след повече от осем часа напрегнати преговори, е заложено „доброволно” отказване на кредиторите от около 100 млрд. евро. По този начин държавният дълг на Гърция ще се свие от 160 на 120 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

Еврозоната ще предложи на частния сектор “кредитни подобрения”, наречени още “подсладители”, на стойност 30 млрд. евро. Целта на европейските политици е да накарат частния сектор да отстъпи и преговорите по пакета да приключат бързо. Така втората спасителна програма за Гърция ще бъде готова дори преди 2012 г., потвърди и председателят на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу.

Според различни източници стойността на новия спасителен пакет ще бъде 130 млрд. евро.

“Срещата на върха ни позволи да се споразумеем за един глобален отговор, амбициозен отговор на кризата, която се разпростира из еврозоната”, коментира президентът на Франция Никола Саркози пред репортери след края на срещата.

Освен сделката за Гърция, европейските лидери се споразумяха още да увеличат Европейския фонд за финансова стабилност. Той вече беше използван за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция и разполагаше с около 290 млрд. евро. След увеличението стойността му ще достигне около 1 трлн. евро. Европейските лидери се надяват, че това ще бъде достатъчно да подкрепи държави като Италия и Испания при нужда.

Фондът ще предлага гаранции на инвеститорите в дългови книжа на държави от еврозоната. Увеличението му ще се случи и чрез специален инвестиционен механизъм, в който ще бъдат привлечени и развиващи се икономики, като Бразилия и Китай. Ще се ползват комбинирани методи, което значително ще повиши гъвкавостта на спасителния фонд, смятат водещите европейски политици.

Лидерите на страните от Европейския съюз и еврозоната се надяват още споразумението да бъде съпроводено с единство по въпроса за рекапитализацията на банките с допълнителни 106 млрд. евро. Решението за увеличаването на спасителния фонд за еврото обаче няма да бъдe взетo преди ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

16
rate up comment 13 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Прав си пич но това са файти които се ПРЕМЪЛЧАВАТА !!!Най-голямата подигравка е, че тези 50% се отнасят и до ГРЪЦКИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ха ха ха ..... интересно как ще реагират мързеливите Гърци като разберат за това ха ха ха....Европа е ФАЛИРАЛА мили САМО ПЕЧАТНИЦА ала ФЕД би я спасило ! Интересни времена БЕЗПОРНО добри за правене на пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
утре отивам и аз в мойта банка и казвам - опростете ми някой лев от дълга или спирам да плащам. пъ за съда има прецедент - ей на кредиторите опрощават.бааааси =)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
bondinio
преди 12 години
С други думи ние ще плащаме от мижавите си приходи за да може охолно живеещия и мързелив грък да си клати краката още 10 години, както си е свикнал да си ги клати досега.Същото ще стане и с Италия(които са на 1-во място по укриване на данъци в целия ЕС !) и Испания, Португалия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
valk
преди 12 години
С други думи, решение няма и скоро всички ще го разберат Има и то е вече в ход ПЕЧАТНИЦАТА за евро мечти почвайте да садите дървета че няма материал и ако пресите спрат ще стане страшно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Никой, ама НИКОЙ не ни е виновен, САМИ си правим това!!! Даже и гърците го използват, надпреварата ни да се прецакваме взаимно, да се мразим, да се "спасяваме поединично", много мога да изреждам...., резултата - е, това което ни заобикаля и усещаме....и така докато се затрием. :) А има и такива дето се надяват да оцелеят и да злорадстват, но и те ще бъдат ометени....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
SubZero
преди 12 години
Инвесторе, с това заглавие направо избихте рибата. Така и така цитирате източника, поне прочетете какво пише там!С 50 процента се редуцира номинала, притежаван от европейски банки и застрахователи, а не целия дълг на Атина!!! Въпросните 100 млрд. представляват около 28 на сто от номиналния дълг на Гърция, който е около 350 млрд евро. Т.е. след операцията дълга би трябвало да падне до 250 млрд. или около 112% от GDP. Да, но не...Според плана, до 2020 г. Debt-to-GDP ще падне от 160% на 120%. Ако приемем, че последното рязане на разходите там е максимум, който може да се постигне, то само за да бъдат плащани лихвите дори на редуцирания дълг е нужен ръст на БВП от поне 6 на сто! Това едва ли е възможно, естествено, което веднага подсказва, че през следващите осем години се предвижда ръст на гръцкия дълг почти до нивата от днес в номинално изражение. С други думи, решение няма и скоро всички ще го разберат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Гръцкия дълг , както и този на Португалия , Испания ... ще се отпише на 100% от всички инвеститори - държави и банки. Развръзката предстои и ще се случи много по рано отколкото си я представят Саркози и Меркел.Тези си нямат и идея , какво направиха - много високи лихви в условия на криза..още 130 милиарда за лихви основно по гръцкия дълг , плюс издръжка на Гърция при висок за нея стандарт , който тя не заслужава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Печалбите имах предвид... не печалните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
GunMan
преди 12 години
Случвало се е преди, ще се случи отново... Приватизация на печалните и социализация (в конкретния случай със спасителния фонд - посредством национализация на загубите) на загубите. "I have had men watching you for a long time and I am convinced that you have used the funds of the bank to speculate in the breadstuffs of the country. When you won, you divided the profits amongst you, and when you lost, you charged it to the Bank. ... You are a den of vipers and thieves.Andrew Jackson, 1834, on closing the Second Bank of the United States"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
tudjarov
преди 12 години
Празнодумието и нищоправенето,като елемент на националните егоизми и прекарването на другите, продължава с пълна сила в ЕС.Никой не иска да признае,че европроекта в този си изкривен вид,няма бъдеще поне в близките 100 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още