IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM създава още AI модели с отворен код

Компанията сключи важна сделка със Саудитска Арабия

21:29 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

International Business Machines (IBM) заяви, че ще пусне група модели с изкуствен интелект (AI) с отворен код и ще помогне на Саудитска Арабия да обучи система за изкуствен интелект на арабски, предава Ройтерс.

Базираната в Армонк, щата Ню Йорк, компания е възприела различен подход за печелене на пари от AI в сравнение с конкуренти като Microsoft и други, които строго пазят своите модели и таксуват за достъп до тях. Подобно на Meta Platforms, IBM предлага свободен достъп до самите модели, а в сряда отвори и AI моделите Granite, така че компаниите да могат да си ги персонализират.

Инструментите Granite са предназначени да помогнат на разработчиците на софтуер да завършат компютърния си код по-бързо. За да печели пари от моделите, IBM предлага платен инструмент, наречен Watsonx, който помага на моделите да работят гладко в центъра за данни, след като са били персонализирани.

Стратегията на IBM е да се опитва да печели пари, когато клиентите наистина свикнат да използват AI моделите, независимо дали те идват от IBM, или от други компании и дали работят в центровете за данни на IBM, или не.

„Вярваме, че сме в ранните дни на генеративните AI модели“, коментира главният изпълнителен директор на IBM Арвинд Кришна. „В крайна сметка конкуренцията е добра за купувачите. Освен това искаме да сме безопасни и отговорни“.

IBM също така заяви, че Саудитският орган за данни и изкуствен интелект ще обучи своя голям езиков модел „ALLaM” на арабски, използвайки Watsonx, добавяйки нови езикови умения към предложенията на IBM, включително способността да се разбират множество диалекти на този език.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още