IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM към мениджърите: Преместете си близо до офис на компанията или я напуснете

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна отдавна изтъква колко е важна работата в офиса

21:57 | 29.01.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

International Business Machines (IBM) е дала ултиматум на мениджърите в цялата организация, които все още работят от дистанция: преместете се близо до офис или напуснете компанията, пише Bloomberg.

Всички мениджъри в САЩ трябва незабавно да се явяват в офис или при някой клиент три пъти седмично, „независимо от текущия статус на работното място“, сочи бележка, изпратена на 16 януари, която е разгледана от Bloomberg. Данни от пропуските на служителите ще се използват за „оценка на индивидуалното присъствие“ и ще се споделят с мениджъри и предствители на екипите по човешки ресурси, пише в бележка от старши вицепрезидента Джон Грейнджър.

Работещите дистанционно, различни от служителите, за които има изключения заради медицински проблеми и военна служба, които не живеят достатъчно близо, за да пътуват до някой от офисите, трябва да се преместят до офис на IBM до началото на август, гласи бележката. Това означава в рамките на 50 мили (80 километра), твърди източник, запознат с правилото, който е поискал да остане анонимен, защото няма право да коментира корпоративната политика.

Мениджърите, които не са съгласни да се преместят и не могат да си осигурят позиция, която е одобрена за дистанционна работа, трябва да се „разделят с IBM”, пише Грейнджър

„IBM се фокусира върху осигуряването на работна среда, която балансира гъвкавостта с взаимодействието лице в лице, което ни прави по-продуктивни, иновативни и по-способни да обслужваме нашите клиенти“, коментира говорител на компанията. „В съответствие с този подход, ние изискваме от ръководителите и мениджърите на хора в САЩ да бъдат в офиса поне три пъти седмично“.

Главният изпълнителен директор Арвинд Кришна отдавна изтъква колко е важна работата в офиса. В интервю, което даде за Bloomberg през май 2023 г., Кришна коментира, че повишенията ще бъдат по-редки за тези, които не са в офисите. Някои екипи в IBM вече въведоха изисквания за присъствие на работното място.

През последните години IBM сви операциите си, за да се фокусира върху софтуера и услугите. Освен това представи нови продукти, за да се възползва от интереса към изкуствения интелект и се отказа от управляваната инфраструктура, метеорологичния и здравния си бизнес.

Big Blue, както е известна още компанията, очаква да намали броя на служителите си тази година и да похарчи същата сума за преструктуриране като тази от миналата година, когато планира съкращенията на 3900 души, обяви миналата седмица главният финансов директор Джеймс Кавано. IBM имаше около 288 хил. служители по света към края на 2022 г.

Компанията затвори редица офиси след началото на пандемията, което потенциално усложни плановете за връщане на работниците в офисите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
До: zelka007аз съм на 100% хоум, ходя по веднъж на месец два, да пия по бира с колегите! ... и никога няма да се върна в тия шииибани офиси, развъдник на болести ... У нас почти няма сграда която да е построена за офис, всички са строени като за магазин, с климатик дето ти дуна по цял ден на главата... върнат ли ни, напускам. Здравето ми е по важно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
До: zelka007 не съди по IBM, куца фирма са ... и като цяло ЦЕО-то ти индиец ли е... бягай далеч от такива компании! Хоум офиса винаги е работел перфектно, но не винаги се е говорило за него! Още преди 15г имах колеги които работеха само от вкъщи, За ИТ няма никакъв проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 2 месеца
Някои професии отдавна се работят отвкъщи(примерно преводачи), за други е невъзможно. Виж, за трети види се това е въпрос на преценка - каквото решат босовете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 2 месеца
хихи ... дистанционно бъдеще , а ?! дрън-дрън ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още