IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM очаква силна година, но планира нови съкращения на служители

Прогнозата на гиганта е оптимистичен сигнал за корпоративните разходи за технологии

09:35 | 25.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

International Business Machines Corp. (IBM) даде добра прогноза за приходите и паричния си поток за 2024 г. – оптимистичен сигнал за темпа на корпоративните разходи за технологии, въпреки че гигантът очаква да намали работните си места, пише Bloomberg.

Свободният паричен поток ще бъде около 12 млрд. долара за годината, завършваща през декември, каза компанията. Средната прогноза на анализаторите е за 10,9 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Приходите ще нараснат със „среден едноцифрен процент“, твърди IBM. Анализаторите смятат, че ръстът на приходите от продажби ще е с около 3%.

През последните години IBM се фокусира върху опростяването на своите операции около софтуера и услугите, като се отказа от бизнеса с управлявана инфраструктура, времето и здравния сегмент. Компанията заяви, че също така ще намали дела на позициите си с нисък едноцифрен процент през тази година. Освен това технологичният гигант представи нови продукти, за да се възползва от нарастващия интерес към изкуствения интелект.

„Клиентското търсене на изкуствен интелект се ускорява и нашият бизнес портфейл за watsonx и генеративния изкуствен интелект почти се удвои от четвъртото до третото тримесечие“, коментира главният изпълнителен директор Арвинд Кришна в изявление, имайли предвид AI платформата на компанията.

Новината за планираните съкращения на работни места идва след подобни съобщения този месец, направени от големи технологични компании, включително Google на Alphabet и Amazon.com. Главният финансов директор Джеймс Кавано коментира, че IBM вероятно ще похарчи същата сума за преструктуриране, както миналата година – 400 млн. долара – когато намали работната си сила с около 3900 позиции. Компанията обаче продължава да наема служители и очаква общият им брой да бъде почти същият в края на годината. IBM имаше около 288 хил. работници към края на 2023 г.

„Очаквам много макротенденции да бъдат подобни на тези през 2023 г.“ през следващата година, коментира Кришна след представянето на резултатите. „Всеки клиент, с когото говоря, пита как да повиши продуктивността с помощта на изкуствен интелект и да управлява технологичните си активи“.

Цената на акциите на компанията се повиши с около 8% по време на следборсовата търговия, след като по-рано приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 173,93 долара за брой. Стойността на книжата на IBM нарасна с 23% през последните 12 месеца.

Прогнозите за паричните потоци „предполагат по-голяма оперативна ефективност и стабилен органичен растеж“, пише Анураг Рана от Bloomberg Intelligence. „Очакваме IT разходите да се ускорят повече през второто полугодие, което може да доведе до стабилно подобрение в растежа на консултантския бизнес“.

Приходите от продажби за четвъртото тримесечие са нараснали с 4,1% до 17,4 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата е достигнала 3,87 долара на акция. Средната прогноза на анализаторите беше за 17,3 млрд. долара приходи и 3,76 долара на акция.

Приходите от консултантския бизнес са се увеличили с 6 на сто до 5 млрд. долара, което е малко под прогнозата на анализаторите за 5,1 млрд. долара. През последните тримесечия обаче инвеститорите се фокусират върху слабостта на това бизнес звено, докато икономическата несигурност натежава над апетита на клиентите за по-големи проекти.

Софтуерното подразделение също се представи по-слабо от очакванията – 7,5 млрд. долара приходи за тримесечието до 31 декември, спрямо прогноза за 7,7 млрд. долара. Red Hat – софтуерното звено, което IBM придоби през 2019 г., отчете 8% ръст на приходите от продажби, записвайки пореден сравнително бавен период за бизнеса, който в миналото редовно постигаше над 20% растеж всяко тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още