IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на осмо място в Европа по най-ниска доходност от отдаване на имот под наем

Класацията е на Euronews въз основа на данни на имотния портал Global Property Guide

20:01 | 21.05.24 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

София е на осмо място сред големите градове в Европа по най-ниска доходност от отдаване на имот под наем, сочи класация на Euronews на база данни от имотния портал Global Property Guide.

В българската столица доходността от отдаване на имот под наем е средно 4,04%, сочат данните на портала. Норвежката столица Осло е градът с най-ниска доходност от отдаване на имот под наем със средно 2,46%, следвана от Люксембург и Цюрих, съответно 2,71% и 2,79%.

На обратния полюс е Дъблин, където хората, отдаващи имот под наем, могат да се надяват на средна доходност от 7,33%. В топ три попадат още Истанбул и Рига със съответно 6,63% и 6,46%.

Доходността от наем, или годишната възвръщаемост от отдаването на имот под наем, е ключов показател за инвеститорите в недвижими имоти. По-високата доходност означава по-добра възвръщаемост, пише Euronews. Телевизията класира страните и градовете в Европа с най-висока и най-ниска възвръщаемост.

Тя илюстрира теорията, като раздробява цифрите – покупка на жилище за 500 хил. евро и месечен наем от 2000 евро, или 24 хил. евро на година, води до брутна годишна доходност от наем от 4,8%. След като се вземат предвид данъците и другите административни разходи, нетната доходност ще бъде по-ниска.

Латвия, Ирландия и Италия са на първите три места по най-добра средна доходност от наем в Европа. Доходността в Латвия достига 8,06% и е най-високата на Стария континент.

Ако сегашната доходност се запази, инвеститор в имот в страната ще се нуждае от приходи от наеми за средно 12 години, за да си възвърне първоначалната инвестиция в имота. В Ирландия и Италия ще са нужни съответно 13 и 14 години.

В топ десет на страните с най-висока доходност от наем в Европа попадат още Румъния, Литва, Турция, Великобритания, Испания, Северна Македония и Черна гора.

На градско ниво Дълбин се очертава като лидер в Европа със средна доходност от наем от 7,33%. В града двустаен апартамент представлява доходносна инвестиция. Потенциален инвеститор ще се нуждае от 365 хил. евро, за да генерира месечен наем от 2500 евро, което води до доходност от 8,22 на сто .

Истанбул и Рига също са привлекателни варианти със средна доходност от съответно 6,6% и 6,5%. Топ десет се допълва от Букурещ, Подгорица, Лисабон, Лондон, Брюксел, Варшава и Вилнюс.

В същото време Люксембург предлага най-ниската доходност от 2,67% и е най-непривлекателна за доходи от отдаване на жилище под наем в Европа. В града държава двустаен апартамент се предлага на средна цена от 1,2 млн. евро. Но със среден месечен наем от 2800 евро тази инвестиция носи брутна месечна възвръщаемост от едва 2,7%.

В Люксембург инвеститор в имот ще се нуждае от средно 37 години, за да изплати първоначалната си инвестиция в жилището чрез наеми, ако се приеме, че доходността остане постоянна. Швейцария е на второ място с 33 години, които са необходими за изплащане на инвестицията в жилище.

Инвеститорите, които целят да максимизират възвръщаемостта си, трябва да избягват и пазари като Австрия, Малта, Германия, Норвегия, Чехия, Дания, Белгия и Финландия.

На градско ниво Осло е на последно място със средна доходност от наем от 2,46%. Например, едностаен апартамент там ще струва на инвеститор 379 731 евро, но ще носи среден месечен наем от едва 894 евро, което води до доходност от само 2,83 на сто.

Люксембург е на второ място със средна доходност от 2,71%, а Цюрих е трети с 2,79 на сто. В швейцарския град един инвеститор ще трябва да вложи 1,1 млн. евро, за да купи двустаен апартамент, но средният месечен наем, на който може да се надява, е 2538 евро, или брутна годишна доходност от едва 2,8%.

Сред градовете с най-ниска доходност от отдаване на имот под наем са още Виена, Валета, Хелзинки, Берлин, София, Прага и Братислава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още