IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за Гърция е постигната, отписва се 50% от дълга към частни кредитори

Банките ще се откажат „доброволно” от над 100 млрд. евро гръцки дълг, новият спасителен пакет ще е 130 млрд. евро

09:31 | 27.10.11 г. 28
<p>
	Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс</p>

Френският президент Никола Саркози изнася реч по време на срещата на върха на ЕС. Снимка: Ройтерс

Лидерите на еврозоната обявиха, че е постигната сделка с банките-кредитори на Гърция за отписване на 50% от номинала на закупените от тях гръцки държавни облигации. Тази стъпка е част от плана за ограничаване на задлъжнялостта на Гърция, което се приема за важен ход в борбата за стабилизиране на еврото, пише Ройтерс.

В споразумението, подписано след повече от осем часа напрегнати преговори, е заложено „доброволно” отказване на кредиторите от около 100 млрд. евро. По този начин държавният дълг на Гърция ще се свие от 160 на 120 на сто от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

Еврозоната ще предложи на частния сектор “кредитни подобрения”, наречени още “подсладители”, на стойност 30 млрд. евро. Целта на европейските политици е да накарат частния сектор да отстъпи и преговорите по пакета да приключат бързо. Така втората спасителна програма за Гърция ще бъде готова дори преди 2012 г., потвърди и председателят на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу.

Според различни източници стойността на новия спасителен пакет ще бъде 130 млрд. евро.

“Срещата на върха ни позволи да се споразумеем за един глобален отговор, амбициозен отговор на кризата, която се разпростира из еврозоната”, коментира президентът на Франция Никола Саркози пред репортери след края на срещата.

Освен сделката за Гърция, европейските лидери се споразумяха още да увеличат Европейския фонд за финансова стабилност. Той вече беше използван за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция и разполагаше с около 290 млрд. евро. След увеличението стойността му ще достигне около 1 трлн. евро. Европейските лидери се надяват, че това ще бъде достатъчно да подкрепи държави като Италия и Испания при нужда.

Фондът ще предлага гаранции на инвеститорите в дългови книжа на държави от еврозоната. Увеличението му ще се случи и чрез специален инвестиционен механизъм, в който ще бъдат привлечени и развиващи се икономики, като Бразилия и Китай. Ще се ползват комбинирани методи, което значително ще повиши гъвкавостта на спасителния фонд, смятат водещите европейски политици.

Лидерите на страните от Европейския съюз и еврозоната се надяват още споразумението да бъде съпроводено с единство по въпроса за рекапитализацията на банките с допълнителни 106 млрд. евро. Решението за увеличаването на спасителния фонд за еврото обаче няма да бъдe взетo преди ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ma не си прав!Как ще са пълни с въздух? Те горите изсякоха да правят хартия, а печатниците на ЕЦБ сигурно работят вече на две смени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
stoian777
преди 12 години
Браво, браво, браво ЕВРОПЕЙЦИ. Това е истинска демокрация и равенство. Нека хората си взимат заплатките ( от 2000 еврака нагоре ), нека си карат сиестичките, нека си имат банките, мобилните оператори, да взимат държавните ни поръчки ( не е тайна за никого, че много гръцки фирми в момента ни взимат държавните поръчки т.с. евро парите ни за най различни строежи ), а ние гнием и се изтриваме от лицето на земята бедни и уръфани, гладни и безбарични. Господа какво правим ние в този ЕС, кави сме ние на този ЕС, къде е нашата заплата от 200 евро спрямо 2000 евро на гърка на когото ние ОПРОЩАВАМЕ дълга ??? Каква справедливост и какво равенство само....ДА ЖИВЕЕ СПРАВЕДЛИВИЯ ЕС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Lucifer
преди 12 години
ееех,..искам да съм грък... ;(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
И откъде се пълни въпросния фонд ? Фонда е пълен със свеж въздух , фонд свежарка дето дава гаранции..застрахователна компания с празна каса.Китай и Бразилия ще дадат пари , ако се наложи на куково лято...понеже имат много кухи книги в хазните си и са готови да участват поименно в измамата , че книгите вече са застраховани.Всички знаят , че имат пари в плюс ..но това въобще не значи че ще участват. Съгласни са защото в противен случай и на тях ще им кажат да огпишат тези книги както банките отписват 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
Време е вече ЕС да стане ЕСИВ и да се върнем към добрите стари времена. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Грую Груев
преди 12 години
Йес, браво на маляките - така мазно го забиха на евросъюза, че *** там даже го поеха с кеф. Естествено, това няма да е последното отписване на дълг, нито ще е последната помощ, но както е казал народът ни:Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го даваЕстествено, сега ще се запеят дитирамби, как видите ли не спасвали гърция, а немско-френските й кредитори, но това са приказки за наивници. париците са опапани точно от гърците, а не от някой друг. Ех, що някой не се реши да спаси и британско-ирландските "инвеститори" в бетона на банско и Златните,. па да ни опростят едни 30-на милиарда дето ги дължим като частен дълг на запада - зер така ще спасят маляшко-италиано-унгарско-австрийските банки, а не "бедните" инвеститори.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още