IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Игнатов: Висшето образование не трябва да е безплатно

Зрелостниците не се интересуват какво иска пазарът на труда, коментира бившият министър на образованието

13:49 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Сергей Игнатов: Висшето образование не трябва да е безплатно

Висшето образование не трябва да е безплатно, прекалено широк е достъпът до него. Това мнение изрази пред Bulgaria ON AIR бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов. Според него идеята за отпадане на таксите за студентите е популистка.

„От 60-те години в цял свят има масовизация на висшето образование. След Втората световна война настъпват много драматични промени. Тогавашната левица, западната, пробутва тази идея за масовото образование. Това нещо води до един хаос, който изисква пренареждане на програмата. Започва масово да се потребява образованието, все едно хората влизат в ресторант. Това нещо дойде при нас с колапса на комунизма. Само че съвпадна с глобализацията. Изведнъж университетите започнаха да се състезават помежду си и стана като на Олимпийски игри", коментира проф. Игнатов.

Бившият министър смята, че и сега образованието е достъпно. „Средната такса е около минималната заплата. Ние сме били велика държава. Една бивша велика държава не може да си постави за цел да създава евтини хора. Когато образованието е безплатно, това е едно евтино образование“, смятапрофесорът.

По думите му минимален процент от субсидията, която получава държавата, отива за наука. „Всичко отива за заплати, за социалните разходи", посочи той.  "Ако искаме не да бъдем отново велика държава, но поне да имаме достоен живот, не можем да искаме да сме евтини хора“, допълни той.

Проф. Игнатов подчерта, че висшето образование е скъпо, а „науката в световен мащаб става все по-скъпа“.

Според него плановете и желанията на държавата в лицето на Министерството на образованието и науката се разминават с желанията на зрелостниците.

Сергей Игнатов е категоричен, че зрелостниците невинаги ги интересува какво точно иска пазарът на труда в дадения момент.

„Преди 30 и няколко години имаше петилетни планове и там нещата бяха ясни", обясни професорът и посочи, че държавата е силна със силни индивиди. "Държавата осигурява своето задължение да предостави възможност за образование, но от тук нататък се разминават изключително много плановете ѝ с тези на зрелостниците, тъй като те живеят в друго време“, коментира той.

По думите му България е едно от местата в Европа с добър IT сектор и всеки, който иска да получи развитие в тази област, се замисля дали да замине. „Ние не предлагаме такива върхове, които те биха постигнали отвъд Океана", коментира Сергей Игнатов, но отчете, че в тази сфера България представя изключително добри условия.

Защо не се унифицират желанията на учениците за професионална реализация? Как се ориентират зрелостниците къде да учат? В кои области те предпочитат първо да получат образование в чужбина? Какъв път за професионална реализация ще изберат над 50 хиляди ученици след завършване на средното си образование? Какво трябва да е достойното заплащане за висшето образование?

 Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още