IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли училището да научи младите хора как да учат?

Познаването на традициите и културата, личностите ценности, са важни за базовата грамотност, но трябва да са „облечени" в приложимостта в живота, съветва Ирина Илиева от Junior Achievements България

10:16 | 21.05.24 г.

Трябва да подпомогнем самата образователна система да предостави на децата възможности ученето да стане по-интересно, по-приложно, по практически полезно за техния живот, след като излязат от училище. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Ирина Илиева, изпълнителен директор на Junior Achievements България.

Според нея функцията на образователната система е „не само да налее едни знания в главата на едно дете, а да се научат младите хора да учат“.

Ирина Илиева посочва, че реформирането на образователната система е едно от предизвикателствата, тъй като тя все още е доста централизирана и съществуват административни спънки, дори някое училище да иска да приложи новост в образованието.

„Последните години се наблюдава гъвкавост по отношение въвеждане на иновации. Ключът в модернизирането на учебната програма е квалификацията на учителите, като много често за нововъведенията в образователната система няма подкрепа за учителите. Бизнесите в България често споделят, че у младите липсват така наречените "меки умения" (soft skills)“, констатира Илиева.

Тя се надява, че със създаване на предприемчиви хора ще имаме „щастлива нация“. И подчерта, че познаването на традициите и културата, личностите ценности, са важни за базовата грамотност, но трябва да са „облечени" в приложимостта в живота.

По думите ú образованието е тема, която трябва да е във фокуса на вниманието, но в момента то не е дългосрочен приоритет, въпреки че се виждат достатъчно икономически доказателства от по-развитите държави, които са инвестирали в образование. Ирина Илиева се надява образованието да стане основен приоритет на всички граждани. Тя смята, че често политическото говорене включва тази тема, но въпросът е да се премине към следващата стъпка, в която не само се говори, а образованието е основен фокус.

Трябва ли да има профил „предприемачество“ във всички училища? Какви проекти правят учениците по програмата на Junior Achievements „учебна компания“? Как се свързват младежите с бизнеса? Как младите хора виждат влиянията от измененията на климата и какви решения предлагат за решение на проблема? Каква е целта на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ чийто финал е на 2 юни в Бургас?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още