IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ

В бюджета за 2024 г. липсват парите, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите, каза Галин Цоков

11:53 | 21.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Всички зрелостници ще получат максималният брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви пред БНТ служебният министърът на образованието Галин Цоков. В задачата липсваше диаграма от първия модул в тестовете на някои ученици.

По думите на министъра проблемът е засегнал около 200 ученици, но няма как да се определи кои са те, тъй като отговорите на изпита се попълват в отделен лист. "Ако присъдим тези 4 точки на всички ученици в дадена класна стая или училище ще е несправедливо спрямо останалите. Решението е точките да се присъдят на абсолютно всички", поясни той.

"Няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина", коментира Галин Цоков по повод появили се подобни твърдения.

Министърът обясни и защо се породиха протестите на университетите. Според бюджета за 2024 г. са определени 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, като е определено минималната заплата за асистент да стане 2100 лв. После обаче дошли промените в Закона за висшето образование, които наложили допълнително увеличение на заплатите и преструктуриране на бюджета. Така необходимите средства станали 186 милиона лева, които не са били налични в бюджета.

Заплатата на асистент трябваше да стане около 2500 лв. след 1 април, обясни Цоков. И допълни, че при запитване до Министерството на финансите още при редовното правителство не е получен отговор за наличие на средствата. „Смени се екипът на правителството, отново изпратихме писмо и при последвалата среща със служебната министърка на финансите и тогава се оказа, че тези средства ги няма налични в бюджета", уточни министърът.

В петък обаче синдикатите са постигнали споразумение със служебния министър на финансите и парламентарно представените партии в бюджета да се осигури пълният размер на необходимите средства до 30 юни.

Има непоследователност в политиката относно висшето образование. В бюджета за 2024 г. липсват пари, които се определят на базата на качеството на образованието в университетите, посочи Галин Цоков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още