IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще плаща обучението на повече студенти през новата учебна година

Залага се увеличен държавен приемм в сферата на здравеопазването, военното дело и националната сигурност

18:40 | 17.05.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавата да плаща обучението на повече студенти в сферата на здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проект за прием на студенти за учебната 2024 – 2025 година, публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се общият брой на приеманите студенти на държавна издръжка да бъде увеличен с 365 места в сравнение с учебната 2023-2024 година. Повече места ще бъдат утвърдени в 30 професионални направления - Здравни грижи, Обществено здраве, Теория и управление на образованието, Растениевъдство, Енергетика, Металургия, Национална сигурност, Военно дело и други.

Намалени са местата за Философия, Туризъм, Науки за земята. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на 42 994 студенти, от които 36 653 след средно образование.

Предвижда се студентите в редовна форма на обучение да са 36 121, а в задочна форма на обучение – 6873.

Министерството на образованието и науката предлага за учебната 2024-2025 година да бъдат приети 2136 докторанти в държавните висшите училища, от които 1641 в редовна и 495 в задочна форма на обучение и 343 в научните организации, от които 206 в БАН и 71 в Селскостопанска академия.

Индикативният размер на необходимите средства за издръжка на обучението на студентите и докторантите за първи курс на обучение в държавните висши училища (без висшите военни училища) през учебната 2024 - 2025 г. е в размер на 147 млн. лв. и ще бъдат в рамките на утвърдения разходен таван на бюджетните взаимоотношения на държавния бюджет за държавните висши училища за 2025 г. - 815 млн. лв.

За платено обучение в държавните висши училища ще бъдат отделени около 15 216 студенти, от които след средно образование 8019.

В началото на тази година в рамките на редовния кабинет „Денков“ беше прието предложение държавата да поеме таксите на висшистите държавна поръчка. Таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка да отпаднат още през тази академична година, реши правителството на Денков с предложените промени в Закона за висшето образование. Мотивът за промяната беше да се подобри достъпът до висше образование на студентите, както и държавните висши училища да станат по-привлекателни за тези кандидат-студенти, които се колебаят дали да продължат своето образование и житейски път в чужбина или в България. 

Решението обаче не мина през парламента.

Служебният министър на образованието, който беше и министър при Николай Денков, Галин Цоков, каза, че обещаните около 150 млн. лева за идеята не са налични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още