IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителите на еврото могат да се окажат най-големите му врагове

Освен ако не стане чудо, европейските лидери ще тестват търпението на пазарите с поредния частичен спасителен план, пише Bloomberg

18:33 | 26.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Спасителите на еврото могат да се окажат най-големите му врагове

Европейските лидери спешно трябва да убедят пазарите, че са способни да предотвратят колапса на европейската банкова система и разпространението на дълговата криза в страни като Италия и Франция, пише Bloomberg

Вместо това, на втората си среща за последните няколко дни те играят опасна игра, последствията от която могат да се окажат фатални за всички.

От една страна, френският президент Никола Саркози предлага набирането на необходимите средства (най-малко 3 трлн. евро по изчисления на Bloomberg) да бъде осъществено чрез Европейската централна банка (ЕЦБ) - единствената институция, която би могла да се ангажира с подобна сума.

От друга страна, представителите на централната банка, с подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, не искат да се съгласят с това. Те не искат да се ангажират с подобна операция без първо да фиксират критични пропуски в архитектурата на еврозоната, като например липсата на унифицирана фискална администрация с правомощия да налага бюджетна дисциплина на страните членки.

Подобни реформи изискват ревизия на договора за Европейския съюз (ЕС), която може да отнеме години. Това от своя страна помрачава прогнозата, че ЕЦБ ще осигури необходимата за разрешаването на дълговата криза подкрепа в обозримо бъдеще.

Като резултат, освен ако не стане чудо, европейските лидери ще тестват търпението на пазарите с поредния частичен спасителен план. Разбира се, ако изобщо постигнат каквото и да било споразумение.

Според източници, следящи преговорите отблизо, частните кредитори ще бъдат помолени да отпишат 50% от гръцкия дълг, който притежават. Плановете капацитетът на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) да бъде увеличен до 1 трлн. евро са очевидно недостатъчни, за да гарантират рекапитализирането на банките и защитата на правителствата от атаките на пазара.

Банкерите от ЕЦБ може и да се надяват, че като поддържат заплахата от финансов Армагедон жива, ще успеят да убедят правителствата и гражданите на ЕС в необходимостта от задълбочаване на фискалния съюз. Ако това е така, залогът им е изключително рисков.

Пазарните сътресения повишават цената на кредитирането, както за банките, така и за компаниите, точно в момент, когато икономическите индикатори вещаят нова рецесия. Това значително усложнява ситуацията в някои за момента платежоспособни страни.

Вземете например Италия. Ако номиналният растеж в страната е средно 2,6%, каквато е прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), за да не позволява нарастване на дълговата тежест, Рим трябва да поддържа първичен бюджетен излишък от 1,9% от брутния си вътрешен продукт (БВП) – цел, която италианското правителство е на път да постигне през 2012 г. Ако средният темп на икономически растеж обаче падне до 1%, необходимият бюджетен излишък ще е 3,6% от БВП - приблизително с 26 млрд. евро на година повече.

В даден момент ЕЦБ определено ще трябва да се намеси, както е постъпвала и преди, като изкупи правителствени облигации на страни от еврозоната на стойност 169,5 млрд. евро. Колкото по-дълга е кризата, толкова по-голяма ще е цената и толкова по-реален ще е рискът тя да застигне дори самата централна банка, предизвиквайки глобален финансов колапс, много по-тежък от този, който светът преживя през 2008 г. - 2009 г.

Все пак в позицията на ЕЦБ има смисъл. За да успокои пазарите централната банка ще се наложи да предостави достатъчно средства, за да гарантира всички нови облигации, издавани от Гърция, Португалия, Ирландия, Испания, Италия, Франция и Белгия. Ако направи това, банката ще насърчи правителствата да се държат дори още по-безотговорно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 2
balkando
преди 12 години
Аман от "доброжелатели" със собствени проблеми ! Как може да се докаже, че не Германия, а Франция и Британия защитават европейския интерес ?! Никак ! Само се знае, че Саркози и Обама се прегръщат по срещите, а британците категорично отказват да носят отговорности за еврозоната. И какво остава от статията на Блумбърг - препоръки към съседа, докато собствения покрив тече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Еврозоната изпадна в катастрофална криза, защото бе зачената на честна дума и без имунна система срещу злоупотреби. Нейният механизъм за самоконтрол бе пожелателен и разчиташе, че правителствата не лъжат. Оказа се, че някои лъжат на едро, и то от самото начало на общата европейска валута, като вкарват държавите си в свръхзадлъжнялост. Сега проличава, че всичко се е знаело от самото начало, но най-големите държави от Еврозоната съзнателно са си затваряли очите. Тоест, едни са лъжели нагло, а други са искали лъжата да мине. Защо? Защото големите банки, които са отпускали кредити и които имат влияние върху правителствата в своите държави, са заинтересовани да пласират колкото може повече от своята "стока-евро". А тяхната стока са парите, които продават по-скъпо, отколкото струват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Европа защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Малкият човек е този, който не е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции което би довело до евентуален колапс на някои банки бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове. Кризата с дългово закъсалите страни не е случайна и непредвидена, а целенасочена, заложена и планирана. Като схема тя не е прецедент, а отдавна използвана и за овладяване на ресурсите на развиващите се страни и за рухването на Източният блок. И за сега работи перфектно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
В момента сме свидетели на пълен цирк, разиграван с фалш, присъщ на изкуствено създадена организация с абсолютно неясни цели с изключение на една! Тотален чадър над корпорациите и банките за сметка на свободите и частната инициатива на "малкия човек. Европейският Съюз доказа, че няма аргументи за своето съществуване в полза на народите от Стария Континент. Напротив и България е една от страните, които трябва горко да съжаляват за присъединяването си към тази варварска институция - зле скроено прикритие на "Клуба на богатите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ротшилд налага много по-модерна и усъвършенствана банкова система7 и обхваща всички финансови столици в Европа: Париж, Виена, Лондон, Неапол и Франкфурт. Ротшилдови стават господарите на международния капитализъм. Неслучайно философът Хайне8 пише: "Парите са Богът на нашето време, а Ротшилд и синовете му са неговият пророк". Всички европейски Държави и управления са зависими от банкитена Ротшилд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Валута без държава не е имало и няма да има. Докато в ЕС, няма поне федерални общи правила относно фискална политика, данъци, лихви и прочие....нищо няма да се случи. К`во значи "обща валута", в БГ-то за "общите" неща си имаме поговорка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
edimi
преди 12 години
Децата нямат спирачки!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Европейските ръководители не се съобразяват, че работят при условия на държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕПЪЛНОЦЕННО при стопанство със евро и поради тази причина се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.Употребата на наследен от време със Златни пари начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с евро е особено важната причина за европейска стопанска криза през 2011 г. До 24 часа след преустановяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при условия на усъвършенствано ДФУ, което е ГОДНО за стопанство с евро) в съответна европейска страна стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 12 години
Да му мисли Китай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
alekio
преди 12 години
Най-вероятно нещо такаво им се мъти в главите, последните месеци се съзстезаваха, кой ще изкара по-лоши новини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още