IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокризата превръща Фед в банка на последната надежда

Провалът на регулаторите по цял свят да се справят с уязвимата зависимост на европейските банки от краткосрочното финансиране поставя Фед в наистина неудобна ситуация, коментира анализатор

14:46 | 28.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Шефът на Фед Бен Бернанке.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Шефът на Фед Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед), критикуван от щатския Конгрес за това, че предоставя средства на чуждестранни институции като либийската централна банка, отново се превръща във въплъщение на последната надежда за финансовите компании по цял свят, въпреки че за много от тях Фед не разполага с почти никаква информация, пише Bloomberg.

Три години след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. лихвените проценти за заемане на долари на паричните пазари се повишават и това стана причина Фед и Европейската централна банка (ЕЦБ) да договорят осигуряването на тримесечни заеми в долари за европейските банки. През август първичните фондове на паричния пазар в САЩ понижиха експозицията си към депозитите и търговските ценни книжа (краткосрочни задължения от тип IOU) на европейските банки до 214 млрд. долара от 391 млрд. долара в края на миналата година, разкриват данни на JPMorgan Chase & Co.

Провалът на регулаторите по цял свят да се справят с уязвимата зависимост на европейските банки от краткосрочното финансиране „поставя Фед в наистина неудобна ситуация“, казва Керън Шоу Петроу, управляващ партньор на Federal Financial Analytics, базирана във Вашингтон компания за изследвания, чиито клиенти са най-големите американски банки. Суаповете с Европа предоставят изключително привлекателна политическа възможност за критиците на Фед, допълва тя.

Решението за финансирането е взето в момент, когато щатската централна банка вече е подложена на тежки критики заради предприетите безпрецедентни валутни стимули. На 19 септември лидерите на републиканците, включително председателят на конгреса - републиканецът от Охайо Джон Бейнър, и сенаторът Мич Макконли от Кентъки, поискаха от председателя на Фед Бен Бернанке и борда на директорите на банката „да се въздържат от по-нататъшни извънредни интервенции в икономиката на САЩ“.

Конгресменът от Тексас Рон Пол, който иска да закрие Фед и независимият сенатор от Върмонт Бърнард Сандърс критикуваха заемите, които щатската централна банка отпуска на чуждестранни институции.

„През годините повечето инвестиции на Фед се оказаха успешни, но експозицията на банката, както и тази на американското правителство към чуждестранни банки крие проблема за моралния риск“, казва Едуард Ройс от Калифорния, един от тримата водачи на републиканците в Комисията за финансовите услуги към щатския Конгрес. „На практика караме американските парични фондове да продължават да финансират тези банки“.

Щатските регулатори губят търпение и спрямо все по-очевидната тенденция на ограничаване на доларовите потоци към чуждестранните банки. Финансовите институции са твърде зависими от инвеститорите в краткосрочни заеми на паричните пазари, които обикновено „бягат при първите сигнали за беда“, заяви Уилям С. Дъдли, президент на Фед в Ню Йорк на 23 септември. Регулаторите не разполагат и с достатъчно данни за операциите на чуждестранните институции в САЩ, които биха им позволили „да направят информирана оценка на капиталовата адекватност и ликвидните буфери на тези компании“, допълва той.

 

Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Американската върхушка обявява финансова война на целия свят:САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит благодарение на измисления от тях потребителски, т.е. кредитен капитализъм. САЩ произвеждат по-малко от 20 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него. Заради това общият дълг на САЩ е между 60 и 200 трилиона долара (никой не знае колко са и по каква методология ги изчисляват. Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 5 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят, поне за 5 години напред са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвличат в пропастта и другите страни. Очаква ни преди всичко трети фалит на американския долар, който ще постави точка на почти 70-годишното му доминиране като единствена световна резервна валута. Третият фалит на долара ще разруши действащата сега световна финансова система, базираща върху надуването на финансови балони. Световната икономика повече не може да търпи такова положение. Кредиторите на САЩ, Китай, Япония и Русия неизбежно ще трябва да се заемат със санацията на американската икономика, след като доларът и техните валути ще се обезценят няколко пъти. Апокалипсиса на капитализма трябваше да започне около 2 август, когато в САЩ решаваха дали ще увеличат отново тавана на техния колосален държавен дълг, да или не. Едва ли някой е предполагал, че ще кажат "не". Защото нямат абсолютно никакъв друг избор. Могат само да продължат да печатат долари и да заливат с тях света според принципа "и ние ще умрем, но вие ще сте преди нас". Финансовата арогантност на САЩ придоби нови измерения. Вместо да обявят пълен, частичен, технически или някакъв друг банкрут те продължават да завличат цялото човечество. Вместо да разберат, че по всички видими и невидими показатели са фалирали, те продължават да печатат в космически обеми своите зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още