IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

Европейските лидери може и да имат волята да оставят Гърция в еврозоната, но не и тази възможност

11:33 | 03.10.11 г. 40
Автор - снимка
Създател
Гръцката криза разкрива трагичния дефект на ЕС

В своя нашумял за времето си трактат „Великата илюзия“, публикуван през 1910 г., писателят Норман Ейнджъл твърди, че държавите са до такава степен финансово и икономически обвързани, че евентуална война би засегнала колкото победителя, толкова и победения. При това положение, посочва Ейнджъл, никоя страна не би била толкова глупава, че да започне война, пише Wall Street Journal.

Неговият анализ за икономическата катастрофа, която води след себе си една война, се оказа верен, заключенията му за политическата реалност обаче се оказаха трагично погрешни. Четири години по-късно европейските страни се впуснаха във втория най-ужасяващ военен конфликт в историята на човечеството.

Икономическите последици от излизането на Гърция от еврозоната – развитие, което може да последва фалита на страната, но не е задължително следствие от него – предполагат, че това е нещо, което европейските политици ще се опитат да избегнат на всяка цена.

Това ще е „финансова и икономическа катастрофа не само за Гърция, но и за останалите 16 страни в еврозоната“, твърди Вилем Буитер, главнен икономист на Citigroup. „Това ще предизвика отлив на капитали от банките на всички страни, за които според пазарите и инвеститорите съществува дори и най-малък шанс също да напуснат валутния съюз“. Инвеститорите и кредиторите на тези страни на практика ще обявят стачка. Сътресенията ще се усетят по цял свят.

Според анализатори напускането на Гърция или на някоя друга слаба икономика, може да струва на съответната страна 25% или повече от брутния й вътрешен продукт (БВП) само през първата година. Дори ако напусналата стана е голяма европейска икономика, като Германия, цената би била огромна.

Но дори евентуалното излизане на страна от еврозоната по време на финансова паника да е крайно нежелателно, възможно ли е то да бъде избегнато?

Последна актуализация: 07:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Умните гръцки управници след толкова рев извоюваха 60% опрощаване на дълговете и продължаване на наливането на стотици милиарди евро.*** наши управници ни държат в мизерия и ни обясняват как сме най дисциплинирани в ЕС и как ни се вдигал рейтинга.Ми рейтинг ли да ядем?И щели да намалят дефицита на 1,5%.***.Ми така още повече ще забатачат умрялата ни икономика. Абе не е луд тоя дето яде зелника (*** европари) ами е тоя дето му го дава!Ние като неможем да си въртим нещата като гърците - духаме супата и тъпчем г*за на ЕС с пари.Заплатите ни са БГ, но таксите са европейски! Опапкаха толкова милиарди, накрая ще им ги простят повечето!!!Ядене и пиене на корем!!!Ето това е да си хитър грък!!! АКО НА 1200 ЕВРА ПЕНСИЯ МУ ВИКАТ КРИЗА НИЕ КАКВО ДА КАЖЕМЕ СЪС 100 ЕВРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
WINNER1
преди 12 години
в коментар 17 много точно е отразено мнението ми за Патилан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
:)) няма как да сподели с теб собствена концепция и идея, защо?, простичко - НЯМА Я! Според скромното ми мнениехората като цяло се делят на креативни и мрънкачи! Едните не харесват нещо, знаят защо и имат обосновано алтернативно предложение, другите - не харесват нещо, коментират го до безкрай но, не знаят защо не им харесва, а още по-малка имат предвид обоснована алтернативна идея. Креативи и мрънкачи, това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
пост 33 е фалшификат от Бъзиклийкс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 11 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!). Президентът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро съще вече нееднократно намеква, че атаката от британските и американски медии е офанзива срещу еврото. Италия под кръстосан огън.?! Германски банки ще фалират заради Гърция?! Вече има открита икономическа война срещу Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Хехе... бих искала да ви разведря с едни цитати, които според мен се вписват добре в темата. Ето първият:*** "Парите са творение на Сатаната, а банката е неговият храм!"... Хаха... това не е поредният автор в антиеврейския и антибанкерски жанр! Думите са на Димитър Буров - баща, към единия му син - младият Иван Буров, когато му предава банкерските дела от фамилния бизнес. За незнаещите, Иван Буров е големият български банкер, брат на политика Атанас Буров. Ето и малко и от него:*** "Банкерството е всъщност най-лесното занятие, защото за успешното му упражняване се изисква само предпазливост, придружена от пестеливост... Класическото занятие на банкерина... почива преди всичко на най-здравия консерватизъм.*** "Доходността е един въпрос, който почти не се поставя за банкеринът. Банкеринът трябва да е заможен човек, който да не ламти за голяма печалба. Бавно, но сигурно. Това трябва да бъде неговото правило.Дали днешните банкери понякога четат скрижалите на бащите си? :lol
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Гръцкия премиер плаши гърците с България (http://atila.blog.bg/regionalni/2010/04/13/.528018) Гръцкият премиер предупреди своите сънародници, че ако не са съгласни с антикризисните мерки на правителството ги чака съдбата на България: Нима каза той вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима- обърна се той към пенсионерите вие искате да получавате пенсии от по 50-100 евро вместо сегашните 6-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а не както досега само 25%? Нима искате да живеете като в лунно бунище защото точно на това прилича България с нейните дупки и ***, разхвърляни навсякъде от претендиращите за по-висока интелигентност българи? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Аз знам, че ние винаги сме били по-цивилизована нация от нашите северни съседи и винаги сме успявали да се обединим в трудни моменти. Затова и сега съм убеден, че в този труден момент ще застанем един до друг, ще прежалим трийсетте процента от допълнителните възнаграждения, които получаваме и след няколко години, ще можем отново да се наредим сред страните с най-добър жизнен стандарт, докато българите ще си останат на положението в което са и сега. Защото нашата нация е изградена на основите на православната вяра и християнските добродетели, а българите са учени атеисти, сменящи на всеки четири години политическото си верую. Но намират ли там там спасение? Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Аз много се смях, когато разбрах, че управляващите в България плашат народа си, че щели да стигнат до нашето положение ако не вземат мерки! Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 57 rate down comment 36
Патилан
преди 12 години
Елементарен въпрос: ако наистина този европейски съюз беше толкова хубав, щяха ли да ни приемат ......и после да тръбят че в БГ имало корупция........сигурно няма, сигурно грешат, или не са знаели преди това??? Проблема на евро-съюза са скъпоплатените корумпирани кръвопийци и кърлежи, чиновници-***, които получават колосални възнагражения за "правене на нищо". Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Ционистките евреи са най- големите лъжци, мошеници и безскрупулни спекуланти, като тези от Goldman Sachs, Световната банка, ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ, които натикаха Светът в помийната яма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 63 rate down comment 38
Патилан
преди 12 години
"Голям залък ***, голяма дума не казвай". Защото....."Мнозина се раждат хора, а умират магарета"!!!Кое от написаното не е вярно? Всеки един средно интелегентен човек, би могъл да се обоснове, най-малкото........ако да не може да се изказва мнения по-дадените ситуации и да изнася факти?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 57 rate down comment 33
Патилан
преди 12 години
Банката Голдман Сакс помогна на Гърция да влезе в еврозоната, техните консултанти фалшифицираха икономическите показатели на страната, за да изпълни тя критериите по присъединяване.Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си???А катастрофалното фискално положение на САЩ как да бъде поправено?МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още