IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BBC: Очертава се нов спасителен план за еврозоната

Мерките вероятно ще включват отписването на 50% от гръцкия дълг и разширяване на фонда за финансова стабилност на еврозоната до 2 трлн. евро

18:23 | 26.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Според неофициална информация &nbsp;на Атина може да бъде позволено да фалира, като същевременно остане в еврозоната.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според неофициална информация  на Атина може да бъде позволено да фалира, като същевременно остане в еврозоната.Снимка: Ройтерс

Рамката на един широк и амбициозен план за спасяване на еврозоната започва да придобива реални очертания, съобщават източници от Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон, цитирани от BBC.

Мерките вероятно ще включват отписването на 50% от гръцкия дълг, посочва бизнес редакторът на BBC Робърт Пестън.

Планът предвижда също и разширяване на фонда за финансова стабилност на еврозоната до 2 трлн. евро.

Европейските лидери се надяват новите мерки да бъдат приети през следващите 5 до 6 седмици. Приемането на подобен план обаче ще бъде невероятно трудно, посочва Пестън.

Той все пак допълва, че цената при евентуален провал на преговорите може да бъде нова финансова криза, която ще доведе до рецесия и дори депресия.

Според появилата се след годишната среща на (МВФ) във Вашингтон информация, планът ще включва четирикратно увеличаване на обема на Европейския фонд за финансова стабилност ( EFSF), който за момента е в размер на 440 млрд. евро.

Това ще бъде направено чрез споразумение, което ще разреши на Европейската централна банка (ЕЦБ) да предоставя заеми наред с фонда.

EFSF ще поеме основния риск при кредитирането на правителства, които изпитват проблеми при финансирането си, като италианското.

Според плана инвеститорите ще трябва да приемат 50% загуби по гръцките облигации, които притежават. През юли лидерите на страните от еврозоната се договориха за орязване на плащанията на Атина към европейските банки с 20% – споразумение, което все още предстои да бъде ратифицирано.

Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
просто работят ден за ден, като се мъчат до успокоят пазарите с абсурдни идеи. и най *** е, че инвеститорите се връзват на тея глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Hermes73
преди 12 години
Saglasen sam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Как пък не им писна вече да правят глупост след глупост , не дамо Гърция но всички задлажнели трябва да спрат да плащат по дълговите книжа които са емитирали и да се спре с тези книги които изсмукват парите на банките. Да се забрани на банките да купуват такива книги , в противен случай последствията ще бъдат трагични - разпадавето на финансовия Съюз е гарантирано.Тази идея за фонд който да плаща вместо държавите е направо ужасна и 20 трилиона няма да стигнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още